Saturday, July 16, 2011

lawatan kilang

bagunan ni di bina guna sistem IBS sepenuhnya
setahun siap..

rekod tanpa kemalangan

hollow core slab yg dah siap sedia utk di hantar ke tapak

persediaan utk casting hollow core slab
tak sempat nak tengok demontrasi ... nampak macam simple je..

pre tension cable ...utk rasuk yg panjang biasa nya di guna kaedah ni...

quality control, ujian kiub di buat utk setiap batch concrete yg di guna..


rasuk rasuk yg telah siap utk di hantar ke tapak..

sanggar rebar yg di gunakan utk rasuk... di situ ada kekuatan..

rasuk utama dengan persediaan utk menyambut rasuk sisi..


struktur tiang yg baru di tuang konkrit...

agak agak paham ke apa yg di tunjukkan ni... hehe
kalau tak paham baco atikal ni.. hehe

Industrialised Building Systems (IBS) is defined as the complete assembly construction: a construction system where components are manufactured at factories on or off site, transported and then assembled into a structure with minimum work.
IBS utilizes techniques, products, components, or building systems which involve prefabricated components and on-site installation.
The existing technology architecture as can be classified into 5 groups. The first group is the pre-cast concrete framing, panel and box systems. The most commonly used for the construction projects are the beams, columns, slabs and wall systems. There are other components that fall within this group which are the smaller components that could be prefabricated at the factories. The formwork for the pre-cast could be made of hard plastics. Ideally these could be those that are reusable for them to be considered IBS component.

13 comments:

Zareda Norman said...

hehhee complicatednyer...

ida napi said...

nie kat Beranang atau Pasir Gudang? erkk..tau gak skit2 psl nie..

ciK LyndaWawa igUana said...

baru je nak teka..tap nak teka jugak...IBS!!!yeay.......sepuluh hinggit mari..=]

zino said...

zar
ada projek zino nak guna sistem tu..

zino said...

Ida
kat beranang....

zino said...

wawa..
bijak nya.. hehe

Dee said...

IBS? suami sy ada kena mengena ngan IBS..eh bukan suami sy..tmpt kerja dia..hehehe..

uSu iJamm said...

Ni lawatan ke kilang ke atau plan nak bukak kilang?

MulutPayau said...

tgk gmbr2 tu mcm tikus tgk besi jer...mmng tak faham....

zino said...

Dee
nasib baik.. ingat kan suami Dee tu product IBS hehe

zino said...

Jamm
nak guna hehe

zino said...

MP..
kena zino bagi kursus 3 hari utk paham tu hehe

kugaa nesen said...

salam boleh terangkan lebih lanjut tak tentang beam pre-cast ibs . sbb saya tengah dalam proses nak buat assingmnet projek ibs . terima kasih