Thursday, March 18, 2010

memilih kerjaya

bila melihat hafizah mengisi borang permohonan secara online teringat kisah di zaman zino dulu.. masa tu terlalu sedikit info berkaitan kerjaya ni..so bila nak mengisi borang melanjutkan pelajaran.. tak tau kursus apa yg nak di ambil.. maklum la sekolah kampong.. kebetulan semasa menunggu result MCE, zino mendapat tawaran ke tingkatan 6 di sebuah sekolah berasrama penuh..masa di situ lah berkawan dengan bijak pandai di pelbagai tempat dan mereka bercerita dengan kerjaya dan masa depan..

zino yg datang dari sekolah kampong ni melopong je lah mendengar dan cuba mencari ilham kerjaya apa yg bakal zino pilih nanti.. dalam berbual bual tu ada seorang kawan entah dari sekolah mana tah dengan confident memberitau dia nak ambik civil engineering..itu lah firstime zino dengar perkataan tu.. entah kenapa terus terpikat nak ambik civil juga.. maka itu lah yg zino buat sekarang...mengikut cerita seorang pakcik tu dulu kalau di sebut engineer ni dia bayangkan mat salleh yang pakai baju putih seluar pendek putih dan topi putih yg keras tu.. setiap kali berada di lapangan engineer mat salleh akan berpakaian bagitu dengan segak dan lagaknya.. hehe

so bagaimana anda berada di tempat yg anda berada sekarang, adalah itu pilihan anda, pilihan ibu bapa anda, pilihan penawaran tempat yg di tawarkan kepada anda atau entah tetiba je jadi sedemikian rupa hehe boleh ke? atau anda memang tidak berpeluang memilih.. hehe

12 comments:

aNIe said...

Menjadi surirumahtangga sepenuh masa sekarang adalah pilihan suami...dan saya akur...namun ianya suatu yang memberikan pulangan yang berbaloi2....baik untuk suami...anak2 dan juga keluarga..

Dulu memang kalau sebut engineer je...mesti terbayangkan orang berpakaian seperti yang zino sebut...hehehe

MULAN said...

saya dulu..?? pilihan kursus adalah pilihan bapa, wajib ikut.. walau kurang minat.. tapi habiskan jugak walau merangkak2.. hehehee..

Pok Li said...

Suasana sekeliling, latarbelakang kehidupan, merentasi pengalaman orang lain dan orang yang kita temui setiap hari banyak mempengaruhi kehidupan kita hari ini dan esok.

Yunus Badawi said...

Saya masa kecik dulu suka tengok kontraktor buat kerja di sekitar kawasan lake garden. Mereka mengorek tasik sydney tu dan memasang amco pipe 10 kaki dari Jln Parlimen ke tapak KL Sentral skrg.

Kadang2 saya dibenarkan menggerakkan Case atau JCB mereka.

itulah yg akhir saya ambil jurusan civil jg mcm zino.

KLMari said...

Saya dulu, semuanya diatur oleh ayah...dari ambik borang kat utm skudai tu, kursus apa semua dia yang tentukan. Sampaikan untuk buat master, dia yang uruskan, hantar, tunggu interview semua walaupun masa tu saya takmo...nangis nangis lagi tak mo buat master...tapi I follow jua !!!! heheheh...Kebetulan masa tu IT was in demand...maka IT linelah saya...Tapi kalau saya tak buat master, takdelah saya jumpa hubby yg jadik panel penilai masa present paper..heheheh...

ez said...

hahaha..sy sama seperti mulan..pilihan khursus ikut pilihan abah...walopon minat melukis..sy lagi berminat utk berckp2..tp akur dgn pilihan abah...mendalami bidang art n dsgn..alhamdulila kini sy juga bekerja di bidang yg sama..terima kasih abah..hahaha

manje said...

salam zino

manje plak mau jadi pegawai tentera... tapi dulu mmg ssh
nak dapat peluang tu... terpaksa
bersaing... lagipon ayah tak bagi
manje jadi pegawai tentera.. huhu
tak sesuai katanya, tak sesuai ngan manje yg lembik :P dia mintak
manje mengajar...

um skrg ni walaupun manje bkn guru tapi manje mgjar di bidang kemahiran... :)

Zareda Norman said...

zar dulu SPM tak best tapi lepas tu set target dan amik STPm dan jadi best student, terus set nak amik course yg org melayu sangat tak suka.. EKONOMI.. dan sekarang zar suka dengan kerja zar, busy, lasak tapi sangat mengujakan.. jangan sok sok dah bongkok pun suruh acik masuk hutan, tak dayo doh.. ehheheheh

DrSam said...

sama lah kita. dulu-dulu tak ramai yang nak bagi panduan kerjaya sangat kat kita ni. masa di U, tak merajinkan diri pula tu pergi ke ceramah kerjaya. Saya pun terberkerja sebab sibuk ikut kawan-kawan mencuba bagaimana rasa interview. Jadi kita akan pergi sebanyak mungkin interview. tapi kalau dah rezeki tu...

Mak Su said...

ese ni nampaknyo mengikut jer suratan takdir... mmg tak dak cita2 dari dulu, asik2 nak jadik dokter. tang lain tak tahu

so, abg zino pi kerja pakai suar pendek and bertopi helmet ler ni?

wow!

tunbegia said...

haku dulu nak jadik doktor saja,

salamm,

KAMATO said...

sekarang ni serba-serbi online kan, saya bagi mem dulit on-line jugak...