Tuesday, November 29, 2011

kisah satu

Pengalaman baru..

Sebagaimana di janjikan zino akan mulakan dengan kisah pertama... bila saja di maklumkan nama zino di calonkan utk hadir ke forum MEF ( Malaysian Europe Forum) perasaan bercampur baul mula meresap keseluruh badan .. macam angin kus kus masuk hehe.. maklum la.. bukan satu negara pulak tu tetapi dapat menjejak kaki ke tiga negara sekali gus.. satu perkara yg memang di luar jangkauan mimpi selama ni.. berangan tu ada la.. lagi pula utk menghadiri satu forum antarabangsa.. siapa lah zino ni kan.. hehe umpama satu titik dalam sebuah novel yg panjang lebar.... ( pepatah baru..) hehe satu je bos zino cakap.. don't worry you can survive there.. bila bos confident zino pun kata ok bos...

Perjalanan jauh selama 13 jam (betul ke? ) dalam penerbangan juga satu pengalaman.. macam tak caya je pergi sana lepas isyak, sampai sana subuh .. rasa macam beberapa jam je.. tapi berada dalam pesawat dalam tempuh yg lama merupakan satu pengalaman baru buat zino.. kalau dulu travel paling lama pun 4 jam kot (betul ke lupa dah lama sangat hehe) masa ke Osaka..Jepun tidu tak lena berjaga tak kena di buat nya... nasib baik duduk di business class... ok la juga.. duduk sebelah kiri mat salleh perancis agaknya sebelah kanan minah salleh.. oleh kerana waktu landing kat Paris tu baru masuk subuh tak sempat nak sembahyang dalam K Terbang tapi sebaik saja sampai sana perkara pertama yg kami cari ada ruang utk solat.. kena lah bertanya sana sini sebelum berjumpa ruang solat...



papan tanda utk ke surau..

kat dalam ni rupanya ruang meditation utk semua agama.. yahudi, kristian Islam dan satu lagi zino tak perasan agama mana punya.. bilik yg berbeza... alhamdulilah... selesai satu bab sebelum bergegas ke terminal 4 , jauh juga dari terminal utama tapi ada train macam kat KLIA tu.. utk check in penerbangan ke Madrid .. kisah solat di perantauan ni zino akan cerita lagi dalam tajuk menghormati waktu..

Sampai Paris dah tengah hari lebih kurang satu jam lebih je kot.. memang dah set ada orang menunggu utk hantar ke Hotel... kalau nak cari sendiri Hotel tu tentu sosek agaknya hehe.. pengalaman di terminal 4 Paris tu bila minah2 yg comel tu minta kami check in guna mesin ATM tu .. mano lah den geti.. cuba juga lah.. tak kluar pun boarding pas hehe cuma resit yg tak paham bahasa.. je kluar.. hehe buat muka kesian sikit kat minah tu baru lah dia bantu hehe.. kalau hari2 naik kapal terbang mungkin la mudah kot hehe nasib baik kami bertiga.. gagah juga lah bertanya kesana kesini hehe..`


semasa baru sampai ke terminal 4.. kalau zoom kat belakang zino tu mesin utk check in macam kat KLIA tu.. orang kampong macam zino ni mana lah tau hehe..

tempat menunggu sebelum masuk ke kapal terbang ke Madrid..

sesampai di Madrid kami tak tunggu lama, kawan zino kata jom kita pegi stadium Bernaubeu... masa tu hujan.. dengan berpayung kami redah la juga hehe zino ni mana lah tau pasal bola sepak ni.. kata nya Stadium ni utk team Real Madrid.. ada ke peminat real Madrid yg baca posting ni..? hehe.. ada satu kedai yg jual baju real madrid ni.. ingat nak beli la selai dua.. bila tengok harga murah je 75 inggit.. oops bukan 75 euro.. bila di kali 4.5 terus ilang semangat nak beli hehe.. bila mesej alang, dia kata tak payah beli lah beli kat KL lagi murah hehe..


sebagai bukti dah sampai stadium.. nak masuk dalam kena bayar dan ada pemandu pelancong.. kami tak ada banyak masa nak masuk dapat kat luar pun jadi la hehe
siap berpayung dan berselubong lagi..
sejuk meresap ke dalam jiwa terutama bila ada angin hehe


Stadium di tengah bandar.. kalau ada game entah macam mana keadaan sekitar kawasan ni..

ok rasa nya zino stop kat sini dulu... ada banyak lagi cerita menyusul.. kisah cemas di tahan polis akan di ceritakan dulu sebab berlaku kat sini.. jam 4.00 ada kawan yg datang ( mamat madrid) yg bawa kami jalan jalan.. akan zino ceritakan selepas kisah di tahan polis tu... cerita tu mungkin banyak gambar dari tulis..

terima kasih kerana sudi membaca (ada ke? hehe) dan tak lupa terima kasih kepada Ct Noarizah Aris yg dah jadi follower...




11 comments:

cikceriacorner said...

salam uncle..

bestnye..

moga uncle sihat sepanjang disana..dan selamat perjalanan pergi dan pulang..:)

Acik Erna said...

ado yo orang baco..mungkin tak tinggal komen..tulih yo la..sekuang2 e..dijdaikan konangan untuk diri sendiri..biar jangan lupo..

~ yus ~ said...

wah! Banyak tempat pergi tu ya abah zino...

betul kata acik erna...tulis aje untuk kenangan sendiri..

abah zino pun antara blogger yang saya mula2 kenal dulu, cuma skrg lebih aktif di fb kan..:)

CS @ Mama AA's said...

wah seronoknye bah, kalau saya mau berterbangan jek badan hehehehe....

Mak Su said...

amboi, hebat beto... dah sampai perancis dah yo. meditation area? bolehlah. hehehe

zino said...

cikceria..
tq abah pun dah sampai Malaysia hehe

zino said...

Erna
tak kiro la kan ado orang baco ko tak hehe

zino said...

Yus
duduk lama di FB buat tumpul adea menulis.. saya lebih seronok menulis di blog sebenar nya tapi kadang2 tu ketandusan idea hehe.. dulu pun saya suka baca tulisa Yus..

zino said...

mama AA
kat sana bertebangan duit hehe

zino said...

Mak Su
sekurang2 nya ada tempat utk solat.. bersebelah dengan bilik utk kristian.. dan yahudi..

silversarina said...

Salam, bestnya dapat melawat 3 negara dalam 1 trip ..nak sambung baca kisah 2 pulak ni :)