Monday, October 29, 2012

jurujual rumah ke rumah...

Assalamualaikum...

Apa kabar semua...?? semoga semua sihat sejahtera... bila baca tajuk tu dah boleh agak kan apa yg zino nak cerita... biasa nya kalau kita duduk kat rumah pada hujung minggu ada je jurujual datang ke rumah utk membuat pelbagai jualan.. pantang gate rumah kita tak berkunci .. terpancul je nanti depan pintu... pasal tu kalau hujung minggu tak boleh langsung lepa dengan gate tu.. pastikan terkunci..

Bukan nya kedekut ke sombong ke apa ke.. tapi kita pun tak tau yg mana jurujual yg mana orang yg nak ambil kesempatan... apa apa urusan pun perlu berlaku di luar gate saja lah.. jangan sesekali di benarkan masuk ke dalam rumah.. dah banyak kes yg kita dengar dan baca orang mengambil kesempatan..

tapi sekarang ni juru jual dah semakin moden.. tak perlu lagi pergi rumah ke rumah... terjah je blog ke blog hehe.. satu dunia jurujual datang bertandang... elok juga tu meriah sikit.. tapi sayang dia tak pandai nak ambik hati tuan rumah.. oops tuan blog.. kalau la dia singgah lama sikit.. tanya kabar ke apa berkenalan dulu dengan tuan rumah.. oops tuan blog mungkin ada harapan tuan rumah beri perhatian.. saya menerima kunjungan jurujual dari serata dunia... tapi tak ada sorang pun berminat nak kenal dengan tuan rumah.. oops silap lagi tuan blog.. hehe

setuju tak? hehe

13 comments:

anyss said...

Assalamualaikum,
Pulut bakar! karipap!

Ada banyak sebab org tulis blog, kalau niatnya nak dapat duit...maka usahanya berlandaskan duit semata2...andai blognya utk kongsi maklumat & tambah kawan2, itulah juga dilakukan.

zino said...

anyss
saya setuju...itu kreativiti masing masing... cuma saya belum pandai nak buat business lagi hehe

Puteri Nurhayati said...

Hehe.. setuju!
Tu saya buang shoutmix kat tepi blog saya tu, sebab banyak sangat orang jual barang dari kawan yang menyapa. :)

m.u.l.a.n said...

tak terlayan chatbox.. delete dah..

zino said...

puteri...
kalau dia datang komen ke ada makna la sikit kan hehe

zino said...

mulan
itu la rasa nak delete je.. ingat kan nak bagi geng yg tak ada blog komen orang lain pulak yg nyinggah hehe

Acik Erna said...

oo..faham dah.tapi kalau blog se tak banyak..kek fb yo banyak

Pok Li said...

Terima melalui email. Berbundle bundle

zino said...

erna
itu la rasa macam nak tutup je cbox tu hehe

zino said...

Pok Li
kat email jenuh nak mendelete nya hehe

azieazah said...

Kat taman saya, tiap hari Ahad saja, mesti ada lelaki Bangla/Pakistan mai ketuk pintu kadang bagi salam kat gate. Jual karpet la, jual baju la.. Lemas.

Neeza Shahril said...

neeza berbisnes di fb je.. lebih mudah rasanya. Dan neeza pun banyak bershopping di fb :)

MOKCIK AZWA said...

Kat sini pun sama..kenkadang bukan tak kesian tapi itulah tak dapat nak pastikan mana yg asli dgn yg menipu..tambahan pulak kat Putrajaya ni takde gate payah la sikit. So caranya, kunci grill supaya dorang tak dapat masuk dengan mudah.