Monday, June 4, 2012

traveloq alor star part 2..

Assalamualaikum semua....

nak sambung siri ke dua ni perjalanan ke Alor Star hari tu.. dah ready nak baca ke? mmm semalam zino stop kat mana ya... dan yg ni merupakan siri dua dan akhir ... lepas tu boleh sambung kisah di siam hari tu... 

esok nya minta adik bangun awal... ajak dia sarapan sama kat hotel tu.. selalu nya memang adik kena tinggal la.. dia kan nya minat sangat nak sarapan kat hotel tu.. banyak sangat pantang nya... kalau kemana mana dia akan sarapan kat kedai mana2 kat luar sana tu.. bila turun macam biasa la dia makan sikit dah tak nak lagi dah.. buat rugi je bayar hehe..lepas sarapan kami terus check out... nak juga tunaikan hajat mem.. hehe

masuk kereta je terus set GPS "padang besar" .. itu lah firstime zino ke sana.. so ikut je lah arahan GPS dari program WAZE tu.. dia kata terus zino jalan terus dia kata belok kiri zino ikut je .. tapi heran juga.. sepanjang jalan tu (peringkat awal) tak nampak langsung signage ke Padang Besar... sampai mem naik risau betul ke?? salah jalan ke maklum la kalau sosek nanti dia yg paling tak puas hati hehe.. zino ikut hiway ke Bukit kayu hitam tu.. asik beri tau BKH berapa kilometer lagi tapi signage PB langsung tak nampak.. macam tak nak pormosi je... sedang kan tempat tu dah jadi satu ikon.. 

sampai simpang Changlun baru nampak satu papan tanda sebut Padang besar... memang sah sah perjalanan ke Padang Besar memaui kawasan lapang yg sangat luas.. tak ada rumah tak ada pokok yg kelihatan padang seluas2nya.. kata nya kat situ la ladang tebu terbesar di Malaysia.. luas juga Perlis ni rupa nya... zino tugas kan adik ambik gambar gunung ganang di kawasan tu.. Oleh kerana firstime masuk sana zino mengekor je lah kereta yg kat depan tu.. mesti tak ada tempat lain tu.. hehe

Bila dah sampai berpusing2 mencari tempat parking....mengekor punya pasal la ni... last last masuk ke kawasan parking yg dia tulis utk peniaga saja... situ je nampak kosong.. lepas zino parking tu sekejap je tempat tu pun penuh sengan kereta.. mem terus serbu satu kedai ni... oooo patut la dia beriya ya nak zino ke PB ni.. rupa nya dah set nak beli apa.. dia tak cakap pun hehe tetiba je dia pi borong periuk kat situ.. hehe murah ke mahal tak tau la dia yg pegi berunding zino duduk jauh2 je hehe.. habis je dia beli dah jom balik hehe amboi dah dapat apa yg dia nak terus ajak balik... 

zino pun mencari2 juga la mana tau ada yg pekenan.. macam kat Pekan Rabu banyak jual baju melayu.. kalau setakat baju melayu kat wisma yakin tu banyak.. kalau  nak beli mesti la satu yg special kat sini... cari punya cari jumpa la pakaian dari Patani ni... at least lain sikit dari yg biasa kita jumpa.. test juga la mana tau terpekenan... mmm akhir nya zino beli le selai dua.. adik pun minat...nak cari T shirt tak jumpa pulak yg minat.. tanya masing2 nak makan tak?? adik kata kenyang.. mem pu kata kenyang..kalau macam tu terus balik la.. nanti stop la kat mana2 R nR

masa tu dah jam 12.00 t hari.. panas... mula la mata mengantuk... tu yg tak berapa suka travel masa panas2 ni.. cepat mengantuk... puas menahan utk stop di RnR Gurun... pit stop yg pertama... tempat tu kecik je orang ramai la pulak.. ingat nak oder kopi O ke lepas solat terus beli air yg instant je nak beratur tak larat la...


kalau tak kerana majlis anak sedara mem ni 
tak sampai lagi ke Alor star ni hehe


sampai je mem terus serbu kedai ni...
ooo patut la dia nak pegi sangat..
ada yg nak di cari rupa nya..


apa lagi yg boleh sumbat ..ni hehe


bila dah dapat apa yg di hajat..
dah jom balik hehe


patut la di kata padang Besar...

yg ni bendang di Yan...



17 comments:

Zareda Norman said...

Zar pi alor setar esok tapi kena masuk site.. Redha ajelah heheh

Acik Erna said...

Lopeh ni laagiii rajin mem nmasak dah. Ado piok. Baru bokilat boli kek padang bosar.he he

zino said...

zar
tak sempat lencong ke pasar besar ke? hehe

zino said...

oops bukan pasar besar padang bosa hehe

zino said...

erna
harap2 macam tu la jangan asyik tegantung yo hehe

Angah said...

amacam? best tak jalan-jalan kat Utara?

Puteri Nurhayati said...

Padang Besaq tu, last sekali saya pergi, masa sekolah rendah. Dulu sekolah kat Perlis. Rindu nak pergi sana. :)

Kengkawan said...

Dah lama x g Padang Besar, sebabnya jauh sangat...

azi said...

En. Zino...
Panas 'dak' kat Aloq Staq ni...he..he..
Lepas ni bolehlah singgah ke Sungai Petani pulak ye...he..he..

m.u.l.a.n said...

ke utagha naaaa..... moga pengantin kekal bahagia...

banyak borong kaa... kalo terlebih tu, kongsi2 ya...

zino said...

angah
best juga hehe

zino said...

puteri
lama dah tu kena la jalan2 mengimbau kenangan..

zino said...

andak
dari tempat andak kira dekat lagi la.. hehe

zino said...

azi
lain kali ke sungai petani pulak ada geng kat sana hehe

zino said...

mulan..
mem je memborong barang yg nak guna kat dapur hehe

nurazzah8 said...

As-Salam, periuk cap buaya dari Padang besar ....sangat popular ...hehehe

zino said...

azzah...
periuk di sukai ramai hehe