Saturday, June 2, 2012

salam dari Alor Star

Assalamualaikum....

salam sejahtera utk semua.... cerita pasal Thailand kena di tangguh kan dulu.. nak bagi laluan lapuran dari Alor Star... hari ni dah dua malam di sini baru perasan hotel ni menyediakan internet percuma tapi kena lah guna komputer yg di sediakan... bila zino cuba lock on dari bilik guna laptop macam berlaku kelembapan melampau...

Ramai yg bertanya di Facebook kenapa ke Alor Star ? sebenar nya kami ke sini kerana ada rombongan cik kiah... dah beritau pun di facebook tapi masih ada yg tak berapa paham.. hehe sebenar nya anak sedara mem kawin dengan orang Kedah ni... so kena lah meraikan kebetulan cuti kan.. Dalam perjalanan datang ke Alor star ni kami tak ikut konvoi dengan pengantin.. beritau bapa pengantin jumpa terus nanti di Alor Star... mereka stay di rumah besan... (abang pengantin pun kawin dengan orang Kedah) kami decide nak stay di hotel.. dua hari sebelum pergi dah book .. itu pun dengan bantuan  geng Facebook bagi kan no talipon beberapa hotel.. kebanyakkan hotel penuh last last dapat Regency ni... mana tak penuh nya rupa nya ada perhimpunan belia anjuran parti politik.. seluruh Alor Star bertukar hijau...

Perjalanan kami ke Alor Star berjalan lancar ada sekali dua jem sekejap dua kali berhenti bila terasa penat dan mengantuk... konvoi pengantin keluar lewat .. biasa lah bila dah beramai2... kami jam 2.00 petang dah sampai mereka nak tau jam berapa ? 10.00 malam baru sampai Alor star... travel selama 11 jam.. terperangkap beberapa kali dalam jem yg teruk.. terutama bila sampai Penang (seberang prai) bertembung dengan orang keluar pejabat... kereta mencurah datang dari jambatan... walaubagaimana pun semua selamat sampai... 

Petang nya zino sempat ke Pekan Rabu dengan adik.. mem nak tidu kata nya biasa la bila dah travel jauh.. dia pulak yg terlebih letih hehe zino yg drive ok je lagi.. lagi pun hujan lebat.. bila dah reda sikit baru keluar dengan adik sambil berpayung... distinasi pertama nak cari kedai kasut/ sandal ke sebab adik dah lama sebut minta tukar selipar yg dah bocor hehe.. jauh nya adik beli sandal.. akhir nya berjumpa juga.. minta la dia beli kasut... tapi tak jumpa yg pekenan.. yg berkenan saiz pulak tak ada .. sandal juga la akhir nya..

Esok nya jam 8.00 (pagi tadi la tu) anak sedara call beritau kami akad nikah 10.00 , terkejut den adik tak mandi lagi.. hehe kami dah turun sarapan nasib baik turun awal... kejutkan adik jenuh tak mau bangun... janji jumpa di RnR Gurun jam 9.30 .. anak sedara tu kata pak imam minta datang jam 9.00 tapi ayah minta tangguh jam 10.00 rupa nya dari Alor Star ke Yan iku Hiway lama juga... sebab menunggu konvoi la kot kami memang dah sampai dulu ke RnR Gurun. akhir nya akad nikah di sempurnakan jam 11.00 pagi.. Alhamdulilah semua berjalan lancar , Pak Imam sebenar nya ada banyak jemputan nak pergi itu dia minta di awalkan .. katanya dia ada 4 majlis kena hadir... bila dah selesai jam 11.00 apa lagi terus ke rumah pengantin...akad nikah tu di Masjid..

Majlis kenduri ni saya tengok cukup sederhana... jemputan pun masih tak ramai lagi.. kami ni sampai macam orang pangkal hehe... jam 12.00 dah selesai makan.. bila dah makan apa lagi mula lah merancang macam macam.. maklum la sesekali ke tempat orang... bapa dan mak pengantin nak balik kerus ke kampong.. kami stay lagi semalam.. anak sedara mem tu pulak ajak ke rumah mertua dia tak jauh dari alor Star .. tak tanya pulak apa kampong dia tu tapi rumah tu kat tengah sawah la... seronok tengok sawah bendang yg terbentang luas.. saujana mata memandang... leka kat rumah tu sehingga plan semua nya terbantut... mata pulak dah kuyu sempat lelap sekejap.. jam 3.30 baru nak balik ke hotel.. lepas solat masing masing lolap hehe.. dah petang tu baru la kluar ke Pekan Rabu.. mem tak pergi lagi ke situ..adik tinggal kat bilik tak nak ikut.. 

bila balik tu beli lah nasi goreng dan ayam masak merah dengan nasi putih.. konon nya satu utk adik satu lagi kami nak share... sekali adik try sikit nasi goreng tu... terus dua suka last last dua dua dia kebas hehe.. akhir nya kena lah kami turun makan kat hotel tu.. nak kluar dah malam2 ni rasa macam tak ada kedai yg buka.. kedia kat AS ni bukan macvam kat KL buka 24 jam .. kat sini jam 7.00 kebanyakkan kedai dah tutup.. kalau cari ada la kot malas la pulak nak pegi mencari nya.. 

ok la esok masih ada.. mem kata nak juga ke Padang besar... nampak gaya kena juga sampai kan hajat dia hehe.. jumpa lagi nanti dengan lapuran seterus nya... selamat malam.. (kalau baca ni malam la) 


10 comments:

~ez~ said...

yay! padang besar lg besh shopping nyee..nnt kena cakap loghat utara uncle time tawar menawar tau.hehe..kalau saya ada kat perlis kita boleh jumpe..hehe..malangnye ada kt sgor lak.hehehe..have a safe journey uncle ;)

Zareda Norman said...

depan regency tu ada mayban, sebelah dia ada char kuey tiaw best tau.. Try lah

pi padang besarlah baru bes.. Makan pulut mangga tau. Zar pun nak turun jitra selasa ni..

Acik Erna said...

jadi tak poi padang bosar..samo yo macam poi rantau panjang kan..se tiap kali kursus mesti poi padang bosar tu.patut e sambung yo cuti..terus kelngkawai..dah sampai kodah dan perlis..apo tunggu lai he he

m.u.l.a.n said...

kalo cuti cenggitu lah... sama seronok + sama pening nak harung traffic jam...

MulutPayau said...

wah..bestnya dapat ke padang besar...tentu soping sakan ya....

zino said...

ez..
akhir nya sampai juga ke perelis hehe.

zino said...

zar
tak jumpa pulak pulut mangga tu.. lepas sopping terus keluar... tak pusing habis pun

zino said...

erna
mana boleh tak jadi ado yg tak pueh hati kang hehe

zino said...

mulan
jem yg tak tahan tu..

zino said...

MP
mem dah aim apa yg dia nak rupa nya hehe