Thursday, May 31, 2012

kerjaya anak seni...

Assalamualaikum..

apa kabar semua..dah bersedia membaca cerita seterus nya.... ( perasan macam ramai pulak yg baca hehe) tapi tak kisah la kan biar ada sorang je yg baca janji teta perlu di tunaikan... janji apa?? janji utk menulis mengikut beberapa tajuk yg telah di cadangkan sebelum ini... tajuk2 tu ada di bawah tajuk travelog bermula... ada banyak yg telah di senaraikan sehingga ada yg zino dah lupa apa yg perlu di tulis atas tajuk tu hehe

ok malam ni zino nak bercerita kisah kerjaya anak seni.... sebenar nya yg boleh menilai kraetiviti dia orang ni orang yg berjiwa seni je yg berjiwa ROCK rasa nya tak berminat sangat dengan seni halus ni... zino ni boleh masuk mana mana keadaan suka tengok tapi tak minat nak beli.. hehe boleh tak gitu hehe.. BOS dan merangkap ketua rombongan masa di Chiang mai tu sangat berminat dengan hasil kerja anak seni di satu tempat tu sehingga dia nak dia orang melukis gambar dia dan isteri utk di jadi kan kenang2an.. cuma malang nya gambar tu ada di dalam talipon dan tempat tu tak ada kemudahan utk mencetak gambar tu utk di serahkan kepada pelukis yg ada di tempat tu... tak kan nak serahkan galaxy note pulak kan.., hehe


pelukis ni sedang menyiapkan satu lukisan berdasarkan sekeping gambar di tepi kanvas tu... agaknya berapa lama satu lukisan tu boleh di siapkan ya.. kata nya di Pasar Seni pun ada pelukis tempatan buat kerja ni.. cari makan dengan karya seni.. tapi bak kata bos ketua rombongan tu hasil kerja nya tak sama dengan pelukis di sini... zino angguk je lah kan nya tau pun macam amna nak nilai nampak cantik je semua hehe



abang sorang ni lagi berseni.... ada sorang kawan berbisik... berapa lama dia ni tak basahkan rambut mandi .. lepas tu zino tanya balik dia mandi ke? hehehe oops tak baik gelakkan orang tau.. tapi memang seni amat dia ni.. ada orang kata kadang tu kerektor anak seni ni memang sukar di mengerti entah la.. bab ni memang zino tak ada kepakaran... engineer  hanya bercakap dengan fakta.. yg halus2 ni susah sikit sebab tak ada strength hehe


sangat halus hasil kerja anka seni ni... muka orang tua yg berkerut tu nampak macam real.. seorang gambar tu satu potret yg di ambil menggunakan kamera.. sabar nya dia melukis.. uban di kepala pun kelihatan amat jelas kerut di hari pun jelas kelihatan...


oops terulang cetak pulak..alah biar je lah kan hehe


ini satu lukisan yg mendapat ylasan ramai peserta.. macam kelas melukis puka.. bukan apa cuba lihat kat mata tu nampak air mata kanak2 tu bergenang.. seolah olah hidup menceritakan penderitaan yg di alami nya.. 

tapi tu le zino minat utk melihat .. boleh menghargai tapi tak minat utk membeli nya.. kalau anda bagaimana?? cer cita cer cita.. terima kasih kerana sudi berkongsi pendapat..




6 comments:

Zuhairi Zainal said...

Yes, 1st comment. Baca lepas ni... hehe...

aNIe said...

Salam Zino...dulu anie suka melukis potret...tapi bapak marah...katanya nanti kena bagi nyawa...apalagi...takut ler kita...hehehe

MOKCIK AZWA said...

Cik abe Azwa tu memang orang seni, cuma gambar potret dia tak berapa nak lukis atas sebab macam kak anie cakap tu.. tapi kalau gambar pemandangan ker abstrak ker dia boleh ajer. Atas sebab tu azwa pun jadi macam zino la..suka tengok tak minat membeli sebab kat rumah dah ada pelukis hahaha

Angah said...

bestnye kalo pandai melukis begini, kalo nak beli lukisan ni harga dia bukan main mahal lagi...

Zuhairi Zainal said...

kalau lukisan2 macam ni kurang sikit, tapi kalau painting abstract, pemandangan, kaligrafi suka la... Suka tengok, nak beli tak mampu...
Sekarang suka cuci mata online je, tengok khat kufi print, Abah tgk kat photo saya ada satu saya beli...

Acik Erna said...

pandai orang tu melukis.cantik potret yang dilukih he tu