Wednesday, May 26, 2021

SURAT TERBUKA UTK YB KJ

SURAT TERBUKA UTK YB KJ..
26hb Mei 2021
Vaksin AstraZaneca

Salam sejahtera YB.. saya terpanggil utk menulis surat ini utk perhatian yg berbahagia YB.. 

Saya sedia maklum bekalan vaksin utk rakyat Malaysia mencukupi utk di suntikan 80 % rakyat.. utk program imunisasi kebangsaan. Saya faham bekalan vaksin datang secara berperingkat. Saya juga sedia maklum isu berbangkit pasal vaksin AstraZeneca sehingga YB memutuskan pengambilan nya atas dasar suka rela.. sambutan fasa pertama vaksin ini di katakan laris macam pisang goreng panas.. beberapa jam di buka pendaftaran semua dos telah habis di tempah.. 

Jika YB membaca keloh kesah rakyat saat ini.. isu pendaftaran secara sukarela utk mendapatkan vasin AstraZeneca sangat menyedihakn.. Katanya sukar utk tembus talian, sukar utk mendapatkan tarikh , sukar utk membuat pengesahan.. membuatkan rakyat marah geram tension.. give up fed up.. 

Jika YB perhatikan kegairahan rakyat sekarang, faktor kesukareaan tu dah  tak releven. Semua orang pun sanggup mengambil vaksin apa saja sekarang ni.. Yang penting masing masing mau cepat di lindungi. Penularan covid seolah2 tidak terkawal lagi sekarang ni. Jumlah yg di jangkiti meningkat setiap hari. Lagi menggerukan jumlah kematian juga meningkat.. semua ini menakutkan rakyat. 

Untuk mematuhi SOP seolah olah sesuatu yg mustahil bagi rakyat Malaysia.. Bukan saja rakyat sukar nak patuh , VIP sendiri pun ramai yg tak patuh. Dan ada yg dah di kenakan tindakan.. Ada YB sendiri pun masih tak faham2 nak patuhi SOP.. ada juga selebriti yg sengaja melanggar SOP seolah olah mereka ni golongan yg kebal dan kalis kovid.. semalam pun ada YB yg tak patuh SOP.. ( dalam siasatan polis) .. Guru kencing berdiri murid kencing berlari. Macam ketam mengajar anak berjalan lurus. 

Saya ingin mencadangkan, bagi melegakan keresahan ini, bagi mengembalikan keyakinan rakyat , TAK PERLU LAGI MENDAFTAR SECARA BERASINGAN utk mendapatkan vaksin AZ ni.. gunakan saja maklumat sedia ada dalam pendaftaran yg telah di buat melalui MYSEJAHTERA.. masukkan vaksin dalam progran imunisasi kebangsaan sedia ada. terus je set tarikh vaksin, sebut jenis vaksin yg nak di guna letak option NAK ATAU TIDAK.. dahulukan yg telah berdaftar lebih awal. yg menolak letak nama mereka di bawah ( sekali) 

Praktis yg di buat sekarang rakyat melihat seolah olah kerajaan menggalakkan rakyat potong que.. yang kemudian di dahulukan yg dahulu di kemudiankan.. yang cekap dapat dulu yg memerlukan terus menunggu. Kemudahan telah sedia ada kenapa tidak di gunakan. Jangan menyusahkan rakyat YB.. 

Moga mendapat perhatian dan pertimbangan YB yg bijaksana.. 

Ikhlas.. 
ENGINEER PENCEN

No comments: