Tuesday, December 24, 2013

Kenangan Vietnam.. episod 5

assalamualaikum...

Amboi banyak nya kenangan di Vietnam.. memang la banyak sebab firstime pergi.. kalau dah gaak kali sampai dah tak heran dah nak tulis banyak2.. hehe kepada yg dah pernah pergi boleh confirm atau bantah apa yg zino tulis ni.. mungkin tersalah fakta atau terkurang fakta.. kepada yg belum berpeluang ke sana boleh dapat sikit tips dan boleh la rancang apa yg perlu.. 

Kali ni zino nak ulas sikit pasal sopping di Vietnam.. rupa nya Vietnam sorga membeli belah kepada kaum ibu.. terutama kain baju dan tudung.. kadang kadang tu terfikir juga Vietnam ? jual tudung? kalau Vietnam tu negara islam macam kat Indonesia ada juga lojik akal kenapa dia jual tudung tapi Vietnam ? jual tudung jual baju kurung dan segala keperluan muslimah .. sesuatu yg di luar jangka bagi zino yg firstime sampai sana.. tapi itu lah hakikat nya..

Satu kesimpulan yg dapat zino buat.. market Vietnam memang utk orang Malaysia utk orang melayu utk orang pempuan hehe.. mungkin ada juga barangan lain di jual di sana mungkin kami tak sempat sampai ke tempat2 lain tu.. program kami tertumpu di kawasan tertentu sahaja.. dan utk barangan lelaki pun banyak.. T shirt kr Jeans ke semua nya ada harga pun boleh mencabar dompet hehe..

Bila dah sentuh pasal harga ni.. rata rata mereka kata harga yg di tawarkan sangat murah berbanding di malaysia.. kepada yg biasa shopping dia orang ni tau la.. pasal tu bila beli tak cukup sepasang.. pasti nya berpasang2.. kalau di akhir lawatan beg bertambah tu kira biasa la kepada yg datang Vietnam.. kalau yg datang tak sopping langsung macam tak caya je hehe.. ok lah cakap pun tak guna kumpul duit dan datang sendiri hehe


banyangkan lah sopping 
sambil berselo hehe


tunjuk je yg mana nak hehe


yg gantung pun banyak


yg lelaki tak payah la masuk 
tunggu kat luar je 
dah confirm lama hehe

cuma nak ingat kan bila sopping kat sana kena lah tawar menawar.. kerana dia orang tak letak tanda harga.. silap hari bulan terkono juga nanti.. jangan cepat sangat nak beli survey dulu harga barangan tu.. itu juga yg di pesan oleh pemandu pelancong kami tu.. 

sekian.. the end



12 comments:

Irfa said...

BUKAN SETAKAT BERSELO, BARING BETULKAN PINGGANG DLM KEDAI PUN ADA
HIHI

zino said...

Irfa

Oo yo ko haha

zino said...

Irfa

Oo yo ko haha

Dee said...

ada orang vietnam tu ulang alik je..dee tak pernah lagi smpi..insyaallah satu hari nanti..nak kumpul syiling dalam tabung ayam ni haa..

zino said...

Dee

memula simpan duit utk pergi sana lepas tu sopping banyak2 untung boleh pegi lagi sana beli lagi banyak ..lagi banyak untung pegi la sana beli lagi banyak..

lepas tu kira ulang alik je lah hehe

nyanyisunyi said...

baca kisah Abah Zino dan Yunus Badawi memnag buat hati sy teruja nk ke Vietnam..insyallah ada rezeki akan ke sana..

Yati said...

Yati ada tengok kat tv, telekung pun orang malaysia amik borong dari vietnam. Bestnya ke sana.. kalau yati, cari benang kait kot, dengornya murah juga. :)

zino said...

nyanyisunyi..

kompol duit dulu.. tunggu offer tiket murah.. saya book tiket feb.. pegi nya Dis hehe

zino said...

Yati..

murah juga tu.. market dia orang macam utk malaysia je hehe

arahman said...

Duit mesia pon diterima hahahaaa....tak perlu tukar dongggg

arahman said...

Duit mesia pon diterima hahahaaa....tak perlu tukar dongggg

zino said...

arahman
betul tu... mudah belanja