Friday, June 15, 2012

tempat letak kereta otomatik.....

Assalamualaikum....

apa kabar semua.... dah dinner ke? zino baru lepas makan doreyan.. hongeh lagi ni hehe.. oops salah cerita pulak... kali ni zino nak cerita satu lagi tempat yg kami lawat hari tu.. tempat letak kereta otomatik... kenapa pulak di kata otomatik?? apa yg otomatik sangat tu..?? 

jom kita tengok...




ini merupakan sebuah tempat letak kereta auto yg pertama di Tlailand.. terletak di sebuah universiti...panjang pulak nama universiti tu nak di sebut... klik la gambar tu kalau nak tengok nama U tu... yg best nya jumpa student indon kat sana.. sempat juga lah sembang dengan budak2 tu... 




saya cerita secara ringkas je lah ya.. bila kita nak parking kat tempat tu kita hanya pelu letak kereta atas benda kuning tu.. tak kisah la letak macam mana pun.. drive masuk park atas tu kluar kereta kuci elok2 dan ambil tiket parking senget ke apa ke biar je biasa la.. ada orang tu tak geti nak park lurus hehe...





kita tenok apa jadi dengan kereta lebih kurang kita park masuk nak service kereta tu la... tapi kalau servis kat woksop bawah pokok tak ada lah benda alah ni.. hehe




nanti ada lah pencolek angik yg bergerak kat bawah tu lurus kan kereta tu dan pastikan dia terletak betul2 di tengah2 pintu masuk tu... kalau senget dia tak boleh tarik masuk nanti .. tapi semua tu berlaku secara otomatik selepas kita beredar dari kawasan tu.. kok tak tengok sampai kereta tu ilang dari pandangan pu tak pe tuggu yo lah.. hehe





bila tayar depan dan tayar belakang dah lurus.. baru pintu tempat letak kereta tu terbuka ada lah robotcop datang nati bawa kereta tu masuk .. tipu je robokop tu hehe tapi ada lah sistem robot yg mengambil kereta tu nanti hehe




ok nampak tak.. ado bondo yg terpacul kat bawah tu.. itu la robocop yg saya cakap tadi gambar ni tak nampak la dia bergerak.. kalau video ko nampak lah bondo alah tu bergerak muncul dari dalam bangunan tu... 




pandai pulak robot tu sauk kereta tu.. pasal tu dia pastikan dulu kereta tu betul2 di tongah2.. baru senang nak sauk.. kalau senget agak nya susah la robot tu nak angkat.. tekelicik la nanti kot.. agak je lah hehe 






kereta tu pun di angkut pelahan2 ke dalam bangunan tu.. maso tu jangan fikir kek mano kereta tu di letak.. pandai2 robot tu la nak letak kek mano.. bangunan tu 12 tingkat utk parking.. ada lebih 800 petak apo nak peduli kek mano dia nak lotak kan? lagi pun kita tak boleh masuk nak jongok2 kereta kek dalam tu.. jangan buek pasal yo hehe



pelahan yo robot tu buek kojo.. saba betul.. ye lah kena lah berhati2 yo tak kono merc.. lagi la perlu berhati2.. calar kereta orang kang sapo nak tanggong.. 




nampak kan kereta tu dah botol2 masuk kek dalam tu.. tugas robot tu seterusnya bawak kereta tu naik ateh ko pusing kek sebelah ko semua tu di program secara otomatik.. tak ado sapo suroh pun.. orang yg jago parking tu pun tak tau dio pun tengok ke screen monitor je.. 




dah masuk dalam tu baru pintu tu di tutup.. kalau ado kereto lain nak masuk dah boleh la letak kek atas tu ado 6 laluan masuk nak parking ni.. so tak ado lah berebut tempek yg satu tu je.. nanti bila nak ambik kereta jangan tunggu ke sini pulak tak kluar kereta tu doh.. nak ambik kek belakang nun.. ado pulak laluan keluar.. kek sini masuk yo .. ingat tu... 
  




ini lah CEO tompek parking ni.. bukan2 CEO syarikat yg buek tompek parking ni.. yg baju petak2 tu yg baju biru tu pegawai teknikal yg jaga parling tu.. namo e panjang amek den pun dah lupo.. tapi ado la dio sebut nama glamor utk senang nak panggil hehe




ado la di sebut berapa petak masik kosong dan ti tingat mana bila kita nak letak situ kita tau la ada geng lain ko dah letak kereta kak sinun.. hehe




gambar ni bukan apo nak buktikan den betol2 dah sampai suti bukan cerito ni google dari internet yo hehe.. perlu tu nanti bos tanyo betul ko dah sampai sana.. hehe




itu lag gupo tempek parking tu tingkat dia pun rendah yo muek2 kereto saloon.. kalau nak park lori tak muek la.. sebab dio buek rendah2 yo.. tengok gambar den tadi tu tau la tinggi mano kan... 

22 comments:

Dee said...

basika leh parking tak uncle? ado yg palo kono loku jap laie ni..hihihi...

azi said...

En Zino..
Bagi saya tinggi jugak tempat parking tu sebab saya ni penakut nak parking tempat tinggi macam tu...he..he..

Ayang Anim said...

wahh .. bile mesia nak buat ek?? kalau buat kat uia ni, bagus gak.. byk tul studen nya keta.. ngalahkan staff plak...

Zuhairi Zainal said...

Abah, macam tak nampak link ni kek FB yo...
cakap nogori plak entry ni... haha...

zino said...

Dee
apa pun boleh hehe

zino said...

azi
tak paham la ni.. orang tak perlu masuk pun.. letak kat pintu tu je lepas tu robot yg bawa masuk kereta tu hehe

zino said...

anim
Universiti tu agaknya macam Uitm beribu datang setiap hari.. penuh sesak kawasan tu..

zino said...

zuhairi
link belum letak hehe

MulutPayau said...

wahhh...canggihnya...!!!

Kengkawan said...

ala ala terngango la mulut ese nengok eh...
dh brp thn dh diorang guno sistem ni eh pakngah?
berjayo x..?

zino said...

MP
harpa2 ada la di bina di malaysia hehe

zino said...

harap2..

zino said...

andak..
ni yg pakngah nak marah ni ponek bercerito... ni mesti tak baco abih ni..
hehe

Aida Ali said...

Menarik. Hebat teknologi orang Siam tu yo

m.u.l.a.n said...

kat GM kl ada lif utk kete naik atas.. semua kes sbb parking tak cukup kan...

ieda said...

uishhh canggih nyeee ;)
terkasima jap

zino said...

Aida
dia guna teknologi Korea..

zino said...

Mulan
kat KL dah ada beberapa tempat semua utk tambah bilangan parking dan tanah yg sempit..

zino said...

ieda
harap ada sebuah dua kat KL utk publik guna nanti..

Sitie Bumz said...

hui...kagum gile!! kat kl ni bleh la buat sistem mcm ni.

zino said...

Sitie
sedang di usahakan kalau berjaya nanti ada la tu hehe

Irfa said...

baca dan gelak sbb cuba baca dalam loghat n9.hehe