Saturday, May 21, 2011

ada ke lagi selepas ini??


ini kereta zino yg pertama.. tapi bukan yg ini tapi serupa kereta ni.. Honda Civic generasi pertama... harga masa tu cuma 13,500 baru.. tapi zino ambil 3 tahun utk mengumpul duit utk membeli nya bukan macam budak zaman sekarang.. dengan zero downpayment dah boleh beli... masa tu loan cuma 8000 saja... 10 tahun zino gua kereta tu.. dari bujang sampai ada anak dua orang... no pendaftaran WS9692..



kemudian bertukar pulak ke kereta ni... dari kereta 1.2 ke ke 1.5 cc anak bujang dua orang tu pun dah makin besar dan di tambah lagi 2 orang maka perlu space yg lebih besar hehe... entah berapa harga masa tu tak ingat pulak tapi rasanya tak lebih 30,000 tradBRe in kereta honda tu jadi downpayment ... no pendaftaran WBR3500 pernah terserempak beberapa kali di jalan rasa... makna nya kereta tu masih boleh di guankan...


bila habis je bayar loan kereta saga tu zino tukar pula ke kereta proton wira 1.6 automatik.... pada mula nya kereta ni memang baik.. kesana ke sini berdesup je... ramai yg kata wira 1.6 ni banyak masaalah... masuk tahun ke lima kereta ni mula buat hal... memula masaalah overheated.. macam2 yg zino buat , apa saja yg di cadang mekanik zino ikut tukar macam2 benda tapi masaalah overheated tetap tak berubah... makna nya kereta tu di larang naik ke genting hehe.. tapi masalah besar yg berlaku bila gearbox gagal berfungsi.. nak tukar baru 15,000 !!! so zino tukar guna gearbox 2nd hand berharga 3000 . lepas tu dah tak bersemangat nak gunakan kereta tu lagi.... bila lansai je loan terus cari kereta lain.... no pendaftaran W...5997

bila anak anak semakin besar.. bila dah selalu bergaduh dalam kereta bila dah tak muat satu kereta nak balik kampong bersama arwah mertua dulu.. maka tiba masa utk beli kereta yg lebih besar lebih selesa lebih tempat duduk hehe.. memula tu surf dalam tenet... semua kereta MPV di cari satu satu... jenama keluasan design dan harga di teliti satu satu... kena lah berpijak di bumi nyata hehe.. akhirnya setuju untuk beli UNSER... jenerasi ke lima dan terakhir... pasal lepas ni dah tak ada dah kereta unser di keluarkan..

Harga kereta ni pun sebenarnya membuat zino berfikir banyak kali setakat trade in kereta wira belum mampu cover kekurangan loan.. lepas test drive tanya saleman tu berapa dia boleh bagi utk trade in.. warga yg di tawarkan agak rendah zino pun kata tak pe lah tunggu lah saya dapat jual dengan harga yg lebih tinggi baru saya beli .. bukan zino yg gelisah saleman tu lagi gelisah takut zino tak jadi beli hehe dia pulak yg berusaha cari pembeli yg boleh menawarkan harga yg zino nak... akhir nya zino dapat call dari dia kata nya ada yg telah menawarkan harga tu maka rundingan seterusnya di jalankan...

cukup selesa cukup mantap cukup utk memuatkan 9 orang... betul masa tu kami dah 7 beranak tambah dua lagi mertua dan ipar.. so tak payah lagi mem nak pujuk adik dia setiap kali nak balik kampong... 9 orang nak sumbat dalam wira mana muat hehe.. berjalan jauh UNSER sangat selesa.. kemana kereta tu belum sampai ... seminggu lepas beli kami dah sampai JB.. dua tiga bulan lepas tu sampai ke Pulau Pinang.. lepas tu merata la... dalam semenanjong ni hanya Perlis je belum sampai lagi hehe.. bila berkawan dengan geng FUNSER lagi la selalu kami berjalan berkonvoi beramai ramai.. tapi sekarang FUNSER pun dah tak ujud bila TOYOTA tukar forum tu ke TRIBETOYOTA geng unser mengundur diri... tapi persahabatan kami masih utuh.. masih kuat..

dua hari lepas dapat surat resmi mengatakan loan kereta telah di selesaikan sila hadir dengan salinan geran utk mendaftarkan dengan e apa tah.. utk membatalkan hak milik di tuntut di JPJ.. lega sungguh.. kalau ikut sejarah setiap kali kereta tu habis loan zino akan tukar kereta dengan cc yg lebih tinggi ... soalan nya perlu ke lagi tukar kereta.. cc lebih besar atau kecilkan kembali cc nya.. keperluan utk 9 penumpang dah tak ada dah sesekali tu mungkin bila semua berkumpul hehe.. harga minyak sekarang ni semakin naik... tapi mem sayang sangat dengan kereta ni.. agaknya cukup selesa utk tidu setiap kali travel jauh... apa tak nya 10 minit selepas bergerak lelap 10 minit sebelum sampai bangun... hehe..

rasa nya malas dah nak berhutang.....

33 comments:

aNIe said...

Masih pakai Unser lagik lah Zino... cik abang anie tu...masih ade 2 biji yg berhutang... yang lain dah habis...

Bila hutang dah abis...legaa... baik jgn berhutang lagik...

Kengkawan said...

kalau cc rendah kan lebih jimat?
tapi nak start bayar bulan-bulan semula tu sangat leceh la..

harap2 pakngah menang cabutan bertuah dapat kereta.. heheh

zino said...

anie..
rasanya malas dah nak berhutang... guna je lah kereta tu... memang zino suka pun travel jauh lagi le suka..

zino said...

andak
ada satu cerita.. kawan pakngah kat opis tu juruteknik je.. dia pun dah lupa bila dia beli sijil premium tu.. tetiba menang merc sport!! memula dia kata nak guna sekejap lepas tu jual.. sekali mem dia dah sayang jiran2 dah mula bercakap macam mana dia boleh mampu beli kereta meah tu hehe...

mana lah tau lepas ni nama pakngah naik pulak kan.. hehe

Mimie.Candy Cane said...

abah~ nanti dah bertambah2 cucu nnti nk kena tukar lagi kot..hehehe

zino said...

Mimie
nak beli bas mini takut JPJ tak luluskan hehe

cik rama-rama said...

mcm ni rupenyer sejarah kereta pak ngah..hihi....fmly mmg akn guna mpv juga nanti..rase mcm nk bli mpv trus lar.nt..hahahaa

KAMATO said...

beli keta lain pun unser tak jual

suhaila-ab said...

lepas unser..bela la itik pulak...tu duit masyuk..tak dak kuar punya...telo itik buat telo manis..eksport kat pasar..

*dulu nak masuk MENTOR bro..tapi bila yuna dah pemes kut utube..aku nak masuk utube gak..tgh gigih usaha ni..heheh

zino said...

cik rama rama
orang kecik nak pakai kereta besar terus hehe..

zino said...

KAMATO
cadangan yg boleh di pertimbangkan hehe

zino said...

suhaila
semuga berjaya dan jadi bintang hehe

sheschocoholic @ leeya said...

wah uncle! abis byr utang baru trade in ek? bgsnyaa.. :) dah abis utang ni kena tukar yg lain la..hehehe..

LIPISLADY said...

Sallam Zino,

Singgah pertama kali kat sini,
saya tertarik betul dengan ayat
10 minit lepas bergerak lelap,
10 minit sebelum sampai bangun tu,
ada gak kawan saya...hehe

zino said...

leeya..
jangan cuba pengaruh hehe

zino said...

lipislady..
ingat kan dia sorang je.. hehe
terima kasih sudi singgah...

MulutPayau said...

Mp pun masih berhutang lagi...tak seronok idup tnpa hutang....hehehee

~mrs azmi~ said...

kereta paling best dipandu adalah kereta yang dah abih hutang ^_^

noorlara said...

Alhamdulillah rezeki semakin bertambah tanda kebahagian hidup yg berkembang, semoga bertambah berjaya dan kaya hehehhe

pB said...

Unta aBear tu July 2013 baru habis..


lambat lagi tu .....


Sekarang ni jarang guna Unta sebab anak anak dara dah tak mau ikut.



Bro, arrangelah gathering sebelum puasa nie ...

Mama AA's said...

klu dah abes bayar xyah pk dah bah... stop ler berhutang hehe
sya pun c wira dah abes, skang tggal grand livina, alhamdulillah kedua2nya menyenangkan. rasenye klu GL abes baya dah cukupla kut... lainla... hehehehe tetibe terbuka ati nak berhutang lagik :)

ckLah said...

Kereta pertama ckLah...kereta kotak mancis. Beli tunai. Hahaha...Selalu mati enjin di lampu isyarat, dan menimbulkan kesesakan jalan raya.

zino said...

mp
betul ke? hehe

zino said...

mrs azmi
sangat setuju hehe

zino said...

noorlara
aminnnnn

zino said...

pB
dia org sedang bincang tu hehe

zino said...

mama AA
pasti akan terbuka lagi tu hehe

zino said...

cklah....
kereta apa tu..? hehe

NARDtheNERD said...

pki je selagi boleh pakai..
:)

zino said...

nard..
rasa2nya macam tu la...

Zareda Norman said...

menten jer selagi tak mendatangkan masalah

zino said...

zar
so far so good hehe

en_me said...

unser memang selesa kann bang zino tewww.. ehehe, tau xper