Wednesday, August 4, 2010

Ujian ketahanan..

berapa bulan lah agak nya beg ni bertahan..

beg sederhana mahal..

salam semua,

semalam sekali lagi ke kedai membeli beg sekolah adik..tahun ni, ini beg yg ketiga..beg yg pertama bertahan 6 bulan je..sebelum koyak rabak..beg ke dua, beg 2nd hand along, sebulan je rabak.. so semalam beli lagi.. harap2 bertahan la sampai hujung tahun.. tahun lepas dua beg..

Pesanan kepada pembuat beg sekolah .. atau sebarang beg sandang serba guna.. cari lah bahan yg baik sikit.. boleh tahan lama.. at least setahu ke dua tahun ke.. sejak tiga tahun hazwan sekolah dia telah menguji ketahan pelbagai jenis beg.. yang berjenama, yg selalu keluar TV, yang besar yg kecik semua telah di uji.. tetapi masih gagal melepasi tahap kecergasan yang di perlukan ..

so abah tak payah pening kepala.. tak perlu lah nak guna istilah alah membeli menang memakai , beli je mana mana beg.. dan standby je, 6 bulan akan datang pasti akan kena beli lagi hehe..cuma jangan beli yg mahal sangat atau murah sangat .. Hazwan akan pastikan jangka hayat beg cuma 6 bulan sahaja..hehe..

sekian lapuran utk kali ini..



11 comments:

MOKCIK AZWA said...

Zino,

Bukan sahaja beg, sekarang ni semua benda jangka hayatnya memang pendek...terutamanya kasut. zaman dulu2 kasut anak sulung turun temurun boleh digunakan oleh adik beradik. sekarang ni, gosok sikit koyak...setahun tu ada la dua tiga kali kena beli kasut...

lencana pulak..dulu2 sekali sterika kat baju, sampai bila2 tak tanggal..skang ni sekali basuh tanggal..kena jahit la pulak..

kualiti barangan sekarang makin menjunam agaknya..

Catwoman said...

Barang2 zaman serba canggih ni semakin hari semakin takde kualiti. Tak seperti masa zaman kita dolu2......biarpun murah tapi tahan hingga 3-4 tahun (kira agak lama la kan.....).

Skrg ni, semua barang2 seperti beg, kasut hanya punya hayat sebulan dua hingga ke enam bulan ke setahun je....

:)

Mak Su said...

tak lama usianya kot

kak Erna said...

tak yah posan..memang cam tulah..nanti he he..nak buek camano..untung yo adik tak yah tunggu tahun baru nak dapek beg baru..

tentangseseorang said...

budak2 dulu tak selasak budak2 sekarang. ehehehehe

Masy said...

zaman skrg mmg barang sume x tahan sgt.. sy dulu 2-3 thn pki beg yg sama je..ade jgk yg yg bole dipakai smpi ke U.. eh tp sy mmg cermat bab barang2 ni hahahaha~

ciK LyndaWawa igUana said...

biasala tu, budak2 banyak bawak buku..saya dulu pun same...buku banyak. beg berat..
sampai cikgu pun tegor..
beg saya berat bukan sebab buku je..
tpi dengan bergantungnye keychain2 pada setiap zip..

dulu glemer beg swan...!=)

Saya yang baek hati,
✿LyndaWawa✿
=)

Zareda Norman said...

samalah dengan cik ika.. beg bertahan 6 bulan aje.. kasut pun 6 bulan aje.. mana taknya berat sangat kalau dia tak larat tu dia heret aje.. wpun ada roda...

Aida Ali said...

Kebetulan, semalam saya pun beli beg baru untuk anak saya yang Tahun 3. Harap-harap boleh le tahan sampai hujung tahun

zino said...

azwa
betul tu kasut pun hazwan selalu ganti sekejap de dah koyak di kerja kan nya heh

catwomwn
agaknya memang di rekacipta macam tu.. tak bertahan lama supaya business berkembang hehe

maksu
itu la masaalah nya..

erna
kalau den dulu tunggu lah tahun depan kalau nak bndo baru.. kalau yg terkoyak jahit balik.. yg boco tampal.. hehe

any
budak sekarang ganas hehe

zino said...

masy
kalau dulu tak ada can nak dapat ganti kot pasal tu kena bercermat hehe

wawa
beg swan pun gagal ujian hehe

zar
agaknya hazwan buat benda yg sama.. sekejap beg dah koyak..

aida
itu la budak2 zaman sekarang..