Saturday, July 28, 2012

kelepong

Assalamualaikum....

Apa juadah anda berbuka hari ni..? macam la kan.. ada yg di masak sendiri ada yg di tunjuk je... yg penting pastikan apa yg di makan boleh mengenyangkan dan tiada pembaziran.... betul kan?? menu berbuka zino hari ni masak pun tak beli pun tak.. hehe tapi mak yg masak..

Sampai la kesempatan utk berbuka bersama ayahbonda.. pagi tadi call mak kata nak balik berbuka di kampong... ajak le sekali along dengan angah kalau ada kelapangan sama sama balik kampong.. memula along dengan angah kata mungkin tak sempat ada urusan masing masing.. tapi akhir nya along call balik  akan ikut sama balik kampong..cuma angah tak boleh nak joint...  


setiap kali berbuka di kampong, pasti mak akan buat kelepong... nak tau apa kelepong tu ? uba tengok gambar tu yg bulat2 tu yg di salut kelapa tu.. kenal kan??? itu lah kelepong.. kalau nak makan ambik satu dan terus masuk mulut ..ngappp... jangan pulak nak gigit sikit2 ya.... hehe mak tau itu feberet zino... tak payah pesan mak pasti akan buat .. terima kasih mak.. !!


bila dah ramai tu kena lah banyak sikit lauk... bentang tikar.. susun je lauk pauk tu atas tikar... seperah nya surat kabar lama je hehe senang lepas makan seperah boleh dispose terus hehe.. piring2 lauk tu sementara je duduk atas tu pun bila dah mula makan piring lauk tu berlegar ke merata tempat .. kalau nak duduk dekat 2 kelilng lauk tu tak muat.. bulatan kena di besarkan.. hehe

Sangat meriah.. masa tu lah nak berbual sesama adik beradik .. masa tu lah nak bergurau senda.. empat jenerasi duduk makan bersama... kalau lah boleh hari2 kan best.... alhamdulilah.. masih di beri kesempatan mengulangi acara ini setiap tahun... 


***** terima kasih kepada Haizam masuri dan basecom yg sudi follow... nak tanya masuri.. bila nak mula menulis blog?? 


14 comments:

ckLah @xiiinam said...

Bersila atas tikar ramai ramai tu yang syok....

:-)

kasihibu said...

Selain buah kelopong badak begondam jangan dilupa puteri mandi jgn biarkan lomeh....hehehe unik sungguh kueh2 yg sangat best di bulan poso....

zino said...

cklah
betul tu... baru konyang makan hehe

zino said...

kasihibu
kat bazaar ramadhan tak jumpa la puteri mandi ni.. badak berendam dah jumpa dah hehe

ibundo said...

somalam pun kakpah buko dongan kue kelopong.Tapi gulo kek sini tak sodap la. Maun gulo anau yo baru ummpph..

silversarina said...

memang orang Tigo Nenek, suka buat kuih kelepong , sedap pulak tu ..mula2 my Ling sebut kuih kelepong, melopong juga I ingat kuih apo :))

zino said...

ibudo
kena cari gulo onau tu....

zino said...

rina..
melopong yo tengango mulut masuk lak apo bondo kang hehe

Kengkawan said...

buah melaka kan?

synaptophysin said...

saya panggil buah melaka.

zino said...

andak
betul la tu... benda yg sama nama berbeza..

zino said...

syn..
lain tempat lain panggilan.... terima kasih sudi singgah sini..

MOKCIK AZWA said...

OOO kuih buah Melaka rupanya...hehehe..azwa suka buat kecik2 elok muat masuk dalam mulut. kalau buat besor2 kang terpaksa gigit tu yng silap haribulan ada yang kena gula melakanya hehehe..

berbuka ramai memang seronok kan..kami tempohari balik puasa hari pertama berbuka adik beradik ipar duai sebelah suami, memang seronok berkumpul ramai2 hehehe

zino said...

Azwa
itu la kalau kelepong tu boleh ngap terus....

sebelum raya nanti rasa nya ada peluang lagi nak makan ramai2..