Sunday, December 25, 2011

budaya kita VS budaya orang

salam semua,

lama zino tak update blog ni.. sebelum terlupa zino nak cerita satu kisah yg di pelajari di negara orang tempuh hari..( tak habis2 lagi ke? ) kisah nya budaya kita berbandng budaya orang.. bab makan la...

sebenar nya sebelum berangkat dulu kami telah di beri penjelasan mengikut fahaman zino berkait dengan program kursus.. terutama bab makan.. biasa la kan bila kita hadir mana mana kursus di Malaysia ni bab makan ni di titik beratkan.. breakfirst nya lunch nya minum petang nya malam malam nya dan lepas tu makan tengah malam pun ada hehe.. bila pihak penganjur kata lunch provided kami bayangkan... (zino la ) akan ada makan makan macam kat sini la.. so boleh la save sikit.. hehe..

bila hari pertama di Madrid kami menerima kejutan budaya bab makan ni hehe.. bila selesai sesi pertama di madrid tu pihak penganjur kata break for lunch.. zino masih terbayangkan kalau tak ada nasi mesti ada makan steak ke apa ke utk lunch.. sebelum ni kami dah minta excuse utk solat dulu.. bila kami balik tengok "lunch" yg di kata kan sebelum ni dah terhidang di atas meja.. dan masing masing berdiri berbual sambil "lunch" .... dalam hati kata ini mungkin starter je nanti akan masuk ke bilik mana mana utk lunch yg sebenar.. hehe

nak tau apa yg di hidangkan..? kueh kueh buah2 yg dah siap di potong2 air buah dan air panas.. tu je.. pada dia orang itu lah LUNCH... pada kita nak kata apa ya? tanya dengan dia orang memang macam ni ke lunch .. dia orang kata itu lah lunch.. memang dia orang tak makan masa lunch .. ha??? naik kelubur la jawab nya kami ni nanti ... itu budaya mereka nak buat macam mana kena juga lah bertahan hehe.. oleh kerana kami keluar sekejap semasa dia orang "lunch" yg tinggal masa tu balance2 je lah hehe.. nasib badan la kan..

hari hari berikut nya pun sama.. baik di madrid, Paris atau pun di London.. dia orang kata dulu mereka lunch macam biasa tapi biasa nya lepas lunch masing2 dah tak produktif sebab mengantuk dan sebagai nya.. maka berlaku perubahan budaya mereka tak ambil lunch.. boleh berlaku ya macam tu.. dan semua rakyat jelata boleh mengubah kebiasaan.. !! heran dan pelik boleh le masyarakat Malaysia buat maam tu ? mengubah satu2 kebiasaan...?? macam tak mungkin berlaku je.. benda2 yg kecik pun payah nak berubah....

tapi zino tak tau la perkara ni berlaku secara menyeluruh atau masyarakat bekerja je? itu kawan2 yg duduk lama di eropah boleh bagi komen.. ok la itu saja cerita yg zino ak share..terima kasih kepada mohdrazik yang sudi jadi follower.. ke 184..



10 comments:

arahman said...

Memang dari dulu gitu kot abah zino, selalunya kalau di sweden kompeni dia sediakan berjenis-jenis buah untuk diambil pekerja di pintu masuk. Masa break dorang makan tu je dan minum kopi dll yg disediakan di kafe syarikat. Nak makan heavy kena pi keluar makan di kedai di town etc lepas time keje after 5.....saya dulu pagi pagi sebelum kayuh beskal ke tempat keje dorang dah pekena maggi semangkuk dan breakfast roti kat hotel...cer cuba buat kat sini ehehee

mindaku said...

Assalamualaikum:)

Aduhai..kiranya kat sini lagi untunglah yaa...mewah dengan makannya..kalau kursus tu..6 kali sehari makan tak sah!!:)

Acik Erna said...

aposal tak simpan roti ko biskut dalam poket..he he..

zino said...

Rahman
bila dah tau lepas tu kena breakfirst heavy sikit hehe

zino said...

mindaku
kat sini makan tu jadi agenda utama hehe

zino said...

erna
bila dah tau macam tu kena lah breakfirst lebih sikit.. ada kawan bawa epal dalam beg hehe

azieazah said...

Sebab itu orang kata, “baik main ujan kat negara sendiri, wpun mungkin ujan tu ujan batu!”

zino said...

Azieazah..
yg sedih nya orang kita ni segala benda yg tak baik dari barat tu mudah je di tiru yg baik tu lambat pulak masuk..

nurazzah8 said...

wahh bagus tu Zino..boleh diet tu ... tak perlu lagi ke Gym ..hehehe

sihat pun sihat kan..makan buah-buahan saja... ..

Aleeya (Yaya) said...

hahahah tk bley tak amk lunch hari keje ohhh...bley pengsan =p