Saturday, January 7, 2012

7.1.12

salam semua....
selamat berhujung minggu.... bila membaca posting Mardihah di facebook tadi berkait janji sesaorang yg dah melanggar kereta nya, teringat kisah yg berlaku kepada zino sendiri beberapa bulan yg lalu.. (dah berapa bulan ya? dah lupa..) sebenar nya pagi tu kami sekeluarga dalam perjalanan ke restoren mamak nak sarapan.. kawasan sekitar tu penuh dengan kenderaan agak susah sikit nak cari tempat parking.. sambil tercari cari tu tak perasan zino memandu terlalu hampir dengan satu kereta tu.. tetiba....

krekkk... alamak...!!! zino had melekat dengan kereta sebelah... apa nak buat ni ke depan tak boleh ke belakang tak boleh... last last zino teruskan juga ke depan..... krekkkkkkk bergeser dengan kereta tu.. HOnda Accord pulak tu.. aduhhhh.. tuan kereta berada tak jauh dari kereta dia... dengan pantas dia datang... melihat keadaan kereta nya.. zino pun kluar melihat sama dan terus ngaku salah dan minta maaf.. memang salah zino pun sape suruh langgar kereta orang..

dia tanya , "so how? " dengan keadaan tenang tanpa marah...
zino pun kata , " never mind, i will bare the cost for repair.., my mistake , i'm sorry"

kami pun bertukar no talipon sebelum dia berlalu.. dia langsung tak minta alamat ke apa ke.. esok nya pagi pagi dia dah talipon , kat mana nak hantar kereta dia tu .. tapi pagi tu zino ada meeting tak sempat nak kluar tapi janji utk jumpa tengah hari di satu wokshop.. sampai masa yg di janji dia pun sampai dan kami terus ke wokshop utk dapatkan kos repair.. cat je yg tanggal.. sementara kereta di cat semula dia minta zino hantar dia balik... dalam kereta tu dia kata...

"saya tak sangka dapat jumpa orang yg baik dan jujur macam awak, saya ingat saya akan di tipu.. saya pun tak minta alamat rumah awak.. tapi saya ada percaya awak orang baik.. "

"saya dah janji nak bayar kos repair , saya tetap tunaikan.."

13 comments:

arahman said...

Tahniah, I suspek u....oppsss silaps...I respek u abah zino

arahman said...

Tahniah, I suspek u....oppsss silaps...I respek u abah zino

aNIe said...

Zino adalah antara orang yg jujur...dulu anie pun pernah dilanggar dari belakang oleh sebuah kereta...nasib baik dia berhenti melihat kita perempuan...dia tak mengelat pun...terus ajak anie ke worksyop berdekatan dgn rumah... siap suruh cina woksyop tu buat yang baik utk kereta anie...siap bayarkan separuh harga dan wang yg lebih diberikan pada anie... kemudian dia pesan...sebelum ambil kereta cek dulu atau call dia dulu untuk pastikan cina woksyop tu tepati janji...alhamdulillah memang betul cina tu buat seperti yang disuruh....

Dee said...

manusia berpegang pada janji kan..bila kita baik dgn orang..insyaallah orang akan baik dgn kita, anak2 kita, cucu, cicit kita..insyaallah..

zino said...

Rahman...
janji satu amanah kan hehe

zino said...

Anie
mungkin satu hari nanti kita pulak yg menuntut keikhlasan orang lain

zino said...

Dee
betul tu..

ashrafi said...

Assalamualaikum Abah.

Jujur, sifat terpuji.

zino said...

Ashrafi
itu sepatut nya jadi amalan semua...

MOKCIK AZWA said...

Azwa pun pernah terkena..alhamdulillah orang tu bayarkan segala kos pembaikan.

kadang2 kita kena berhati2 juga takut2 terkena, so at least dapatkan no telefon, nama penuh, no ic ker, alamat rumah tempat kerja dsb..huhuhu bukan apa..beringat sebelum kena..

Papa Mifz said...

Hari tuh pun kete papa mifz kene sondol belakang,nak tak nak salah org tuh bayar tetap bayar,hehe

zino said...

Azwa
kena selalu beringat.. tindakan yg perlu di ambil..

zino said...

papa Mifz
itu hukum alam... hehe terpaksa la hehe