Sunday, July 3, 2011

GPS

Apa itu GPS?..

gps ialah sistem kedudukan global.. adalah sistem berasaskan satelit navigasi yang terdiri dari rangkaian 24 satelit yang di letakkan di obit oleh Jabatan pertahanan Amarika syarikat.. pada mulanya gps hanya untuk kegunaan ketenteraan tapi dalam tahun 80 an..kerajaan membuat sistem sedia ada utk kegunaan awam..gps bekerja di mana mana dalam keadaan cuaca, di mana mana di dunia, 24 jam sehari tanpa yuran langganan atau caj pemasangan utk menggunkan GPS....

zino dah beberapa kali menggunakan panduan GPS utk mengesan distinasi yang hendak di tuju.. terutama tempat yg sangat asing .. sistem ini dapat mengesan di mana saja kita berada, speed kenderaan yg kita pandu.. dan memberi tunjuk arah yang sangat jelas laluan yg sepatutnya kita ikut utk sampai ke distinasi.... sekira nya kita decide utk tidak mengikut laluan yg di cadangkan sistem akan membuat cadangan baru mengikut laluan baru dengan mengambil kira laluan yg telah alihkan ..

yg menariknya sistem yang saya guna tadi memberi tau saya tidak boleh menaip arahan semasa memandu.... hehe dia tau pulak amsa tu zino sedang memandu.. dah stop baru dia layan hehe.. bijak bijak.. pendek kata kalau kita memerlukan bantuan utk ke satu2 distinasi gunakan GPS cari lah sistem yg boleh berkata kata sekali nanti dia beri tau bila nak masuk simpang , koner kiri koner kanan...


ada banyak sistem di pasaran boleh dapatkan secara percuma je...

16 comments:

Riz Ardy said...

GPS yg paling canggih ada dalam kepala kita, iaitu otak. Kita tak perlu bergantung sangat pada gadjet moden ni sangat sebenarnya. hehe. Sbb kadang2 salah juga. Last2 kita guna akal sendiri untuk cari jalan. hehe

zino said...

Riz betul juga tu.. tapi kalau kita di tempat yg asing kenkadang akal buntu utk menunjuk arah...

ibundo said...

memang berguna. tapi kengkadang tersasar ikut jalan jauh hehe..

Angah said...

wahhh sekarang ni kalau nak ke mana-mana, mesti dah tak sesat dah

cikceriacorner said...

hehheheh..saya masih guna manual..map or tanye org..heheheh..xcanggih langsung saya ni..heheh

MOKCIK AZWA said...

sokong GPS amat membantu bilamana tempat tujuan memang tak pernah pergi. Kali kedua pergi, cuma guna otak untuk mengingati jalan tersebut. GPs sebagai back up jer la bila dah tahu jalan..

kenkadang saya sengaja on kan GPS sebab selain dia beritahu nak korner sana, korner sini, siap bagi tahu kelajuan kita dan juga tanda ada speed trap hehehe

zino said...

ibundo..
pernah juga kena.. hehe

zino said...

angah
selagi alamat dia boleh baca.. hehe

zino said...

cikceriakorner..
itu pun satu kaedah hehe

zino said...

azwa..
betul tu... elok la di mahir2kan hehe

Yati said...

Saya tak pernah lagi guna GPS. Banyak bergantung pada signboard je. tak pun, sebelum pergi satu-satu tempat, check goggle maps dulu. :)

MULAN said...

sebab bukan kolumpo, so gps ni memang kira kawan baik la utk cari jalan kat sana.. gaduh pon sama2 gaduh..

Zareda Norman said...

gps, saya dah ada.. anda bila lagi???

zino said...

Yati..
ok gak tu

zino said...

MULAN
kiranya teman sejati la..

zino said...

zar..
orang yg selalu travel macam zar memang patut ada semua gajet hehe