Thursday, June 11, 2020

FUN RIDE

Assalamualaikum
nak dengar cerita lagi tak? hehe
( cerita ni abah tulis dalam group my kayuh .. di copy di sini utk simpanan ) 

mula2 abah nak ucapkan ribuan terima kasih atas sokongan sahabat my kayuh terhadap posting abah sebelum ni.. hit lebih 1.5k like.. ( wow !!luar jangka sungguh ) 

Perasan tak dunia sukan kayuhan adalah salah satu bidang sukan yg boleh menyatukan kita semua serta  mengeratkan siratulrahim tanpa mengira status dan kedudukan, pangkat, bangsa, etnik, jantina dan umor dan fahaman politik. 

Sebelum ini sukan berbasikal cukup meriah dengan pelbagai program dan xtiviti yg setiapkalinya pasti mendapat sambutan ramai.. ( sejak 2 tahun lepas agak muram) abah suka program fun ride je.. program2 lain yg lebih mencabar biar la anak2 muda dan mereka yg lebih berpengalaman je yg sertainya.. 

Kenapa funride?

1.0 Jarak kayuhan mampu abah habiskan ( ini penting.. bukan apa tak mau la kayuh tapi akhirnya naik lori hehe) 

2.0 Cabaran nya ( tahap kesukaran)  adalah peringkat sederhana ia itu mampu di sertai oleh semua peringkat umor. Tapi pernah juga dapat yg mencabar minda pisikal .. 

3.0 Yuran penyertaan nya mampu di bayar.. ( tapi trend dah mula semakin mahal) harap yg ini penganjur ambil maklum.

4.0 T shirt dan medal yg di berikan ( goodies) kepada setiap peserta boleh jadi koleksi.. ( tak segan la nak pakai ada qualiti ) abah dah ada berpuloh2 t shirt ni.

5.0 Jika bernasib baik dapat lucky draw.. hehe.. pernah juga la dapat..( beberapa kali )  Ini tiada kaitan dengan kekuatan berkayuh.. tapi sebagai hadiah pihak penganjur kepada peserta yg bertuah.. 

6.0 abah dapat ramai kawan baru.. setiap event yg abah sertai ada je kawan baru yg bertegur sapa.. yg sergah tersilap orang pun ada.. hehe.. 

7.0 Abah dapat melancung ke bandar2 lain dalam Malaysia.. selain program sekitar KL , abah sertai juga fun ride di tempat lain.. Bermalam di tempat orang bawa famili utk sokongan moral. malah abah dah kayuh sampai ke Siam nun. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

8.0 Dapat berselfie.. nasib baik boleh berselfie dengan idola... hehe

ps: gambar hanya sekadar hiasan...

Friday, June 5, 2020

Sambung belajar

SAMBUNG BELAJAR DIMANA? 
ipta ipts kolej swasta? 

Katanya keputusan UPU dah kluar .. Tahnaih kepada yg berjaya dan berusaha lagi kepada mereka yg tidak berjaya . Masih banyak kolej di luar sana utk anda teroka. Katanya ada  lebih 300,000 pelajar lepasan SPM yang memohon tempat belajar melalui UPU.. dan hanya lebih kurang 100,000 bakal di tawarkan tempat.. Tolong betulkan fakta abah ni jika tersilap ( kadang2 lain yg di baca lain  yg diingat) nanti mesti ada yg sambung .. ye la faktor umor hehe.  Tak berjaya di IPTA kita mohon di IPTS.. atau lain lain kolej swasta yang menawarkan pelbagai kursus dari peringkat sijil hingga ke ijazah sarjana muda. 

Yang berjaya juga kata nya ada yg masih dalam dilema.. nak terima ke tidak.. tambahan lagi lain yg di minta lain yg di tawarkan. Tempat tak tau lagi kat mana tu.. entah kat Tebegu sana. Mungkin tak dapat pilihan pertama di beri yg kedua.. atau kursus yg langsung tak di pilih.. Pening juga nak buat keputusan . Macam peribahasa nak di telan mati emak nak di luah mati bapa.. ehhh habis tu tak kan nak kumam je .. sampai bila kan.. Mohon lah petunjuk dan pedoman dari Nya.. sama ada nak menolak atau menerima tawaran yg telah di beri. Tapi ingat ya anak anak.. Belajar dan graduate dengan segulong ijazah belum tentu kita dapat kerja sesuai dengan kelulusan yg kita ada. Jika selaras ok fine.. tapi jika sebalik nya pun terima juga jangan memilih.. bersyukor redha dalam beribu ribu yg memohon anda yg di pilih. Dah tentu Allah telah menyediakan perancangan terbaik utk anda. 

Teringat macam mana mula mula saya memilih utk sambung belajar di ITK dulu.. kemudian bertukar jadi UTM ( kisah ni pun dah berulang kali saya cerita tapi mungkin dengan stail berbeza fakta tetap sama) . Dulu sekolah kampong je memang tak banyak pendedahan dengan kerjaya ni.. Kerjaya yg saya tau masa tu askar polis cikgu posman dan sebagainya.. Bila sampai masa nak mohon tempat belajar di kolej saya tak tau nak pilih apa? Nak belajar kat mana? Saya ada bertanya seorang rakan pelajar yg sama sama masuk program tingkatan enam di SDAR Seremban. Saya masih ingat namanya Mohd Nor . Tapi lupa dari sekolah mana . Kami di kumpul dari beberapa buah sekolah dari beberapa daerah di NS utk mengikuti program ini. Saya tanya Mohd Nor ni. Awak nak terus belajar form 6 atau nak sambung belajar kat mana ? Dengan konfiden dia jawab nak apply Civil Engineering di ITK Jalan Gurney..  Saya tau la kat mana Jalan Gurney tu. 

Bunyi dia sebut Civil Engineering tu macam best je lalu saya pun menyampuk, Saya pun nak apply Civil Engineering comfiden je padahal sepatah haram pun saya tak tau pasal CE ni. Hehe.. Mungkin Mohd Nor ada cerita serba sikit pasal CE ni tapi saya dah lupa. Ehh by the way cuba ingat ada tak sesipa yg kenal Mohd Nor ni ,Datuk sesape ke, Abah sesape ke yg mungkin dia ada cerita pasal pernah masuk form six sekejab di SDAR Seremban.. teringin sangat nak jumpa balik. Lama dah lost contact. Lepas tu timbul satu lagi persoalan , nak buat diploma ke degree. Zaman tu belum ada metrikulasi .. asasi sain ni di buat di masing2 punya universiti. Tak berapa comfiden nak ambil degree terus saya pilih Apply diploma dulu.. esok esok boleh sambung belajar ( masa depan dah rancang awal awal. )

Berbalik kepada cerita anak anak yg dah mendapat tawaran tadi , fikirkan lah masak masak sama ada nak menerima bidang kursus yg di tawarkan ( walaupun tak pohon) atau menolak tawaran dan mencuba nasib di tempat lain.. Macam along dulu la, pilihan pertama lain tapi yg di offer pilihan kedua.. dah graduate pun dan bekerja dalam bidang kemahiran yg dia perolehi. Alhamdulilah. Tapi memang betul pun kadang2 sampai tak terfikir bidang ada bidang yg pelik2 di tawarkan. Kehendak pasaran perlu juga di beri perhatian. 

Selain universiti awam yang menjadi rebutan ramai, universiti swasta pun banyak menawarkan pelbagai kursus.. Kolej kolej swasta pun banyak. Adik dulu tak appy IPTA, tak submit borang pun rupanya berbueh mulut bercakap.. nak apply IPTS abah dia tak mampu nak biaya.. last last dapat masuk KUPTM dengan pinjaman penuh MARA.. ( rezeki dia tertulis belajar kat sana ) kalau cemerlang nanti pinjaman ada diskaun utk bayar balik.. tak perlu bayar full % ikut keputusan la kot. lepas ni boleh sambung degree master hingga ke Phd jika mampu .. belajar rajin2 ya dik.!!! 

Last.. 
soalan : anda dulu belajar kat mana ? Dapat kursus ikut pilihan pertama ke? Atau pilihan yg keberapa? Ada tak yg belajar lain bila kerja lain.. atau langsung tak kerja tetapi memilih utk terus bekerja sendiri dan berniaga? 

SEKIAN.