Wednesday, September 12, 2012

jom pegi siam....

Assalamualaikum....

Selamat malam semua... (kalau baca malam la..) sebab masa zino buat ni malam hehe.. ok jom kita pegi siam pulak... kisah ni berlaku sebelum kakak terbang ke India lagi.. tapi terpaksa di tangguhkan utk beri laluan kisah kakak dulu..



al kisah nya zino tetiba di arah (ia ke?? bukan mohon ke??) untuk ke Bangkok , untuk menghadiri satu seminar berkaitan satu produk kejuruteraan.. sebelum dah bincang dengan bos, benda ni mana boleh mahir dengan hadir kelas dua hari je... tapi bos kata never mind go and get the experience... 


maka saya dan dua lagi pegawai pun berangkat la ke Bangkok sebagaimana di arah...banyak benda la yg kami belajar, memula di airport KLIA... cuba la check in guna mesin tu... alah ikut je apa yg di arah tu.. tak paham ada yg akan bantu hehe''


penerbangan ke Bangkok tak le lama sangat.. tak sampai 2 jam pun dah sampai... signboard tu bukti yg kami memang dah sampai Bangkok.. ataupun dah dekat sangat nak sampai Bangkok, signboard tu masih di highway... masa dari Airport tu laju je dah dekat nak masuk bandar mula la jem.. macam nak masuk KL juga la..


dalam perjalanan tu jumpa la masjid ni.. dari hiway tu nampak besar le jugta tentu ramai orang muslim duduk di sekitar kawasan tu... so boleh la buat keputusan.. nak cari makanan islam tak susah mana la asal tau kat mana nak cari... 

hiway dia pun kena bayar tol... tapi zino tengok tak ada la mahal sangat dalam 25 Baht je... tol ni merupakan salah satu tol yg terdapat di sepanjang hiway tu... dia guna konsep tol terbuka... ada tiga atau empat boot tol saja di sepanjang hiway tu.. banyak la kawasan yg boleh masuk hiway tanpa bayar tol.. lebih kurang macam tol kesas tu la..


habis je lecture hari pertama tu.. kami konvoi JJCM... tujuan pertama tentu la nak cari makan.. kawan kami dari dua syarikat lain yg dah sampai awal kata malam pertama sampai makan biskut je tak jumpa lagi nasi..nak cari makan kena naik LRT... kat sini dia panggil skytrain.. 


ramai yg guna perkhidmatan LRT dia ni.. lagi pun waktu kami nak kluar pegi makan tu masa dia orang keluar office dah tentu la LRT penuh sesak... tapi lapar punya pasal kena lah juga joint kesibukakan di stesyen transit kat sana..


pelancong la kata kan .. kerja kami , actually saya dengan baju belang ni je asyik klik sana klik sini.. dia klik zino,  zino klik dia hehe... tapi sape nak kisah kan... kena lah tangkap gambar utk di jadikan kenang2an di tempat orang..


memasing happy je bila dah jumpa kedai muslim... apa lagi oder je lah yg mana pekenan, tanpa was was... makan pun bertambah berselera bila kita yakin dengan apa yg kita makan.. restoren ni nampak nya memang popular dengan pelancong Malaysia.. tak ada muka lain yg kami jumpa hehe


Tom yam yg tak tahan tu.... memang sedap maklum la Tom Yam siam buat pun di Siam hehe.. makan pulak tanpa was was makin berselera lah jadi nya..


senyuman memasing tu dah membuktikan nya... betul tak kawan2? happy kan..? hehe


Yg kat atas tu group pempuan tu yg oder , kami bertiga oder apa yg kami suka pulak... ikut selera masing masing la kan.. yg penting perut kenyang dan tidu nanti boleh nyenyak..


lepas makan apa lagi shopping la dulu, beli lah T shirt tu sorang selai... sebelum ni zino beli tak cukup kali ini kira betul2 berapa lai patut di beli... tapi bila sampai KL baru perasan salah kira juga hehe.. alasan la tu nak berjalan lagi lepas ni hehe


dah dapat apa yg di hajatkan tentu la happy kan... senyum sepanjang jalan hehe agak nya tidu malam tu pun senyum.. jangan marah ya kak hehe cuma malam pertama ni zino masih belum ada mood nak sopping ehh betul ke..


nak balik kena naik LRT juga la... nak kena beli tiket di mesin.. tapi kaedah nya jauh lebih mudah kalau nak beli tiket di mesin stesyen transit RapidKL tu.. kat situ kita hanya perlu tau distinasi dan tambang.. lepas tu picit je tambang berapa yg nak dan masukkan siling tu ja tiket tu melompat la kluar.. berbeza dengan sistem yg baru di pasang RapidKL nampak payah sangat nak beli tiket macam2 punat kena tekan dulu baru dapat tiket..


dalam perjalanan balik.....


tuan dia pun nak juga interframe.. hehe boleh la kan..


Bila dah penat apa lagi boom je lah atas katil yg empuk tu... tapi tu la kan bantal peluk dia tak ada hehe


slipper ni petugas house keeping tu yg letak kat situ... turun je katil dah boleh sarung.. baik betul dia orang kan hehe


ini dah masuk kes hari kedua... sekali lagi nak kluar makan kena naik LRT.. malas nak fikir tempat lain kami terjah tempat yg sama.. kedai yg sama oder je berubah hehe


sekali lagi terpaksa bersesak dengan orang ramai.. rasa nya kat Bangkok ni nisbah pengguna pengangkutan awam jauh lebih tinggi berbanding kat KL.


senyum tak perlu kata apa apa hehe


ke mana pergi zino sediakan satu beg galas.. mula nya isi kamera.. tapi last last isi barang di beli ..tak nampak sangat la jinjing beg sopping tu..bijak kan?? 


ini pulak saja nak bukti kita bukan asyik nak berjalan je bila masa masuk kelas kita orang masuk , belajar dengan tekun.. ambil nota beri tumpuan dan bertanya mana2 yg tak paham tu.. hehe


tak dapat naik dapat berdiri kat sebelah dia pun dah kira satu pencapaian hehe


sape boleh baca apa maksud yg di tulis tu?? 


bongzai?? 


finally kami sekali lagi perlu ucapkan selamat tinggal Bangkok panjang umur kita akan berjumpa lagi...
bye bye bye

sekian....

15 comments:

Kengkawan said...

ni la first time andak baca blog org g obersea tulis fokus pd public transport.. i like

zino said...

andak...
oo ye ke.. kebetulan kami pegi sana pun ada kaitan dengan public transport...

Angah said...

seronoknye berjalan...bila la agakya angah nak dapat berjalan-jalan opbersi macam ni...

atty's said...

mesti sedap kan tomyam nya..

m.u.l.a.n said...

nak pi jugak..!!

zino said...

angah
ada rezeki nanti tu.. insyaallah

zino said...

atty
tu yg di ulang tu hehe

zino said...

mulan
silakan...

Yunus Badawi said...

patutlah Zino tak boleh tidur nyenyak. Dahlah mem tak ikut, bantal peluk pulak tak disediakan .... ngeeee

Yunus Badawi said...

Makan kat sana murah tak?

zino said...

Yunus Badawi...
tu le pasal.. lain kali kena bawa la kan hehe

makanan rasanya lebih kurang je tengok restoren la kot..

azieazah said...

Saya dah lama teringin nak pegi Bangkok! Nak explore semua tentang Thailand!

zino said...

azieazah
sila kan ada macam2 yg boleh explore..

ida napi said...

Abah Zino,

Selamat Hari Raya..kita berbalas kunjungan kat blog jerlah..heheheehe

zino said...

ida..
tak buat rumah terbuka ke hehe