Friday, August 3, 2012

galakkan membaca....

Assalamualaikum semua.....

Anda rajin membaca tak?? sure rajin kan.. kalau tak rajin tak ada la nak jengok Blog ni... tapi kan kalau kat FB lagi lah rajin... hehe dulu zaman tak ada blog zaman tak ada Facebook.. kena lah baca book yg sebenarnya... terutama sekali yg masih bersekolah la.. hanya dengan membaca baru mendapat ilmu..persoalan nya bagaimana nak pendidik anak anak supaya rajin membaca?? rajin mengulang kaji .. kaedah nya rajin belajar la supaya dia orang tu pandai ....

Lain orang ada lain cara melakukan nya.. dan ini cara zino.. sejak anak anak belum sekolah lagi zino rajin (betul ke rajin tu ) baca kan buku cerita kat dia orang sebelum tidur.. bermula dengan angah dan along lagi.. kemudian turn alang dan kakak dan sampai ke adik... zino akan bacakan buku sebelum dia orang tidu... itu pun salah satu cara nak suruh dia orang tidu... 

banyak lah buku2 cerita yg zino beli.. ada yg bersiri2 ada yg tebal dan ada yg nipis... buku2 yg di beli di zaman along dan angah boleh di ulang baca masa alang dan kakak.. malah sampai ke adik pun masih guna buku yg sama... setiap bulan ada saja buku baru yg di beli..sehingga akhir nya bertimbun juga buku2 cerita dia orang ni... dan bila dah besar dan dah pandai baca sendiri.. zino sediakan upah setiap buku yg di baca mendapat RM ... tak banyak la tapi ok la juga... biasa kakak je yg dapat banyak hehe... bila tiap bulan kakak dapat duit baru alang menjinakkan diri nak baca buku... kadang tu laju je dah habis satu buku hehe









16 comments:

Zareda Norman said...

ck ika mmg sukamembaca, kengkadang bergaduh dgn dia sbb asik mengadap bukucerita je

zino said...

zar
dia dah macam kakak la tu tak berenggang dengan buku.. kalau cuti kena ke MPH dulu sediakan stok buku hehe

ieda said...

betul tuu
tapi anak2 payah sikit
kalau suh menulia ok lagi ;)

silversarina said...

I sekarang dah kurang memabaca buku , tak macam dulu, ulat buku .sebab .....dah melekat di fb ... huhuhu .

azieazah said...

Kami anak pompuan jer yang rajin dgn buku. Anak lelaki memang langsung takda laaa

Acik Erna said...

kek rumah ni omak e yo yng rajin bco..anak2 ikut mood..sekarang ni..tapi sobolom ado fb sumo e rajin membco

aNIe said...

Salam Zino... kat rumah ni yang rajin membaca yang pompuan je... yang lelaki ikut mood...lebih suka baca komik...

zino said...

ieda
kadang tu menulis dan melukis yg dia rajin dulu hehe

zino said...

Silversarina
Facebook ni memang dah banyak merubah hobby kita hehe

zino said...

aziezah
sama lah dengan kat rumah ni.. yg pempuan sorang langsung tak boleh berenggang dengan buku..

zino said...

erna
semua dah melekat dengan FB la ya.. sama je kek mano2 hehe

zino said...

anie
sama je kan hehe

MulutPayau said...

Banyaknya buku....
Anak2 saya membaca ikut mood...yg lelaki pulak minat sangat ngn komik....

kawaii_desu said...

Assalamualaikum abah :)

Ledakan ICT menyebabkan kita banyak spent time online dr baca buku kan?

cikceriacorner said...

salam uncle..

dulu masa kecik2..saya suka baca buku..bila da besau..malas la plak...heheheh

zino said...

cik ceria..
memang biasa tu.. hehe