Tuesday, February 21, 2017

kayuhan rentas sempadan Malaysia Thailand episod 2

assalamualaikum....

1.0 Pada sebelah mlm kami di rai oleh majlis bandaran Sadao. kami di angkut menggunakan bebeapa buah bas .. bukan mudah nak uruskan 400 orang serentak. Sadao terletak kira2 14km dari Dannok. lama juga la rasa nya duduk dlm bas tu.. bila naik bas tu teringat bas di zaman 70 an dulu.. bas guna kipas.. klasik..

2.0 Tuan rumah sediakan kemah besar dan kerusi meja tempat kami semua dinner. sebelah kemah ada pentas dan di sebelah sana kemah VIP.. depan pentas di susun banyak kerusi utk orang awam . menyaksikan persembahan. malam tu kami di jamu dengan pelbagai hidangan dan persembahan kebudayaan di pentas. ada yg boleh di tuntun ada yg kena tutup mata.. hehe..

3.0 Persembahan berlarutan sampai pukul 11 mlm tapi kami tak tunggu sampai habis.. takut banyak lagi kejutan yg muncul hehe... tengok2 bas dah penuh tapi kami di nasihatkan naik juga bas yg dah penuh tu. apa lagi mcm sardin lah jadi nya. yg penting kami selamat sampai ke Dannok.

4.0 Esok nya jam 8.00 waktu Thai kami dah bersedia utk meneruskan kayuhan ke Sadao. kata nya tak jauh dalam 14 km je tapi laluan nya sangat mencabar jiwa raga (abah je kot) jalan beralun macam ombak mendaki dan menurun silih berganti.. nasib baik ramai juga yg kayuh perlahan .. akhirnya sampai juga ke Sadao. Sarapan di sediakan utk kami... roti telor kaya dengan nescafee..

5.0 Sambutan tidak berakhir di situ... mereka telah aturkan beberapa perlawanan persahabatan  antara Thailand dan Malaysia .. wakil Malaysia terdiri dari kakitangan UUM . bola sepak futsall dan takraw manakala tarik tali di sertai pengayuh yg gagah perkasa hehe.. yg best nya bola sepak main kol 11.00 pagi tengah panas terik.. semua game Malaysia mampu jadi naib juara je hehe

6.0 Selesai game baru lah penyampaian medal dan kayuhan kami balik ke UUM .. ini merupakan medal pertama tahun ini.. dan medal antarabangsa . perjalanan balik sekali lagi kami menempuhi cabaran yg getir kayuh tengah panas terik dan jalan yg berbukit2.. yg laju jalan dulu yg lain follow.. walaupun perlahan akhir nya sampai juga ke UUM.. ezuan offer nak jemput abah.. maklum la dia dah sampai dulu.. tapi biar abah test dulu kalau tak larat abah call la.. hehe.. alhamdulilah sampai juga ke garisan akhir..

7.0 Siap2 mandi dulu di UUM sebelum bergerak keluar.. distinasi seterusnya Sg Petani. ada yg tanya kenapa tak ke Penang.. sebenar nya ada urusan di sana... lagi pun nak masuk Penang takut sesak.. maklum lah hujung minggu.. 



8.0 jom tengok gambar..



Ready utk ke Sadao


Kipas zaman bila ni.. masih guna kipas.. 
bila berdiri kat situ sangkut kepala


meriah macam pegi kenduri kawin pulak. hehe


yg control PA sistem pun di kemah yg sama..


nun kat atas pentas sana persembahan di jalankan utk menghibur tetamu.. kami la tu. ada dua orang MC bertugas bukan yg dua orang tu.. seorang lelaki dan seorang perempuan. yg lelaki tu cakap siam yg pempuan cakap broken melayu cikgu sekolah mana tah.. bertudung.. .. hehe boleh di maafkan asal faham sikit2 apa yg dia sebut.. persembahan pulak ada yg panas ada yg sejuk ada yg tutup mata kot tengok.. ker makin cerah.. hehe


buah2an yg di gaul dengan apa tah...


hidangan makan malam.. datang satu satu.. memula buah2an ni.. 


kemudian sup cendawan


datang pulak fishball dan beberapa pinggan lagi last baru datang nasi.. perut pun hongeh..


la nak post gambar MC keluar yg ni juga hehe


bersiap utk meneruskan kayuhan ke Sadau..


Saja nak tunjuk hotel tempat menginap


Selfie lagi..


Alhamdulilah dah sampai Sadau.. dalam perjalanan tak sempat nak ambik gambar letih melayan bukit bukau hehe


satu lagi kenang2an 


breakfast di Sadao.. memula terfikir juga apa yg di bungkus tu hehe


roti canai telo dengan kaya kot nama dia.. manis 


sambutan di Stadium ni.. ada nama tertulis tu 
boleh baca sendiri hehe


sebahagian dari basikal peserta kayuhan dari Malaysia


penonton setia menyaksikan perlawanan bola sepak  antara bangsa antara Malaysia dan Thailand.


Program VIP dulu..


VIP bergambar dulu,,


acara kemuncak.. tarik tali hehe


lunch


ready utk kayuhan balik... metahari sedang mencarak..


Dah sampai Malaysia


kayuhan menuju UUM


Alhamdulilah sampai ke UUM tanpa bantuan.. 


TAMAT

6 comments:

Acik Erna said...

Alhamdulillah dah selamat balik rumah.berkayuh ikut kemampuan tak po..jangan pakso..

zino said...

Acik Erna

betul tu memang tak boleh ikut pun.. kita jenis riadah je cuma kali ni masuk negara orang..

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah. Misi tercapai. Kulit muka pun nampak agak rentung tu...

Nieda ramly said...

berjaya akhirnya... tahniahhh

zino said...

Kakcik Nur

golap sekojap.. hehe

zino said...

Nieda ramly

terimakasih sudi singgah .. alhamdulilah.. berjaya sampai ke penamat.. plan B tu standby je hehe