Wednesday, June 13, 2012

payung

Assalamualaikum.....

Selamat malam semua.... apa lagi nak di cerita ni ya.... i mean kisah di negara jiran tu la... ok la rasa nya kisah ni perlu juga lah di cerita kan.. walaupun dah cerita sikit2 dalam.. FB... tapi perlu di ulang kaji di blog pulak.... dan rasa nya lebih mudah faham kalau di tulis dengan di selitkan gambar sekali.... macam nak bagi tip soalan priksa pulak hehe.. kali ni kisah industri traditional... kisah payung....



nak tanya dulu, siapa pernah jumpa payung kertas di zaman dia dulu? oops zaman sekarang ni dah tak ada la agaknya payung ni ujud sekitar tahun 70'an dulu kot.. lepas tu dah tak nampak dah... kertas utk buat payung di proses sendiri dari bahan sejenis pokok.. makcik yg baju merah tu nak tunjuk macam mana kertas tu di buat..


kebanyakkan pekerja industri ni semuanya makcik makcik dan pakcik yg dah berusia... sesuah dengan bahan yg di usahakan kot... hanya ujud di zaman mereka muda2 dulu... tapi mungkin sekarang tak lagi di gunakan oleh anak2 dara berpayung ke pasaraya ke ke sekolah ke.. tapi lebih kepada bahan perhiasan dan sebagai nya... 


frame utk payung tu di perbuat menggunakan kayu .. remeh juga kerja nya generasi tua macam ni je yg masih sabar mengerjakan nya kot.... masing masing di beri tugas tertentu.. boleh kira dah jadi specialist la tu... 


utk menyiapkan sebuah payung melalui beberapa proses... tugas makcik ni menampak kertas yg di buat sendiri tu ke atas frame payung yg telah di sediakan... gambar ni tak di susun ikut proses sebenar masukkan yg mana dan je .. kira boleh paham juga la kan hehe.. ada payung besar dan ada payung kecil.. ikut permintaan la kot .


ini rangka payung yg telah siap..... di jemur supaya gam yg di gunakan tu lekat sebelum di pasangkan dengan kertas payung nya...


pakcik ni pakar membuat atau memasang frame payung tu tekun dan sabar je tengok dia buat kerja... entah berapa tahun lah agaknya dia buat kerja tu....


bagi close up sikit...


lagi satu angle.... kenapa pakcik ni jadi fokus? rasanya dia lah pekerja tertua yg zino nampak .. yg yg lama sikit perati dia buat kerja... dan tak nampak orang lain yg buat benda yg sama dengan dia... tak latih bakal pelapis ke? 


ni lah hasil nya.... nak tanya sikit sanggup ke guna payung ni utk ke mana mana bila hujan atau panas... 100 % waterproof tu.... zaman zino kecik2 dulu ni lah payung yg du gunakan... kemana saja kita nampak orang guna jenis yg ni.. agak berat sikit.. boleh jadi senjata bila sesak hehe..


di kalangan pekerja tu ada yg mempunyai bakat dalam seni lukis.. dia orang ni lah yg melukis corak atas payung tu.. utk pelawat dia boleh di mana saja yg anda suka sengan sedikit bayaran... pujuk2 baru lah cik kak kita sorang tu benarkan beg tanyan nya di lukis dengan corak bunga...


kawan zino ni pulak lukis terus di seluar jean dia.... hehe


karya yg hampir siap...


cantik tak beg makcik? hehe


final touch..


ok dah tengok proses dia kan.. tak tau kegigihan pekerja dia kan... sekarang masa utk membeli.. berapa batang payung nak ni?? oder la jangan tak oder ya... bantu la lah industri traditional ni... hehe dia boleh post terus ke rumah anda... malah ke seluruh dunia... ada di pamir caj2 pos yg di kenakan utk pos ke luar negara.. 


17 comments:

MystoryPic said...

Masa saya kecik-kecik dulu, saya biasa ngan payung ni... nenek saya selalu pergi Golok berniaga pinggan mangkuk... payung kertas yang berat. Tapi dulu2 saya biasa tengok dan guna yg berwarna kuning atau orange je... sekarang ni dah warna warni

Ayang Anim said...

ada beli tak payung ni untuk kitorang?? nak warna purple... hehehe

Yunus Badawi said...

Dulu org letakkan payung di atas kubur. Itupun kadang2 lesap jugak .... huhuhu

Angah said...

buat hisan cantik ni, kalo nak pakai masa ujan.....sayang la pulak..

Acik Erna said...

mak ai cantik la pulak payung2 tu..ado boli wak baik tak?
dulu warna hijau yo kan

MOKCIK AZWA said...

memang cantik payung kertas la nie kan..macam2 corak dan kaler ada..dulu2 tu kaler hijau jer ada (ehehhe..sama ngan kak erna la pula..)

azi said...

En.Zino...
Cantiknya payung-payung tu...!!
Mahal tak harga dia..?
Ada beli tak untuk kawan-kawan kat blog ni...he..he...?

zino said...

MP
kalau sekarang berani guna lagi tak agak nya hehe

zino said...

anim..
tak tau pulak ada yg minat .. kalau tau boleh beli sepuloh batang hehe

zino said...

YB..
letak apa pun ada orang kebas.. hehe

zino said...

angah
ingat pun dia orang buat tu utk di jadikan bahan hiasan lawa gambar2 yg di lukis

zino said...

erna
tak teringat pulak nak beli.. lagi pun kena ke Bangkok lepas tu cam mana nak angkut tapi kalau nak boleh oder kami dah ada contact di chiangmai hehe

zino said...

azwa
kalau minat boleh oder hehe

zino said...

azi
tak mahal murah je kalau nak kena oder la jawab nya kat chingmai sana hehe

Irfa said...

lawa pulak lukis kat beg dan jeans tu

Judd said...

Macammana nk oder ye? Sangat serius nk beli ni.

Judd said...

Macammana nk oder ye? Sangat serius nk beli ni.