Thursday, January 12, 2012

Budaya Tangguh....

12.01.2012

Salam semua....diam tak diam dah beberapa hari blog ni tak di update... sesuai sangat dengan tajuk tu.. suka sangat bertangguh.. ni lah jadi nya hehe.. dan yg suka bertangguh ni akan ada je alasan kenapa di tangguhkan so tak payah tanya lah hehe.. ini apa cerita ni???

Dalam berita tadi PM kata perlaksanaan SBPA di tangguhkan sehingga perbincangan selesai... Hello ini apa kes ni.. sape yg buat kerja tak masak ni..?? tak kan semua perkara PM nak masuk campur .. kenapa tak teliti buat kerja ni..?? ini nafkah untuk lebih sejuta orang tau..!! kalau separuh je yg berungut benda ni tak berapa betul dah berapa banyak kutukan dapat... sebelum ni bukan main lagi statement perlaksanaan SBPA tidak akan di tangguhkan lagi... so apa cer..?? akhir nya kena juga PM masuk campur..

tak nak cerita banyak la.... tapi sejarah sudah banyak kali berulang... kita ni memang kerap kali buat kerja setengah masak.. lepas tu tangguh.. ada dua perkara besar yang kita nak tengok akhir nya di tangguh ke tak... satu pemutihan pekerja asing... date line dah sampai .. kabar nya masih ramai lagi yg belum berdaftar .. suara suara dah mula kedengaran.. betul ke tiada penangguhan lagi...?? sama sama kita tunggu...

satu kes lagi pendaftaran kenderaan perdagangan dengan satu suruhanjaya tu... tarikh tamat nya kalau tak silap saya 31 Jan ni.. kabar nya juga masih banyak syarikat yg masih belum mendaftarkan kenderaan masing masing... macam macam alasan la kan... ini pun kita nak tengok ada penangguhan ke tidak..?? serupa juga dulu pemakaian talipinggang keledar tempat duduk belakang kenderaan.. sikit punya kempen.... lepas tu tangguh...

malas lah nak cerita ada berderet kes yg ber iya iya tapi akhirnya tangguh... kes yg kelakar isu saman tertunggak dulu ingat tak??? berduyun2 pesalah trafik ke kaunter bayaran... sampai penuh sesak kenkonon nya nak bayar saman sebelum tamat tempuh... lepas tu sape tak bayar siap kau..!!! akhir nya apa jadi.. tangguh juga hehehe

saya pun selalu buat penangguhan ni.. setiap kali habis meeting saya pasti akan sebut mesyuarat di tangguhkan hehe.. suka ke tangguh2 ni?? cuba cerita sikit...

12 comments:

Pak Ngah: said...

:: penangguhan acapkali digunakan... sebab... perkataan "tangguh" itu ada dalam kamus/perbendaharaan kata BM kita... itu je... sekadar bergurau sindir di awal pagi ni...

zino said...

Pak Ngah..
kalau tak guna nanti takut lupa ya tak hehe

ida napi said...

salam abah..tu buku kamera tu dah setahun dah..tangguh lagi ker? *larik* jgn mare yer bah..gurau jer..

MOKCIK AZWA said...

Jadi tak merasa la kita gaji baru hujung bulan nie ek???

haiyaa...

Angah said...

SBPA tangguh, sebab ramai tak puas hati...
betullah zino kata, buat kerja setengah masak...

zino said...

ida
orang cerita lain dia nampak benda lain... hehe

zino said...

Azwa
tangguh dulu hehe

zino said...

angah
entah2 mentah lagi belum masak.. patut masam hehe

MULAN said...

saya pon suka tangguh.. nyampah.. sebab byk sgt alasan yg tak masuk akal.. azam baru takmo tangguh.. kalo alasan baik takpe la.. hehe..

zino said...

Mulan..
ada alasan nak tangguh lagi tu hehe

@xiiinam said...

Haih...lari kira-kira hujung bulan ni...

Hehe

Sham said...

salam zino...lama tak bertandang...

antara tabiat negative yang masih tak terubat sejak dari zaman belajar...aduyai...