Tuesday, March 30, 2010

instructor..


Malam ni menjadi instructor utk Fizah.. esok dia nak test kereta..semuga semua nya ok.. masa training tadi nampak macam dah ok.. asal jangan mengelabah dan ikut segala peraturan inshaAllah tiada masaalah utk dia lulus..

teringat satu kisah masa zino belajar kereta dulu.. masa tu di jalan Sentul sana tu.. jalan masa tu kecik je.. tak ada lah macam sekarang ni.. kereta pun tak banyak lagi.. belajar pun dengan kawan punya kawan.. masa nak sign up utk belajar tu dia tanya la.. dah tau ke bawa kereta?.. kalau dah tau bayaran dia murah sikit dan kalau tak pernah bawa harga mahal le lagi.. dengan confiden je zino jawab dah pernah bawa.. sebenar nya tak pernah lagi..

so dia pun terus drive kat jalan sentul tu dan minta zino drive.. apa!!! tetiba je!! ehh boleh ke ni.... apa lagi keluar segala jenis peluh utk drive pertama kali dan terus di jalan raya pulak tu.. teori tau le pijak kelas masuk gear dan tekan minyak.. oleh kerana ada pengalaman bawa motor, bergerak juga la kereta tu.. tapi setiap kali berselisih dengan lori rasa macam nak masuk kat atas rumput je suspen takut bergesel.. hehe instructor tu tau zino kelamkabut tapi dia selamba je..

berlaku satu peristiwa lagi di kawasan belajar parking.. masa tu kawan zino yg belajar zino dengan instructor tu duduk di bawah pokok.. kepanasan.. ada dua tiga kereta driving school belajar di tempat sama.. so kawan zino pun praktis le perbagai gaya parking.. dia pun macam zino baru nak pegang steering.. masa dia sedang bergerak ke depan.. sebuah kereta di depan kereta dia tu tetiba gostan ke belakang....maka mengelabah la kawan zino ni.. instructor yg sembang dengan zino tapi pun kelamkabut beri arahan .. apa patut buat.. kawan zino hanya mampu picit hon je.. dan kereta yg di depan tadi terus menonong kebelakang dan akhirnya .. gedeboomm..!!!

instructor tu pun tanya , "kenapa awak tak gostan.... !!"
kawan zino, "mana saya tau awak tak ajar lagi!!""

spontan kami ketawa terbahak bahak.. hehe.. dia nak marah pun tak jadi.. lagi pun kawan, nak buat macam mana lagi kan... gelak le lah sama sama hehe...dan sekarang dah lebih 30 tahun pengalaman driving .. entah berapa jam lah agak nya.. kalau kapal terbang agaknya dah boleh bawa 747-600 hehe ( ada ke kapal terbang jenis tu hehe)...

bagaimana pengalaman anda??

13 comments:

Mr PenyuBiru said...

saya dua kali ambik test yg part jalan raya tu. brader JPJ tu garang sgt,terus saya jadi gelabah masa test.huhu

Mimie.Candy Cane said...

huhuhuh..masa test parking saya dapat kereta yang asek mati je enjin dia..geram tol.2-3 kali jugak la enjin mati..tp buat2 cool and siapkan parking..

org lain yg pakai kete tu pun mengalami nasib yang sama..huhuhu

zino said...

penyubiru..
dia saja buat2 garang kot nak tengok reaksi kita hehe

mimie
akhirnya berjaya kan hehe

pB said...

salam ....


lepas ni ayah dah ada drebar

zino said...

pB
driver tambahan..

BERITA TERKINI FIZAH DAH LULUS DRIVING TEST

Zareda Norman said...

zar dulu umur 16 dah pegang stering then umur 18 baru amik lesen.. kiranya masa amik lesen sudah power rangers gitu, sekali amik dah lulus.. ehheheh

Yunus Badawi said...

Saya ambil lesen memandu kat US. Di sana kami tak payah pergi driving school. Main belasah aje. Bawa pula kereta besar. Ada negeri yg senang driving test dan ada negeri yg susah.

MOKCIK AZWA said...

Mokcik ujian bertulis pass! Ujian jalan raya pass! ujian parking pass! ujian naik bukit...kantoi! alahaii...mokcik salahkan cikgu tu yang tak beri penerangan dan latihan sewajarnya huhuhu...

second time ambik, alhamdulillah mudah jer sebab dah tahu apa yang dikehendaki..sometimes cikgu tu just take for granted kita dah tahu memandu sedangkan dia tak explain apa patut expect dalam ujian memandu tu kelak.

apapun tahniah fizah!

Dee said...

xde pengalaman amik lesen lg..mmg nk kena amik nih..

Mak Su said...

saya test masa pregnant dan tak ada sesapa perasan, hihihi

Erna said...

alahai..camano nak jawab pertanyaan ni...sendiri tau la..ha ha..

zino said...

zar
memang power ranjers tu..

YB
lesen international gitu hehe

azwa
setengah driving school bukan nya dia ajar sangat ..

Dee
satu pengalaman yg menarik.. kena lalui tu..

maksu
sepatutnya tak boleh kan hehe

erna
gantung je lah lesen tu hehe

Yunus Badawi said...

Haah. Saya balik convert aje ke lesen Malaysia hehehe