Sunday, July 13, 2014

Shopping raya....

Setiap kali musim perayaan mesti akan ada shopping raya.. ia lah raya la kata kan mesti lah nak ada baju baru.. kasut baru ..pendek kata semua nak baru la kan
. ...ada yg shopping awal sebulan sebelum puasa lagi dah beres.. ia ke..? Atau rasa mcm ada je yg tak cukup hehe...

Teringat kisah shopping utk anak anak satu ketika dulu.. masa tu zino kena bajet berapa nak belanja utk baju baru.. maklum lah anak ramai ehh 5 tu kira ramai ke ? Bila anak2 tengah membesar kira ramai tu.. kaedah yg zino buat utk mengawal kos .. masing masing di peruntukan sejumlah tertentu.utk beli baju dan seluar... beli lah apa suka tapi terhad kepada peruntukan masing masing.. kalau pandai adjust dapat la banyak pasang.. kalau beli yg berjenama dapat la sikit..

Maka masing2 terasa ada kekangan.. maklum lah mungkin tak dapat beli jenama idaman.. tapi tak ada pilihan.. kehendak perlu disesuai dengan peruntukan.. pandai2 lah belanja secara berhemah... pilih sendiri test sendiri pegi bayar sendiri.. abah tunggu je..

Ada yg nampak muka protes... ada yg macam tak puas hati.. tapi abah terpaksa membahagi sama rata.. ada masa nya terlebih bajet juga.. baju anak dara dan baju anak bujang berbeza harga..  walaupun sorang tapi kos dia melebihi kos baju abang2 bergabung..(rungutan yg biasa di dengar..)  bila semua urusan selesai tinggal sedikit utk abah atau abah perlu tangguh utk diri sendiri... baju melayu pakai 5 6 kali pun tak kisah... kasut raya memang tak pernah beli la.. sandal pun ok..

Yg penting anak2 ada baju baru utk di pakai....

5 comments:

uncle gedek said...

saya kalau anak anak buat muka protes, saya boleh tangani...

tapi kalau 'mem' buat muak protes.... rasa nak baring atas landasan lrt...!!

zino said...

Uncle...
Perasaan kita sama..cuma bab tu tak nak tulis hehe

MOKCIK AZWA said...

Hahaha...kelakarnya baca komen uncle gedek tu..hehehe

Azwa dengan Cik abe..beli baju ikut cita rasa sendirik, as long as menepati syariat Cik abe tak bersuara..bayar pun sendiri2 hehehe

iwan01 said...

SELAMAT Menjalankan Ibadah Puasa di TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP :
081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

makcikkantin said...

Hahaha abah. Semua lalui waktu "bajet" ni...mmg selalu anak2 di dahulukan......tahun ni pun beli bajumelayu sedondon je 3 psg..makcik boleh recycle baju yg ada..