Saturday, October 22, 2011

apa nak update ??

salam dan apa kabar semua..

kadang kadang buntu juga kan apa yg nak di cerita kan di ruang ni.. cerita tu memang lah banyak tapi yg mana satu sesuai utk penerbitan.. ci wah.. macam nak tulis majallah pulak.. ok lah zino nak share kisah semalam di klinik...zino beri tajuk...

teknologi moden versus kaedah manual...

sebelum tu di hospital swasta tu.. dia check BP zino guna alat yg canggih manggih tu... alat mahal tentu lah keputusan nya nya lebih jitu.. lebih boleh di percayai.. bila dalam keadaan kesakitan agaknya bacaan BP tu agak tinggi.. sekurang2 nya itu catitan yg kluar dari alat yg moden tersebut.. so zino tak di benarkan kluar awal sehingga keadaan stabil.. makna nya bacaan BP di ambil beberapa kali.... ok ada penambahbaikan.. OK lah tapi dia nasihatkan zino terus buat semakan bacaan BP..

so kisah nya semalam pegi lah ke klinik belakang rumah tu... klinik tu dah ujud hampir 30 tahun kot.. sama tempuh masa zino berpindah ke kawasan ni.. so memang dah kenal sangta la de3ngan Dr tu.. malah semua anak2 zino mendapat rawatan di klinik yg sama.. semakin lama semakin bertambahlah peralatan di klinik tu.. kalau dulu guna kad utk simpan data pelanggan dan rekod pesakit tapi sekarang dan guna komputer.. bermula dari registration sampai ambil ubat semua online.. bagitu juga alat mengukur BP... bacaan pun berlebih sikit dari average...

bila di maklum kat Dr dua pun kluarkan alat mengukur BP cara manual tu yg ada mercury turun naik tu. .. dan dia minta zino tengok sendiri sementara dia jelaskan.. awak punya BP normal.. sambil memberi penjelasan macam mana alat tu berfungsi.. so dia kata jangan caya dengan mesin tu !!! la.. kenapa pulak alat yg dia sendir beli dan guna tak boleh pakai pulak.. hehe..

kisah ni teringat zino masa mula mula komputer hendak di perkenalkan di pejabat tu dulu... banyak sangat objection termasuk la bos sendiri.. maklumlah dia bergelumang dalam zaman manual.. pada dia komputer ni gabage in gabage out... betul juga cakap dia tu.. kalau masuk data yg salah buat pengiraan dapat la jawapan yg salah.. utk rekod komputer pertama yg masuk ke pejabat ada lah yg kami beli sendiri , share amongs engineer.. itu pun ada engineer yg tak nak joint.. kami tubuhkan kelab dan buat collection dan beli sendiri komputer .. dan komputer tersebut banyak berjasa bila kami membantu jabatan menyediakan rekabentuk struktur dengan cepat dan cekap.... sejak tu baru terbuka mata bos.. dan bermula lah era komputer di pejabat tu...

dalam tak ada idea tadi berjela juga jadi nya hehe.. ok kita stop dulu.. sementara tuan puan memikirkan sama ada teknologi lebih banyak membantu atau sebalik nya...

please share....


6 comments:

kasihibu said...

ada jugak kelebihan guna komputer ni
semua di hujung jari
tp bila tak ada fail hilang nagesss.....

zino said...

kasihibu
betul tu backup kena buat selalu bila off line pening juga hehe

tentangseseorang said...

sebagai orang IT, sesuatu Teknologi tu bagus kalau...

1. Dibina berdasarkan spesifikasi yang betul. Sebagai contoh mesin ukur BP tu, mesin dia lebih sensitif, kadang-kadang bukan pulse pun dikira as pulse. Ehehehe, selalunya penggunaan mesin macam tu dia akan bagi range +- kejituan bacaan.

2. Penggunaan perisian, mestilah disertai dengan backup system. Sebagai contoh segala file, haruslah ada backup. External Harddisk, CD, server. So kalau tiba-tiba komputer rosak, file kita ada ditempat lain juga :)

Zareda Norman said...

sama jugalah dgn software .. dulu spss guna manual.. hogeh nak buat satu satu analisis.. sampai pitam.. tapi la ni masukkan data je.. ok boleh pilih nak method apa dan tekan.. zass terus kuar result.. pandai takpandai jer nak baca result tu

dela said...

pernah juga buat kerja siap save lagi.... sekali bawa office hilang semua kena virus... mmg nk nangis time tu....

Yati said...

Macam saya yang surirumah sambil niaga online ni, kebaikannya tu la, jumlah visitor satu dunia boleh masuk kedai online, berbanding kedai fizikal tu. Cuma kita kena la tahu ilmu IT, nak backup file, kalau kena hack ke, kena virus ke, tahu apa nak buat. :)