Tuesday, October 19, 2010

tahun bilo mulo yo??

bila Sapina menyambut ulang tahun ber blogging, den tercari cari bila agak e den mulo berblogging ni.. hehe entah dah lupo pulak.. tapi memang dah agak lamo juga la.. sebelum den mulokan dulu zar dan wan dah mulokan dulu.. lopeh baco posting2 yg zar tulis baru den teringin nak mencubo.. masa tu nak buka akaun blog pun tak geti hehe... tapi wan dah sonyap sunyi.. sejak honeymoon kek kolo pilah terus tenggolam hehe..

menulis ni memang kegemaran den sojak sekolah dulu, maso tu tak ado internet, tak ada blog, tak ada facebook.. yang ado kertas,pen, setem, sampul dan posmen hehe.. maka zaman tu den banyak menulis surat, ramai la penpal seantero malaya.. kawan sekolah, kawan kepada kawan sekolah , kawan yg kawan kenen2kan hehe dan ramai la.. kito tulis hari ni, ontah seminggu ontah berminggu baru dapat balasan.. bilo ada balasan tu ok la happy juga la kan... biasa la masa tu yg paling ramai jadi penpal memang la pempuan.. ada juga la lelaki tapi ada la sorang duo yo hehe..

tapi zaman tu kalau menulis pun tak ada la ayat ayat yg nak mengayat ke.. tak ada la sangat.. biasa biasa je.. maklum la budak sekolah hehe.. dan yg paling lamo ada sorang kawan tu dari kucing sarawak.. entah apa kabar dia sekarang .. tengelam timbul akhirnya hilang terus.. zino pernah jumpa dia sekali di kucing masa lawatan dulu dah berzaman pun dan dia pun dah pernah datang dan tidu rumah kami masa dia holiday ke KL.. suspen juga mem hehe.. rasanya dia penpal yg paling lama bertahan.. yg lain entah hilang kemana..

sejak berkecimpung dalam dunia blog, zino dapat lebih ramai kawan, yg tinggal di merata pelusuk dunia, yg besar yg kecil yang tua yang muda semua nya ada.. dan dapat ramai anak angkat hehe.. dunia siber tidak mempunyai sebarang sempadan, tidak punya sebarang sekatan, tidak juga punya sebarang darjat dan pangkat.. semua kita serupa.. asal kita saling hormat menghormati antara satu sama lain, asal kita tau batas dan sempadan .. kita bebas menulis apa saja, memberi ulasan apa saja, menyampaikan pendapat apa saja..

16 comments:

DrSam said...

dunia blog memang tempat mencurah luahan hati dan perasaan. tak pernah mengeluh dan tak pernah tidak menolak keinginan kita.

teruskan berblog sdr zino...

SoFie NuR said...

kawan di alam maya memang best!! dan kadang2 lagi rapat dari kawan yg ada di depan mata!!

zino said...

DrSam..
tq.. inshaallah..

sofie nur
memang benar..kawan siber lagi mudah membantu.. hehe

anymz said...

boto tu bang,dlm blog se dpt kwn sampai ke canada,denmark,jepun.spore dan ramai lagi..blog masak2 se tu mmg tak ado sempadan..masakan mengeratkan kami..hehe

MOKCIK AZWA said...

penpal tu pompuan ker? tu pasal mem saspen kut hahaha

yer la..azwa ingat dulu2 kawan2 dari JK yg mulakan blogging ni tu Tok Penghulu, Zar ngan Melor kot. Pehtu Zino pulak...lepas dah ada blog masing2 sunyi kat forum...maka akhirnya mokcik pun belajar la jugak mengodek sana sini akhirnya berjaya buka blog hahaha

Tak hengat dah...tahun 2003 - 2004 gitu kut kan...

Mak Su said...

oooo, mula mula tulis surat, lopeh tu tulih blog, hehehe

♥ manje ♥ said...

salam zino

dodulu pon kita rajin tulis surat tapi bila dpt blsan huhu ayah tongsmpahkan... tak smpat baca

kita rasa kita mula berblog tahun 2009 kot... masa tu DrSMS naik ke angkasa... ~

Neeza Shahril said...

bila tak bekerja seperti diriku ini... hehe.. blogging lah the best way untuk bersocial.. dunia terasa lebih meriah :D

kak Erna said...

memang pun..kau memang suko tulih surat..rumah dopan mato..kok tak sompek jumpo..nak bagi tau kau nak balik kelumpo pun tulih surat.,,
abih la kengkawan sekolah se...sumo kau tulih surat..yang sangkut kek mem..yang lain..tah apo cito e kan..kalau suah nak ingat bilo mulo tulih blog..cari balik..kan jumpo la tu..

atty's said...

dulu selalu tulis surat..skrg pakai email.bloggingje.

Zareda Norman said...

zino
zar start tahun 2003. Dulu kita sakan kat JK kan.. heheh siap bercuti beramai ramai...

Angah said...

yang pasti zino mendahului angah buat blog, sebab blog angah, zino yg tolong kasi cantik sana-sini. rasanya zino start ujung 2002 kot, sebab angah start pertengahan 2003

zino said...

anymz..
dunia semakin kecil hehe

azwa
memang pempuan pun hehe

mak su
semakin maju hehe

manje
agaknya surat balasan tu tak baik utk kesihata pasal tu kena tongsampahkan hehe

neeza
betul tu.. walaupun tak pernah jumpa rasa macam dah kenal lama hehe

erna
ramai yg nak berkawan dengan den dulu hehe tapi yg sangkut sorang je lah hehe

atty
ikut peredaran masa..

zar..
rasanya zino mula blogging sebulan dua selepas zar hehe.. ingat lagi kawan kita sorang tu.. masa tunggu kat tol sg besi..nak konvoi ke melaka.. bila call kat mana cepat je jawab on the way .. pada hal siap pun belum hehe

angah
ingat lagi blog angah yg memula dulu hehe

NARDtheNERD said...

nak hidup dalam blog je lah..macam lebih bahagia.
hehe.
:))

sally said...

Salam,

ya..ya..dunia blog lah telah membawa Sally ke sini..ya ke sini..

salam kenal juge..

zino said...

nard..
tak ada sape yg nak kacau kan hehe

sally
selamat datang..