Tuesday, June 26, 2012

kata nya jaga alam sekitar....






Assalamualaikum ....

Selamat malam semua.... masa upload gambar ke facebook tadi tetiba timbul satu adea utk menulis kisah alam sekitar.... orang lain kempen pasal alam sekitar buat sesuatu yg boleh menjaga alam sekitar .. kita pun kempen juga pasal nak pelihara alam sekitar ni tapi apa yg kita buat??? jom kita bincangkan...

Baru baru ni... semasa sesi lawatan ke tempat orang zino tertarik dengan air mineral yg di hidangkan... bukan pasal air nya lebih manis ke lebih putih ke lebih bekasiat ke.... tapi air mineral menggunakan botl kaca..!! sesuatu yg rasa nya tak nampak di Malaysia.. ada ke? mungkin zino je yg tak nampak !! dan botol kaca tu boleh di recycle.. guana dan terus guna selagi tak pecah.... teringat di kampong sampai sekarang pun masih ada.. air lemonate yg di jual dalam botol kaca... botol tu ada nilai kumpul2 dan boleh jual kerana boleh di guna semula....

lepas tu bila ada bijak pandai.. dia orang pun cipta botol plastik... maka segala jenis air di botollkan mengguna botol plastik... air mineral ke air bergas ke air buah2an ke sebut je air apa pasti botol plastik menjadi ganti.. kecuali air haram tu.. kalau guna botol plastik mau meletup agaknya... tak cukup dengan botol.. bungkusan baranga yg di beli pun di letak dalam bekas plastik... tak jumpa lagi dah beli guna sekilo di letak dalam karong kertas , pernah jumpa ke?? anak zaman ni tak pernah tengok kot... tapi kalau dalam cerita mat salleh mereka masih guna karung kertas ni..

bila dah segala2  nya plastik timbul lah isu alam sekitar.. plastik ni kata nya tak boleh di hancur luluhkan oleh alam.. plastik akan kekal plastik selama2 nya.. selama2nya??? maka ini di kata merosakkan alam sekitar... bila dah jadi isu.. maka berkempen lah sekelian rakyat jelata..... hari sabtu NO PLASTIC BEG... KUNUN !!!.... maka bangga lah  mamat dan minah yg duduk di belakang kaunter tu ..kadang2 berdiri... utk memberi makluman kepada sekilian rakyat yg melanggan.... 

"encik , hari ni tak ada pelastik ya...." maka terkejut la pelanggan yg dah bawa barang seteroli... 

"ehh kalau tak ada beg macam mana den nak bawak semua barang ni balik!! den lotak an balik kang..!" 
dengan senyum simpul mamat di belakang kaunter tu akan berkata..

"tapi kalau en nak lepastik kena bayar 10 satu beg.." dalam hati pelanggan yg kaya raya tu.. alah seposen apa lah sangat...lantas mengarahkan semua barangan tu di sumbat dalam pelastik...so apa jadi kempen NO PLASTIC BEG  tadi.... ???? pergi lah kemana mana pasar raya, balai raya jalan raya pudu raya dan hari raya... kita akan melihat orang ramai membawa beg plastik tanpa segan silu.. nak segan buat apa.. sama ada plastik free atau plastik yg di bayar... kempen??? apa action plan yg telah di buat utk mengurangkan plastic..??? kalau macam ni keadaan nya lebih baik kita tukar je kempen tu....

HARI TANPA BEG PLASTIK FREE.... 

apa kata anda??

17 comments:

Zuhairi Zainal said...
This comment has been removed by the author.
Zuhairi Zainal said...

kalau di Malaysia botol kaca takut buat senjata gaduh je... hehe...

rasanya isu beg plastik boleh dididik, mungkin kita liat, ambik masa... tapi generasi akan dtg lepas ni sure paham isu ni sebab dididik dari kecik...
supermarket besar pun semua dah start pakai plastic biodegradable... 2-3 bulan dah peroi plastik tu... kedai kecik memang susah la nak invest, sebab kos...
jgn plastic sampah biodegradable kita simpan tu hancus sudah... hehe...

ada sesetengah negara dah tak galakkan enjin kereta dipanaskan setiap pagi... antara langkah paling bijak...

abah ada simpan container air tak kat opis? hehe...

Zuhairi Zainal said...

oh lupa, kat shangri-la putrajaya satu2 nya hotel (yg saya pernah buat event) yg guna botol kaca... rasanya diorang pakai sparkling mineral water... selalu rembat... hehe...

Acik Erna said...

assalam mano ado 10 sen..20 sen satu beg plastik tu.baru sabtu lopeh se tak nak..muncung pulak budak tu..bilo kito tak nak boli..sumo barang tu dio kono tampal yang tulih paid tu..20 nak kono tampal satu2 mau deh tak muncung he he

Angah said...

hahahahaha...pelikkan Malaysia ni,

kempen macam-macam...

kempen bahasa melayu - tapi dorang juga guna bahasa omputih

kempen cintai sungai kita - tapi kampeni dorang jugak yang buang sisa dalam sungai

sama la kempen plastik ni....tak bagi pakai, tapi kalo bayor 20sen boleh pakai pulak...

Masy said...

canteknye klu guna botol kacaaa.. suka sukaaa.. airnye pun mesti rasa lain sket drpd yg dlm botol plastik kan abah. heheehe

~ez~ said...

sgt setuju dgn apa yg uncle cakap. emm..cara tak kena.kempen buatla betul2.cuba kalau kata no plastic hari sabtu tu..xyah la plastik langsung.kalau xbwk paper bag so orang tu kena la hangkut brg2 tu sendiri. kan jd pengajaran so lps ni igt bwk beg sendiri.lama2 jd kebiasaan. yg peliknya kt msia ni botol kaca mcm xde value.sbb family saya dok recycle tp bila anta brg kaca mereka tak terima. pelik betul..sy igt lg dulu2 kalau beli brg kt kedai runcit even beras ke ape akan pakai beg kertas wana coklat tu.igt sbb masa kt sekolah rendah dulu penah gune beg kertas tu buat cover muka..haha..kan best kalau dapat lg beg2 mcmtu.hehe

-cinta soFiaSafiya- said...

kat peneng ni.....DUA KUPANG tau satu bet plastik.....

xdapek sepluh sen tau..hehehehhehehe

setuju gak kempen cemtuh...

-cinta soFiaSafiya- said...

kat peneng ni.....DUA KUPANG tau satu bet plastik.....

xdapek sepluh sen tau..hehehehhehehe

setuju gak kempen cemtuh...

m.u.l.a.n said...

masih mencari2 pusat kitar semula yg berdekatan..

zino said...

zuhairi...
tak semua pasaraya guna plastik tu...

zino said...

erna
itu la staff dia orang pun tak suko kempen tu kojo lobih hehe

zino said...

angah
kempen malaysia ni mengabihkan boreh yo..

zino said...

masy
betul tu botol plastik boleh guna sekali je tak boleh recycle..

zino said...

ez
tutup muko tu kenapa.. hehe

zino said...

cintasofia
kata kempen tak ada plastik.. ada pulak jual hehe..

zino said...

mulan
itu pun satu hal...