Thursday, May 23, 2013

kenapa naik LRT ?

Assalamualaikum... utk semua warga Blog yg berkesempatan singgah di sini..

Soalan yg di lontarkan pagi ini.. kenapa naik LRT?? maka ini yg dapat zino rumuskan...

pertama.. 
utk kesihatan.. LRT tak ada depan pintu rumah kita so kita terpaksa berjalan ke stesyen untuk menaiki LRT dan opis kita juga bukan depan stesyen LRT so sekali lagi kita perlu berjalan utk sampai ke pejabat.. maka bila setiap pagi dan petang kita exercise tanpa sedar maka kesihatan kita bertambah...tak caya cer buat...

kedua
utk sabar... mana tak nya LRT bukan utk kita sorang je.. ada beratus2 malah beribu orang pengguna LRT ni.. dan ada masa masa nya memang sesak bila kita sampai di stesyen.. tambah sesak bila kita nak masuk dalam train.. bersesak sesak panas.. dan terpaksa berdiri di sepanjang jalan.. tak caya? cer naik sendiri.. 

ketiga
Jimat masa.. sebelum ni saya ke pejabat dengan kereta .. biasanya 6.45 dah kena keluar.. bila sampai je di jalan besar sana dah jem.. kadang kala sikit kadang kala lama.. merangkak rangkak mengensot ngengsot.. bila nak sampai ni.. ada masa nya awal sebelum waktu.. ada masanya lewat selepas waktu.. yg naik kereta tu sure ngangguk dengan statement ni.. tak caya juga? cer bawa kereta sendiri..naik LRT boleh set nak sampai kol brape

ke empat..
kurang stress... sambung dari yg ketiga di atas tu .. bila dah jem apa lagi mula lah stress mula lah marah2.. marah kereta depan marah kereta sebelah dan ada masa nya marah orang sebelah hehe.. itu la tadi bersiap sampai 14 jam kan dah lambat... tapi bila dalam LRT relak je.. tak ada stress langsung.. masa perjalanan lancar.. satu train penuh sat lagi sampai train lain.. tak perlu rush pun kalau tak caya cer naik LRT esok..

kelima
boleh tengok ragam manusia.. i cakap u macam2 ragam manusia boleh kita perhatikan dalam LRT ni.. trend sekarang ni zino tengok ramai yg bergayut dengan HP .. bukan bergayut pegang palang dalam LRT tu.. cit cet dengan HP masing masing .. senyum sorang sorang ada yg main game ada yg sms ada yg Fbooking dan ada juga yg membaca email kot.. entah la tak ada la zino nak tinjau dia orang tu buat apa.. itu bagi yg duduk la yg berdiri macam zino ni... pandang je lah.. kalau tak caya cer naik LRT dulu..

ok lah ada banyak lagi sebab kenapa naik LRT ni tapi tak sempat nak tulis dah pukul 7.00 masa utk zino memulakan perjalanan.. jumpa di stesyen ya...




13 comments:

Angah said...

yang jimat masa tu memang setuju dan tepat sekali....

tapi ada masanye naik lrt pun stress juga kalo terpaksa berebut....

zino said...

Angah
Saya ambil pendekatan utk tidak berebut kalau penuh saya relak dulu tunggu train lain

zino said...

Angah
Saya ambil pendekatan utk tidak berebut kalau penuh saya relak dulu tunggu train lain

Dee said...

naik lrt jimat masa & jimat duit..

Daddy Ziyyad said...

Kalau boleh naik LRT, dah lama saya naik :)

Masalahnya tempat saya kerja LRT tak lalu...hahaha

Masalah2 LRT pula ya:
1- Tempat letak kereta yg amat terhad, dah la terhad, tahap safety diragui. Risau insiden kereta kena pecah

2- kekerapan LRT. Pada waktu puncak, LRT tak kerap dtg, jadinya crowded. Saya tak tahu lah sekarang, tapi dulu ( 2-3 tahun lepas) saya perhatikan tak kerap

3- mentaliti Malaysian yg teruk bila naik public transport, meyebabkan ramai yg tak suka naik...berebut2 nak masuk/keluar, tak bagi seat kat OKU/pregnant lady/org tua..conquer seat (letak beg dia kat seat, so org lain tak boleh duduk)

JunAina said...

Daddy Ziyyad itu dulu punya LRT lah!

Aina dari Kajang naik komuter sampai KL Sentral ambik LRT purata 1 jam perjalanan. Kalau nak excercise lebih turun dekat Bank Negara jalan kaki pergi Dang Wangi...:)

zino said...

Dee
betul tu

zino said...

Daddy Ziyyad

kalau LRT saya nampak tak ada masaalah jadual.. on the dot...

zino said...

JunAina
distinasi akhir saya pun Dangwangi hehe transit di masjid jamek..

maklang said...

zino buat apa dlm train?

zino said...

Maklang
bergayut je tak boleh nak buat apa.. tak dapat duduk pun hehe

izan mama mia said...

saya xsuka naik train..hihi xder privacy.... sesekali tukar angin ok ler..sesak sgt terutama kalau hari cuti ramai pendatang...

ciK LyndaWawa said...

yang terakhir.. usha mem baru! hahaha.. UAI dah kawen lagi satu tu. hahaha.. gurau je pakcik!!!