Thursday, January 7, 2010

kawan lama

semalam masa bawa besan makan satay di awan besar jumpa sorang kawan lama.. bukan sorang tapi dua orang.. dulu sorang tu majikan sorang lagi pekerja dia.. dia ni baik hati tampung pekerja dia tu (juga driver utk mem dia dan kadang kala driver dia) sambung belajar.. partime.. zino tak check pulak apa yg dia belajar.. tapi rasa nya ada kena mengena dengan business kot.. sebab kawan zino ni businessman..

sebab lama tak jumpa banyak perkara yg telah berlaku.. pekerja dia tu (juga driver) merupakan bangsa India.. seorang anak muda yg sangat baik, berbudi bahasa dan rajin.. dulu nama dia Apu.. tapi sekarang nama dia Adam.. Apu dah jadi seorang sedara baru.. cukup bangga dengan perkembangan yg berlaku.. agaknya bila majikan dia terlalu baik dengan dia sehingga sanggup menampong kos dia belajar agaknya terbuka hati nya mendekati Islam dan akhirnya mengambil keputusan memeluk islam..

bila dah lama tak jumpa , zino tersasul juga sebut nama dia Apu, dan Adam hanya tersenyum.. tapi kawan zino yg membetulkan hehe.. semuga terus berjaya sebagai seorang islam.. bagitu juga dengan kawan zino semuga terus berjaya dengan business dia.. dan sekarang hubungan mereka bukan lagi majikan pekerja, tetapi dah macam rakan kongsi.. adik beradik.. sedara dan sebagai nya... syabas zino ucapkan..

16 comments:

Zareda Norman said...

besar pahalan kawan zino tu... mudah mudahan ramai lagi yang bermurah hati macam tu

Mr PenyuBiru said...

pernah makan satay kat awan besar, tapi macam tak berapa syok sangat aa satay tu.

Yunus Badawi said...

Ini yg buat saya bersemangat nak terus jadi businessman yg budiman. Dunia dicari akhirat juga dapat.

Yunus Badawi said...

Selalu jugak makan sate kat Awan Besar tu masa membina stesen minyak kulit kerang di situ dulu.

aNIe said...

Alhamdulillah...semoga Adam akan menjadi seorang Islam yang baik & dpt mengerjakan tanggungjawabnya sebagai umat Islam dengan baik...

DrSam said...

Alhamdulillah...semoga Adam dapat menghayati Islam dengan baik dan mendapat panduan dan pedoman dari bekas majikan terutmanya.

Atiqah said...

sy pn slalu mkn sate kt awan besar tu...dulu slalu tsrempak en. md zin kt steak kg baru, lpasni tsrmpak kat awan besar pulak..ahaha

HappyIrfa said...

bagusnya kawan bro tu,besar pahala dia

Masy said...

byk pahala kawan abah tu dpt.. tolong org lg, dapat bawak pula sorg lg umat masuk islam. alhamdulillah...

en_me said...

abang zino ponn berjaya gakkk.. kannns

salamm jumaat abang zino tewww..

intan.dayana said...

wahhh!!! serOnok nye jd mcm adam itu kan..semOga keimanan dea bertambah kuat dgn ade nye bOs yg baek itu.

ikan emas said...

Alhamdulillah..bertambah lagi ahli syurga.
Saya pun ada ipar sebangsa Apu..

ikan emas said...

Oo...
ada cerita disebalik satay awam besar tu.
Melayu ni kalau dah popular ada aje yang buat cerita..kononnya...( ah , tak payah cerita la, tak baik tau!

CikguZue said...

alangkah besar pahala yg dia dpt. dan semoga apu@ adam akan istiqamah dijalan-Nya. amin

Zyma Saad said...

Salam Zino.....

Alhamdulillah, semakin bertambah saudara baru seagama dgn kita.

;)

zino said...

zar
mudah2an..

penyubiru
yg sedap kat mana? hehe

YB
kalau datang awan besar beritau zino boleh tumpang makan hehe

anie
mudah2an..

Drsam
harap2 macam tu la..

Atiqah..
kalau jumpa nanti boleh le belanja hehe

happyifra
mudah2an..

masy
betul tu..

en.me
kita semua berjaya dalam hal masing2 kan..

intan
mudah2an..

ikan emas..
mudah2an..yg tak baik tak payah cerita la hehe

cikguzue..
amin

zyma
amin..