Thursday, July 22, 2010

Tuan yg Ariff

Hari ni zino mendapat satu pengalaman yg baru.. semalam bos call, kata nya ada beberapa kerja yg urgent berlaku hari ni.. Dia minta zino bantu.. tak tercapai utk dia lakukan seorang.. memula ada satu mesyuarat odit dia minta zino hadir, sebab dia kena present paper di satu seminar, dan juga ada penghakiman di mahkamah tinggi, salah sorang engineer zino yg kena jadi saksi penting... bos kata lepas bagi lectur dia akan ke mahkamah dulu sebelum joint mesyuarat odit.. bagitu lah perancangan nya.. zino pun bersedia utk ke mesyuarat, dan bos pun keluar utk present paper..

tetiba engineer zino call, yg Ariff minta minta hadir ke mahkamah utk memberi penjelasan.. berkait kes yg akan di bicarakan.. alamak... hehe berkali2 dia talipon minta zino datang cepat ke mahkamah.. zino call bos, ada pindaan, saya terpaksa ke mahkamah.. tapi bos pesan cari pengganti utk ke odit.. sampai di mahkamah semua sedang menunggu.. peguam yg mewakili majikan memberi taklimat ringkas apa yg berlaku dan bagaimana nak memberi penjelasan depan hakim nanti.. dok dap dok dap.. hehe ini lah pertama kali zino hadir ke mahkamah.. terus nak beri penjelasan pulak.. peguam tanya " are you ready?".. kira ready je lah hehe

tak sempat nak menuntut dengan azwa hehe.. itu lah firstime masuk ke dewan perbicaraan.. nak duduk kat mana pun kena tunjuk.. apa nak buat dalam tu pun kena tunjuk ajar.. macam mana nak bercakap pun kena tunjuk hehe.. bila semua dah ready baru le Tuan yg Ariff masuk, semua yg hadir kena berdiri dan tunduk hormat.. pegawai mahkamah membacakan kes, lepas tu tuan yg Ariff memberi kan penjelasan.. Peguam kedua2 pihak pun berkata sesuatu.. last last sampai masa zino di panggil sebagai wakil pihak yg menuntut dan sorang lagi mewakili pihak yg kena tuntut..

Penjelasan berjalan lancar.. rasanya lah.. hehe sesekali tuan yg Arif mencelah mohon penjelasan lanjut.. Tuan yg Ariff tak ada la serious je macam tengok dalam TV tu .. sesekali dia pun buat joke juga.. hehe peguam bela pihak kena tuntut akur dengan keputusan tuan Ariff.. dan tuan yg ariff lagi bijaksana telah memberikan keputusan terbaik utk kedua belah pihak.. tidak ada apa apa tuntutan balas akan berlaku selepas ini.. lega bila semua nya selesai.... you gain some you loose some.. yg penting penantian kami selama 4 tahun berakhir dan berpihak kepada kami..

11 comments:

aNIe said...

Belum pernah lagi bersua dengan Yang Arif di mahkamah...kalau anie ni mau gugur jantung kot...heheh

ciK LyndaWawa igUana said...

huhuhu....tuan arif, siapakah yang bersalah...

encik YB..syabas!!

kak Erna said...

wah..patut dongar dap duk nya sampai sini..he he..kalau sendiri pun mau kelu..tak terucap..

pB said...

seronok ker?

Dee said...

sy hari tu pun nyaris2 masuk court psl kes tuntutan hutang ke atas arwah abah..sib baik lawyer ckp leh settle luar court..so sy settle kt luar jelah..byr je bg pihak arwah abah..senang..hehehe..

Kengkawan said...

satu2nya Yang Arif saya jumpa, ialah classmate masa skolah. dah jumpa kat umah org kawen je pun...

DrSam said...

satu pengalaman yang menarik juga. Mahkamah ni psiko dia kuat juga. Kita yang tak bersalahpun, kalau dah masuk kamar, debar tu tetap ada.

Zareda Norman said...

zino

ilmu baru tu.. :)

Mak Su said...

wah, pengalaman menarik tu :)

noorlara said...

namapun Yg Arif, tahniahlah atas kputusan yg tentunya adil lagi saksama tu

zino said...

anie..
bila dengar peguam kata yg ariff nak tanya dalam open court.. terus berderau hehe

wawa
mereka yg bersalah kami tidak hehe

sapina
kalau kelu.. memang susah je lawab nya..

pB
satu pengalaman..

Dee
kalau boleh settle lagi bagus..

kenkawan
kalau ariff tu selalu jumpa ada dengan nama ariff hehe

Drsam..
betul tu suasana dalam tu terlalu formal.. nak duduk pun di beritau kat mana boleh duduk hehe

zar
betul tu..

mak su
dapat satu pemgalaman..

noorlara
yg arif lagi bijaksana..