Tuesday, May 15, 2012

pelik tapi benar

Assalamualaikum semua... 

Zino ada satu kisah menarik utk di kongsi kan... perkara ni berlaku minggu lepas... tapi oleh kerana kisah mengemas tu masih hangat terpaksa lah di tangguh kan kisah pelik tapi benar ni dulu hehe.. suspen je kan ?? kisah ni bermula selepas mesyuarat projek di tapak.. projek tu di Bandar Tasik selatan... bila lepas msyuarat tu...

"Prof !! boleh hantar kami balik tak? nak merasa naik kereta baru ni la"

usik kawan zino...dengan seorang ahli professional dan juga seorang professor di sebuah universiti... kebetulan kereka mewah yg di pandu nya betul park depan pejabat tapak... besar mewah dan nampak gah... nak beli jauh panggang la kata orang tu dapat menumpang pun jadi lah... Prop ini juga bergelar Datuk.. kadang2 zino panggil prof kadang kala panggil Datuk.. dia juga seorang yg sangat peramah dan merendah diri.. 

"boleh jawab dia dengan senyum" 

Pendekkan cerita kami berdua pun menaikki kereta mewah yg tak termimpi utk zino beli balik ke KL, zino berpeluang duduk kat belakang macam tuan besar.. kawan zino duduk depan sebelah driver.. tuan punya kereta la... sambil tu kami sembang la.. oops lupa nak bagi tau prop ni pempuan dalam usia awal 50'an .. di samping menjadi pensyarah dia juga mempuyai sebuah firma perunding yg terlibat dengan projek yg sedang zino handle... kami melalui MRR2 hala ke UluKlang.. dalam hati zino tentu dia akan belok kiri di TESCO utk masuk ke Jln Ceras... bila dia terus je zino pun tanya, 

"Datuk nak ikut jalan mana ni?"

"Saya ikut jalan yg saya tau je " jawab nya sambil tergelak kecil....
"ada jalan lain ke nak ke KL ?" tanya nya lagi....

Soalan dia tu membuatkan kami serentak ketawa, pelik nya soalan tak kan Datuk tak tau Jln Ceras tu boleh ke KL.. sepanjang perjalanan tu penuh dengan gelak ketawa bila mengulas kata dia hanya tau satu jalan je nak ke pejabat kami hehe.. dalam hati saya fikir tentu dia nak masuk Jln Ampang kot kat Ampang Point tu.. tapi bila sampai situ dia jalan terus .. biar betul Datuk ni.. Jalan mana dia nak ikut ni...tapi tak pe lah dalam lama sikit dalam kereta ni hehe..

"baru saya tau ada jalan lain nak ke KL "

giliran saya pulak mengusik Datuk.. sekali lagi kami ketawa besar... dalam pada tu risik2 la dengan Datuk yg juga Proffesor tu.. bila dia beli kereta ni dan berapa harga nya... tanpa selindung dia seronok bercerita.. kereta tu dah berusia dua tahun di beli dengan harga RM300,000.00.. yg best tu dia kata dah lansai dah ni .. tertelan air liur di buat nya hehe.. sebenar nya dia beli cash je.. kata nya lagi gaji dari syarikat perunding dia tak ambil pun di kumpul kadang tu sampai setahun baru dia keluarkan dan beli barang... agaknya tu yg boleh beli kereta cash tu.. dia juga biaya sendiri anak anak belajar di Australia dengan perbelanjaan sendiri.. juga mengikut jejak langkah dia sebagai seorang professional di bidang yg sama.. 

Ada tak zino bagi tau Datuk yg zino sebut ni pempuan .. sambil memandu dia bercerita lagi sehingga kami dah sampai ke Taman Melati.. tau kan ikut je MRR2 tu sehingga simpang nak masuk ke Karak tu.. kat situ baru zino perasan.. rupa nya yg dia tau ke KL tu melalui jalan yg dia selalu ikut dari UIA... benar dia mengajar di UIA sana.. hehe.. dari sana lalu Batu Cave ikut Jalan Selayang utk ke KL semua... itu lah jalan yg dia tau nak ke KL. Pelik kan ?? tapi itu lah yg benar.. dia mengaku dia susah nak berjalan dalam KL ni yg dia tau dari rumah kerus ke UIA dan balik... masa nya banyak di habiskan di UIA.. kerana dia juga rajin membuat research.. sehingga mendapat pengiktirafan sebagai proffessor penuh.. 

Sempat juga sebelum tu dia singgah di secret recipe taman Melati belikan lunch utk kami.. bersungguh dia nak belanja kami.. memula tu kami tolak sebab petang ada meeting tak sempat nak sembang dan makan makan.. tapi dia masih mendesak nak belikan juga .. kalau tak makan pun dia nak bungkuskan .. akhir nya kami kata ok je lah kata orang tu rezeki jangan di tolak..

Sampai semula depan Office jam 2.20 ptg ngam ngam kawan zino nak pegi lagi satu meeting jam 2.30.. patutnya zino pu pergi sama tapi minta dia handle je perkara yg nak di bincang tak le berat sangat .. ini lah first time zino tengok seorang yg hanya tau satu jalan je nak masuk KL... rasanya dia ni perlu ada pemandu kot senang nak kemana mana.. sayang nya kereta mewah macam tu tapi tak pandai nak ronda2 di KL .. hehe.. nak tau dia guna kereta apa?......






pelik tak??








22 comments:

KAMATO said...

zino, tanya dia boleh jadi pemandu dia tak, saya nak apply he he....

Acik Erna said...

tak semua orang tau jalan nak poi kl tu..he he

ciK LyndaWawa said...

hehehehehe...jum g sarawak saya bawak jalan2 naik keta kecik...hehehe

jedi said...

respect la kat datuk tu...gempak...

MOKCIK AZWA said...

ehemmm...Zino..azwa dulu2 pun tergolong dalam golongan macam prof tu hehehe.. err..part tahu satu jalan jer nak ke satu tujuan hahaha.. [kalau part dapat gaji ribu raban tu sama ngan dia jugak kan best hehehe]

Masa mula2 sampai di Putrajaya, azwa pernah sesat nak balik rumah dari Putrajaya Sentral. Lalu berpusing2 la mencari titik permulaan supaya boleh cam jalan balik...selepas beberapa bulan dok Putrajya baru perasan, rupanya tempat azwa sesat tu [ kat PICC heehe] dah dekat bebenor ngan rumah azwa [masa itu] berbanding kena balik menuju ke Putrajaya sentral dan pusing balik ikut jalan biasa ikut hehehe

Zuhairi Zainal said...

model apa tu? E class ye?

Angah said...

profesor tu diiktiraf sebab kepakaran dia dlm bidang tertentu, perkara lain banyak yang dorang tak tahu,....angah keje kat universiti, angah tahu le keadaan dorang...:D

Kengkawan said...

samala... Andak pun tau satu jalan je nak balik dari KL ke Shah Alam.
kalau jalan tu tutup, merabanla Andak x jumpa... penah sekali sbb x jumpa jalan, hari pun dan dekat pukul 10mlm, Andak tidur kat hotel je sbb malu dengan abang ipar Andak balik lambat..

Atas sebab-sebab di atas, boleh x anadak mohopn jadi part time drebar Datuk tu?
Afterall kitaorang ada persamaan apa.. hahahha

aNIe said...

Memang pelik tu...kalau anie yang tak tau memang ler tak pelik...hehehhe

zino said...

kamato
zino dah offer dulu hehe

zino said...

erna
orang somban tu dah tau dah hehe

zino said...

wawa
nanti pakcik pegi sana wawa bawak ronda2 ya... hehe

zino said...

jedi
memang gempak.. hehe

zino said...

azwa
bila hilang orentation kena bermula di tempat asal hehe

zino said...

zuhairi..
entah la.. tapi nampak menjalau kat atas jalan tu hehe

zino said...

Angah
macam tu ke? hehe

zino said...

andak..
boleh tu buat kawan hehe

zino said...

anie
merasa la kami berlegar jauh hehe

kasihibu said...

tak terkomen sbb sama dgn sya, kalau nak ke k.l tahu satu jalan, jln tu je yang sya tuju , tp bagus jugak sekurang kurang boleh duduk berlama lama dlm kereta hebat tu ye?

m.u.l.a.n said...

bila suami kerap ke kl utk meeting, saya gagahkan diri bawak kereta round kl/selangor... invest beli gps.. kalo tak drive sendiri, mau melangok tak pi mana2 sementara tunggu dia habis meeting.. agak terer la jgk, lagipon kl byk signboard kan.. terjah je la.. janji minyak penuh..

zino said...

kasihibu..
sama juga ya.. ada geng la prof tu hehe

zino said...

mulan
betul tu redah je ... saya juga galak kali sesat tapi asal minyak penuh saya kata belum lagi sesat hehe