Saturday, September 22, 2012

cemas

Assalamualaikum...

Hasrat hati nak ke peresmian UTC pagi tadi di Pudu Sentral musnah baju T dah ambil..  ....kisah nya..

Adik bangun tidu mengadu sakit perut... sampai terguling guling... lepas tu dia muntah beberapa kali.. sebelum tu dia juga cirit beret..ini tentu kes keracunan makanan... tapi lepas tu dia kata nak ke sekolah... sekolah menganjurkan satu program motivasi selama dua hari.. penat saya larang tak payah la ke sekolah sakit perut tu... tapi entah mana semangat dia dapat nak juga ke sekolah... so program saya nak ke peresmian UTC terbengkalai... kena standby di rumah , dah pesan dengan adik banyak kali kalau perut sakit di sekolah nanti talipon abah...

Memang sah pun beberapa jam selepas tu adik call minta zino jemput dia di sekolah.. saya terus bawa dia ke klinik berhampiran, bila di periksa dr mengsyaki adik kemungkinan ada apendik.. berderau juga darah zino bila mendengar nya.. dr cadang refer adik ke Hospital.. telah bincang dengan Dr dia syor kr HUKM je.. saya pun balik minta mem sediakan pakaian adik dan terus bergegas ke HUKM.. kami ke wad kecemasan..

setelah pemeriksaan awal, ambil darah dan sebagainya adik perlu menunggu utk dapat berjumpa Dr.. sebelum tu kena lah buat pendaftaran dan pembayaran.. tapi zino tak perlu bayar apa apa la... proses menunggu yg amat lama... dari jam 11.00 pagi kami sampai sampai hampir jam 3.30 baru lah dapat berjumpa dr... sikit punya lama... suka tak suka kena juga lah tunggu... pasal tu kadang kadang saya lebih suka ke klinik atau hospital berbayar.. tak sanggup nak tunggu sekian lama.. harga yg kita bayar di hospital swasta tu ada lah bayaran utk masa... 

akhirnya bila dapat berjumpa Dr di sahkan adik tidak ada masaalah apendik... ujian darah normal. ujian air kencing juga normal.. pemeriksaan pisikal juga tak ada respond yg boleh mengaitkan adik ada masaalah apendik.. alhamdulilah lega.. syukur sangat.. segala kerisauan zino dan memberakhir . adik pun terus dah boleh senyum.. tapi sebelum tu saya langsung tak sebut dengan adik apa yg dr klinik sebelum tu cakap, adik pun tak tau kenapa kami bawa beg sandang ke hospital.. dia sangta takut sebenar nya bila nak ke spital ni .. sepanjang masa merengek dan nangis je.. bila Dr kata dah boleh balik terus senyum lebar.. terus boleh sembang.. terus lapar nak makan.. 

macam nasihat yg kakak dan abang telah beri utk adik.. kena jaga pemakanan kena bersenam.. kena itu kena ini... adik tu pulak selera dia menjadi2.. kadang2 kena tengah dia makan.. macam tak mau berhenti.. baru lepas makan dia kata adik lapar... 





 sekian... 


10 comments:

Acik Erna said...

Alhamdulillah logo adik dah baik

zino said...

Erna
alhamdulilah.... adik buat kami semua cemas tadi...

Zareda Norman said...

alhadullillah.. Adik manja sangat tu.. :-)

Neeza Shahril said...

Alhamdulillah.. ada urat terseliuh kat dalam perut agaknya. Neeza pernah kena masa form 2. Sakit perut. Doctor suspect appendix jugak. Duduk wad 3 hari.. last2 takde apa pun. Punya lah lambat nak check heheheee...

ieda said...

yee adik memang kena jaga makan .. risau lak kan ;)

KAMATO said...

hu hu..... sesekali dia gempak gitu...cemas dibuatnya ye....

zino said...

zar
betul juga tu...

zino said...

neeza
menunggu satu penyiksaan hehe

zino said...

ieda
memang risau di buat nya..

zino said...

KAMATO
betul tu..