Sunday, May 16, 2021

PKP 3.0 satu analisa..

Assalamualaikum.. 

PKP 3.0 satu analisa.. 


Ini ialah masjid di Wangsa Maju.. apa nama masjid ni abah tak ingat pulak.. tersergam indah di atas bukit.. dari jauh kita dah boleh nampak.. cantik .. selalu di imarahkan dengan pelbagai aktiviti keagamaan. Alhamdulilah.. 


Kenapa dengan masjid ni.. ?


Masjid ni merupakan projek abah terakhir sebelum berpindah jabatan . Sebelum tu abah merupakan jurutera struktur dalam mereka bentuk dan pembinaan masjid ni. Masa dulu kami tak melantik sebarang perunding utk melaksanakan projek yg kami di pertanggung jawabkan.. semua nya di lakukan secara in house .. akitek sendiri engineer sendiri qs sendiri kerani tapak pun sendiri.. proses dari A to Z semua kami buat sendiri.. 


Projek ni milik JAWI dan pembiayaan dari JAKIM.. 


Bila berlaku PKP semua aktiviti di masjid di tangguhkan.. solat jemaah 5 waktu juga di hadkan bilangan nya.. solat Jumaat juga di hadkan kehadiran dengan SOP yg ketat.. tiada lagi tazkirah magrib.. tiada lagi tazkirah subuh.. Ramai yg tak puas hati .. ramai yg berungut.. ramai yg menyalahkan pihak kerajaan yg membuat peraturan menyekat aktiviti di masjid.. Walaupun PKP dilaksanakan tetapi aktiviti ekonomi masih berjalan saperti biasa. Pergerakan masih macam biasa.. 


Bila mendapat berita banyak masjid yg terpaksa di tutup terus ( di negeri Sembilan) akibat berlaku penularan wabak covid bermula di masjid masjid dan surau. Kemungkinan berlaku pelanggaran SOP yg memaksa pihak berkuasa menutup terus masjid masjid tersebut.. Bagi mengelakan penularang berterusan masjid2 ini terpaksa di tutup. Bila dah berkumpul memang sukar utk patuh kepada SOP .. gagal mengekalkan penjarakan , gagal memakai pelitup muka dengan sempurna.. gagal mengamalkan kebersihan diri ( cuci tangan dengan senitizer) selalu. 


Covid tak mengenal mangsa, covid tak mengira usia, covid tak ada belas kasihan kepada sesiapa.. orang kayangan ke orang marhein ke VIP ke .. orang biasa ke.. semua nya akan terkena jika kita lalai.. jika kita leka .. kita tak tau siapa pembawa ( pembawa tidak bergejala) , kita tak kenal  siapa yg +ve dikalangan kita.. di kalangan sahabat kita rakan kita sedara mara kita adik beradik kita anak beranak kita.. 24 jam kita kena akur patut kepada SOP yg telah di tetapkan. Kadang2 memang mustahil.. 


Sedih dan bimbang bila mendapat berita ada di kalangan kawan kawan kita yg di sahkan +ve covid19. Tak ada apa yg dapat kita bantu selain berdoa dan berdoa semoga Allah menyembuhkan beliau dan semua yg di jangkiti covid.. Sebahagian kita telah pun mendapat vaksin tapi masih jauh dari sasaran utk mencapai vaksinasi komuniti.. ( malah vaksinasi pun menerima banyak bantahan dan kecaman ) . Ramai di kalangan sahabat abah yg telah menerima dos pertama vaksin.. tapi masih ramai lagi yg masih belum.. abah sendiri pun tak tau bila.. Pilihan terbaik duduk je di rumah..

No comments: