Saturday, September 15, 2012

makan makan dan makan....

Assalamualaikum....

apa kabar semua..? dah penghujung syawal baru lah kami sempat nak beraya di rumah terbuka.. tengok la kambing golek tu.. tentu akan menambah selera siapa yg melihat nya... itu rumah pertama yg kami sampai... nun jauh di Mutiara Damansara.. oleh kerana jarang kesana kena la guna GPS utk membantu perjalanan.. dari rumah lagi dah setkan lepas tu langsung tak semak arah mana yg dia nak bawa kami.. ikut je lah...

nak tau jalan mana dia ikut atau arah kami?? dia sebenar nya cari jalan yg paling pantas utk kesana bukan paling pendek ya kawan2 dan juga bukan yg paling jimat hehe.. akhirnya kami tempuh perjalanan yg sangat lancar tapi terpaksa melalui 4 TOL... saya ulang 4 tol hehe.. ada lah satu kereta ipar ni ikut.. dia pun pening dan tak nampak bagaimana nak kluar dari tempat tu nanti hehe


menu utama di rumah ni tentu lah kambing golek tu.. bila kami sampai kambing tu baru ready.. memang lah nampak geram nak ngap kat situ je hehe tapi zino dah kena berhati hati nak makan daging tambah lagi kambing so ambil la secubit dua je nampak nya semua orang enjoy makan makanan yg tersedia... selepas satu jam di sana kami terpaksa minta diri utk ke distinasi kedua...


Distinasi kedua kami adalah ke majlis kenduri kawin di seksyen 8 Shah Alam.. rakan kami sama belajar di UTM dulu melangsungkan perkahwinan anak dia.. memang hajat hati bila kesana tentu nak jumpa dengan rakan rakan lama.. so dapat la berjumpa dengan beberapa geng yg sama di UTK tahun 1975/78 dulu... yg dah biasa jumpa tu kenal la tapi yg jarang jumpa blur juga sekejap hehe.. ikut hati memamng nak sembang lama maklum la jumpa sesekali. je.. ada majlis seumpama ni baru lah dapat berkumpul..



dapat la sembang dalam beberapa minit.. kalau tak ada hal lain harus kami sembang lebih lama .. apa kan daya perjalanan perlu di teruskan.. ada beberapa geng lagi yg masih dalam perjalanan tak sempat kami tunggu rakan yg tak ada urusan lain boleh sembang lebih lama...


Bila Nur Azzah dapat tahu zino akan ke Shah Alam dan majlis tu pulak tak jauh dari rumah dia , lantas dia pelawa zino singgah beraya di rumah dia sekali... bila dah di jemput wajib la kita datang kan.. memang tak jauh pun rumah Azzah dari tempat kenduri tu.. tak sam 10 minit dah sampai.. bila zino masuk tak nampak pulak Azzah , kat dapur lah agak nya tetiba sesorang menegur.. abah zino kan ?? zino terus blurr siapa yg menegur ni?? tenung lama2 pun zino tak boleh nak recall siapa.. kata nya kawan blog.. sehingga Azzah beritau baru zino perasan... sembang di blog dan FB book sikit punya lama dah bertahun agak nya tapi dengan tuan punya diri sikit pun zino tak kenal hehe.. siapa lagi kalau bukan Neeza Ramli yg zino ingat dia masih di Arab Saudi.. 


kek ni istimewa dari Azzah... sedap... tapi dah makan di dua buah rumah sebelum tu kena lah makan secara penuh sopan hehe.. Minta maaf dengan tuan rumah kami makan sikit je .. lagi pun kami nak spare sikit ruang utk juadah di rumah ke empat nanti hehe.. 

Perjalanan dari Shah Alam ke Selayang jug agak lancar.. walaupun banyak kereta tapi tak ada lah jem.. dalam perjalanan tu terfikir macam mana nak call tuan rumah ? no tuan rumah dalam phone BB , talipon tu dah padam kerana bateri dah habis.. tengok dalam list fren kalau2 ada no talipon dalam tu tak ada pulak.. area rumah dia tu boleh la agak2 sebab tahun lepas dah pernah sampai.. tapi rumah no berapa memang tak ingat dah.. lepas tu teringat sorang lagi rakan FB yg kata nak kesana , semak nama dalam listfren mana tau dia ada letak no talipon.. yes!! ada zino pun call lama tunggu tak berjawab... call lagi.. senyap juga alahai.. 

lepas tu datang idea spontan utk buka bateri BB tu dan pasang balik.. bila dah siap pasang tetiba talipon tu boleh on..cepat cari no talipon tuan rumah dan minta mem copy.. mana tau no tu perlu kalau sesat di perjalanan.. bila sampai depan gate pak guard tu dia tak kasi masuk.. minta kami park di luar kawasan tu dan tanya no rumah tuan rumah.. nasib baik dah dapat no.. kalau tak harus haru biru di buat nya.. penat pujuk pakguard nak bawa kereta masuk dia langsung tak nak bagi ... ikut arahan la katakan hehe.. 

tak pe lah jalan kali sikit pun ok rumah pun tak jauh mana kat depan tu.. bila kami masuk dari jauh nampak tuan rumah datang ke arah kami.. sambut VIP yg baru sampai ni hehe.. 


suka tengok rumah ni nampak tenang dan sejuk mata memandang.. siapa tuan rumah ni ? dia salah sorang rakan blog..alang tanya rumah siapa ni sedara abah ke ? perut dah kenyang pun kena lah isi dengan lontong dan laksa Johor.. terlupa pulak nak tangkap gambar .. bila dah turun ambil la gambar rumah je hehe..

sekarang dah ada kat rumah perut pun dah kenyang mata pun dah layu hehe.. dan anda kemana pulak hari ni??

17 comments:

ckLah @xiiinam said...

Selamat menghabiskan raya...

MulutPayau said...

wahhh...bestnya dapat makan2...

nurazzah8 said...

tadi dah tinggal komen tapi hilang..huhu..pastu tak boleh nak retrieve semula komen yg dah tulis panjang berjela...tak pa lah..lain kali sambung balik..mood dah hilang! huhu

zino said...

Cklah
tq hari ni last syawal ada lagi makan makan hehe

zino said...

MP
dah penghujung baru dapat beraya.. hehe

zino said...

Nur azzah
panjang sampai boleh buat satu entri ke hehe

azi said...

Saya pun seronok kalau pegi makan-makan kat rumah kawan-kawan...:)

zino said...

azi
tahun ni sempat ziarah berapa banyak rumah beraya?

Nur-nba said...

Banyaknya undangan open house.. menarik menunya. Salam perkenalan..

DrSam said...

hujung minggu terakhir Raya, tak terkejar jemputan rumah terbuka. Menu pun makin canggih sekarang ni.

m.u.l.a.n said...

seronok nya beraya rumah kak azzah, ada neeza jugak..

zino said...

Nur nba
tq salam perkenalan.. datang la selalu hehe

zino said...

Drsam
betul hari ni pun saya masih ada jemputan.. hehe tapi dah tak panggil rumah terbuka..

zino said...

Drsam
terima kasih atas kiriman kad raya hari tu tak sempat nak balas hehe

zino said...

mulan
tetiba ada rezeki nak ke rumah azzah hehe

azieazah said...

Memang kalu berjalan banyak rumah, perut kena adjust utk diisi, kan?

Dan jika nak berjalan seharian, bateri hp memang kena cas penuh, atau sediakan bateri spare. Saya sentiasa ada bateri hp spare dlm purse duit saya. So gerenti akan dibawa ke mana-mana. In case, kecemasan sangat berguna.

zino said...

aziezah
betul tu.. talipon tu biasa nya tahan dua hari sebab jarang buat call pun tapi hari adik buat main game ke apa ke tetiba padam.. tu yg jadi mengalabah sekejap.. rumah tuan rumah ingat2 lupo.. kalau sosek mana nak tanya hehe