Wednesday, August 3, 2011

pelita buloh...


kat atas ni bukan le pelita buloh tetapi pelita tin yg boleh di beli di kedai... tidak seperti zaman zino kanak2 dulu pelita kena buat sendiri... sama ada pelita buloh atau pelita tin susu.. cuba juga cari gambar pelita buloh dalam google.. tapi kebanyakan nya no right klik.. makana nya tuan dia tak kasi copy hehe.. barang antik la kot hehe.. apa cerita pelita buloh ni?? sebenarnya tadi melihat anak anak berebut2 masa morey di surau tadi ... terus terimbau kisah zino masa kecik2 di kampong.. di bulan ramadhan..


teringat kisah zino membuat pelita utk menerangai kegelapan malam... kat kampong mana ada street lighting macam kat bandar ni.. elektrik pun ada masa zino dah form four kot.. kalau nak ke masjid kena lah bawa touch light.. masa tu la kami bergotong royong membuat pelita buloh dan pelita tin susu.. tak ada makna nya nak beli macam pelita kat atas tu... semua nya atas kreativiti sendiri ... balik masjid sambung bermain dalam kelam malam tu... main mercun , bunga api bagai...


sekarang ni kalau nak buat pelita buloh di kampong dah susah.. mana nak cokau buloh nya.. dulu ada banyak tapi sekarang dah di tebang dan di bersihkan utk beri laluan rumah sedara yg balik ke kampong bila pencen... sikit2 tanah kebun jadi tapak rumah.. akhirnya yg tinggal hanya kenangan hehe


zaman dah berubah... dan suka atau tidak kita perlu juga berubah... kalau nak mengimbau kenangan lama beli je pelita yg di jual2 di pasar2 raya.. pasang le seberapa banyak yg nak.. kalau nak moden guna je pelita elektrik ada juga ada banyak di jual... kepada yg memang lahir di bandar memang tak ada kenangan manis se umpama ini... ehh baru 4 ramadhan dah cerita pelita buloh ni... hehe

8 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

itu pelita....hehe

Acik Erna said...

pelita buluh dan pelita tempjurungyang disusunn tinggi kan..sapo punyo paling tinggi.

cikceriacorner said...

salam uncle..

teringat dulu2..pasang pelita keliling umah atuk..mlm pasang api pastu main bunga api..heheh

zino said...

Wawa
Betul itu pelita

zino said...

Erna
Pelita tempurung tu lagi nostalgia

zino said...

Cikceria
Skrg main bungapi lagi tak?

Zareda Norman said...

skrg lampu lipa lap lip lap aje..

Zareda Norman said...

eii sapa kata budak bandar tak de kenangan manis nak raya.. walaupun kami tak adalah main meriam buluh bagai tapi tetap ada kenangan manis zaman melasak... zar tetap juga bakar lemang, kacau dodol, buat ketupat.. bakar bahulu dengan sabut..