Wednesday, May 26, 2021

Kemalangan LRT siri 4


Rentetan dari ucapan CEO Prasarana yg langsung tidak mencerminkan sikap professionalnya dalam mengendalikan satu krisis besar.. dan seolah olah memandang remeh kemalangan yg berlaku telah mendapat kecaman nitizen dan orang ramai.. 

Tambah pelik bila dia mengumumkan kan pampasan RM1000.00 utk setiap menumpang yg di timpa bencana akibat kemalangan tersebut.. 

Ini merupakan satu krisis benar pertama kali berlaku dalam sejarah 25 tahun LRT beroperasi di Malaysia.. Tambah muskil bila di lapurkan dua gerabak bertembung.. di landasan yg sama.. perkara yg mustahil utk berlaku.. tentu berlaku satu kesilapan teknikal yg besar yg perlu di siasat secara terpeinci.. sama ada kesilapan sistem atau manusia.. 

Perkara pertama yg perlu di buat ialah menubuhkan satu badan penyiasat bebas terdiri dari pakar kejuruteraan dan teknikal lai utk mengenal pasti punca sebenar kejadian . Bagaiman boleh dua tren bergerak di landasan yg sama berlawanan arah.. ?? 

Pampasan sepatutnya berdasarkan kecederaan yg di alami setiap penumpang .. kata nya ada yg parah dan ada yg ringan.. biar ia di uruskan pihak insuran. Setiap penumpang patut mendapat lampasan yg bersesuaian akibat kemalangan ini. 

Jika berlaku kecuaian manusia ia nya juga perlu di siasat dengan teliti dan menyeluruh supaya kes seumpama ini tidak berulang.. 

bersambung....

No comments: