Wednesday, August 17, 2011

sopping raya....

bejembik dengan manusia..

sanggup ke berada dalam lautan manusia tu..

kata orang kalau tak pakai baju baru masa raya kira bukan raya la.... baik yg kecik mau pun yg besar baju baru di hari raya tu kira dah jadi wajib... satu kemestian... orang kaya ke orag kurang kaya ke... orang berada ke kurang berada ke.. semua ada hak utk memakai baju baru di hari raya... kemeriahan satu syawal akan terserlah bila berdondon berjalan beramai ramai ke rumah sanak sedara utk beraya....

maka sopping raya juga sudah jadi satu kewajipan .. ada yg awal2 lagi dah ready , kata nya tak mau bersesak dengan orang ramai kalau sopping last minit... tapi pada setengah orang kemeriahan sopping juga sudah menjadi satu pesta yang harus di lalui hehe... pergi la kemana saja shopping compleks , gedung besar ke gedung kecik ke.. bazaar ke .. semua nya di penuhi dengan pelanggan yg ingin mencari baju idaman masing masing... yg lelaki mencari baju melayu yg perempuan mencari baju kurung... dan yg remaja dengan fesyen idaman mereka... anak anak kecil biasa nya terima je apa yg mak ayah beli... kalau boria pun tak kisah hehe..

teringat masa kami kecik2 dulu... beberapa bulan sebelum raya ayah dah bawa kami ke pekan utk tempah baju raya... kami yg lelaki ni 4 beradik akan menempah baju melayu yg sama kaler, tempah seluar dan baju kemeja sekali.... mudah nya tempah ni ayah boleh bayar sikit2... tak perlu bayar sekali gus... ada duit ayah bayar sikit... kehidupan masa tu tak ada le semewah yg di lalui anak anak zaman sekarang.. yg penting seminggu sebelum raya sekali lagi kami ke pekan utk mengambil baju tempahan tu.. sebelum bawa balik kena test dulu kat kedai tu ok ke tak.. hehe

kalau nak tau kami adik beradik dulu pernah tempah kasut raya... !!! sape yg ada pengalaman ni? hehe masa tu ayah di Port Dickson... bertugas di kem Sunggala... kami adik beradik tempah kasut di tukang kasut yg buat boot askar hehe.. bayangkan la kasut apa yg kami dapat hehe sure kasut boot askhar hehe.. tiga kali raya zino tak perlu tukar kasut hehe.. zino ingat lagi apek tu minta zino berdiri tanpa kasut di atas sekeping kertas putih.. lepas tu dia lukis ikut kaki zino dengan pensel... tu je... bila datang balik kedai tu kasut boot dah ready hehe...

20 comments:

Acik Erna said...

Tak sanggup..he he

azieazah said...

Wow bestnya pengalaman tempah kasut tu. Jarang dengar orang tempah kasut bila raya, kecuali utk upacara khas saja.

Shopping dalam ribuan manusia, saya boleh pitam di situ.

Ramadhan 17th: Manis Kelat Kerja di Lantai Bawah...

ciK LyndaWawa igUana said...

bsju raya untuk saya satu !!

pB said...

tak sanggup nak bersesak sesak begitu

OgysiJemariSeni said...

Zino bejembik tu apa?
Humang aii!!! Lautan manusia tak sanggup.

Zareda Norman said...

zino, yg penting baju baru kan.. hehhehe

azi said...

Salam..
Bejembik tu apa ye..? bahasa negeri 9 ke..?
Saya suka kalau ramai2 macam tu..baru meriah!..

sayangsayangibu said...

tak sanggup nak bersesak camtu, lagi dengna karenah anak anak..masak!!!

MOKCIK AZWA said...

Beberapa tahun dulu sanggup jer menempuh lautan manusia nie di Sogo.. sekarang dah tak sanggup dah..surrender dah hahaha..

tempah kasut? Oo pengalaman unik tu..ala2 Jimmy Choo la pulak hehehehe.. seronok ada pengalaman camtu kan.

cikgu_math said...

CM dah lama tak bersumbat di shopping kompleks... sementara anak-anak bercuti ni, dia orang yang gantikan...

MulutPayau said...

Aduhhhh...tak sanggup nak bersesak ngan orang ramai.....boleh pitam.....

zino said...

erna
ghamai2 la meriah hehe

zino said...

aziezah...
satu pengalaman yg tak mungkin berulang hehe

zino said...

wawa
datang SOGO beli baju raya... hehe

zino said...

ogy
berjombik tu terlalu ramai sampai tak boleh nak kira hehe

zino said...

pB
baru le di kira sopping raya hehe

zino said...

zar..
betul tu hehe

zino said...

azi
berjembik tu terlalu banyak sampai tak boleh nak di kira hehe

zino said...

sayangibu..
kalau dengan budak2 jangan masuk tempat tu hehe silap hari bulan bukan anak yg nangis mak dia yg nangis hehe

zino said...

azwa
pengalaman tu tak akan dapat di ulang lagi hehe