Sunday, August 25, 2013

jumpa kali pertama...

Assalamualaikum...

Bunyi macam orang dating kali pertama je kan... hehe sebenarnya zino nak cerita kisah jumpa kali pertama dengan kawan siber..... kisah silam dan kisah terkini.. 

kisah ni berlaku kira2 12 tahun dulu (usia adik sebagai pengukur ) masa tu adik belum lahir lagi pun... kami set utk perjumpaan geng siber.. maklum la tak pernah jumpa , berbual dalam forum siber je....sebenarnya dah set pun perjumpaan pertama tu di Titiwangsa.. HP tak ada, apa pun tak ada bila zino sampai titiwangsa tempat yg di janjikan tengok ramai nya orang!!! group yg mana satu ni ?? dah le gambar masing2 pun tak pernah tengok hehe.. akhir nya balik macam tu je sebab tak tau sape yg nak di terjah.. rupa nya yg lain pun macam tu juga tak kenal dan tak tau group mana dalam ramai2 tu geng siber yg nak kami jumpa hehe 

Perjumpaan kedua di set dengan lebih baik .. ada "tanda" supaya lebih mudah sape2 yg datang sila cari tanda yg di sediakan.. idea bernas yg di cadangkan tanda yg di sediakan ialah sebuah payung rambu rambu..hehe (ada sesiapa tangkap gambar payung ni ke?) siapa geng JK yg masih ingat perjumpaan ni boleh senyum sekarang hehe 

saya datang dengan mem utk berjumpa geng JK buat pertama kali nya.. utk makluman, kami kenal masing masing dengan nama samaran je tak ada yg guna nama sendiri rasa nya.. gambar tak ada apa pun tak ada kami bayangkan sesaorang tu dari gaya penulisan dia di forum JK (jalinan keluarga) umur pun tak tau .. budak ka? dewasa ka? pakcik ka? makcik ka? semua tak tau dan ... dan hanya boleh buat bayangan dari gaya penulisan hehe yg paling kelakar jantina pun ada yg kami silap teka hehe masa tu tak ada kawalan, perkenalan hanya dalam forum sehingga ada satu masa dulu orang lain menyamar buat posting menggunakan nama nickname orang lain.. zino pun terkena...

Bila berjumpa .. tu dia!!! banyak nya kejutan.. hehe yg kami teka kecik rupa nya besar .. yg kami teka lelaki rupanya perempuan yg kami teka budak rupa nya dewasa yg kami teka bujang rupanya dah kawin haha.. masing masing terkena kejutan yg setiap ahli pandai simpan sehingga perjumpaan ... wan, zar, melor, ucuk , noret, nina, mack, tasha, anggerik , jehan, chechi, acutera, nurin, lynder, mely, acuk, nisa, amy, anim, dan ramai lagi... adalah antara geng2 JK yg zino kenal melalui alam siber..dan sehingga sekarang masih kekal menjadi kawan yg sangat baik cuna nama yg bertukar haha..  

tapi dunia siber terus berubah.. sekarang ni tak susah dah nak kenal kawan siber bila perjumpaan kali pertama jauh lagi dah boleh cam.. mana tak nya hari hari tengok gambar masing masing di facebook.. tapi masih ada beberapa orang kawan FB yg tak tunjuk muka lagi.. kalau ikut syarat umum (syarat zino la) sesiapa yg tak letak gambar ni patut di keluarkan dari senarai friends list tapi ada beberapa nama yg terselamat dari di cantas.. hehe kira nya dia bernasib baik la tu..

so bila baru2 ni zino berjumpa buat pertama kali nya beberapa orang kawan siber (FB).. tak perlu nak teka pun dari jauh dah boleh perasan itu la orang nya.. dan bila dah jumpa mesti tangkap gambar haha itu pun dah jadi tred .. 


jump di KK

jumpa di KK

jumpa di kemaman


semoga persahabatan ini berpanjangan...


12 comments:

anyss said...

Assalamualaikum,
Daku reda andai dicantas...

zino said...

Anyss
Antara yg terselamat dari di cantas setakat ni

zino said...

Anyss
Antara yg terselamat dari di cantas setakat ni

zino said...

Anyss
Antara yg terselamat dari di cantas setakat ni

JunAina said...

Nasib Anyss kira baiklah ek...hahaaa...

Seronok bila jumpa kawan siber ni dari cyber je alam reliti...alhamdulillah.

MOKCIK AZWA said...

ekeke..termasuk Azwa la yang terselamat tu tapi kira aci la sebab dah berjumpa in real dan siap hadir majlis kenduri Angah di Kelantan hehehe

lupekanje said...

seronok kan zaman forum2 dulu. Accik pun terbabit sama mengikut peredaran zaman forum..geng forum Kedai Kopi. Taim jumpa first taim paling best.

zino said...

JunAina
Memang bernasib baik tu

zino said...

Azwa
Dah kenal dah jumpa tak jadi hal letak gambar apa pun ok hehe

zino said...

Lupekanje
Zaman tu fb ni tak ujud lagi blog pun belum ada

m.u.l.a.n said...

moga ukhuwah berkekalan...

zino said...

Mulan
Mudah2an amin