Thursday, May 5, 2011

talipon


sejarah talipon ni bermula pada tahun 1871, apabila Antonio Meucci mematenkan penemuannya yang disebut sound Telegraph. di sini lah bermula nya alat komunikasi yang membolehkan perhubungan dua hala...dan pada tahun 1940, talipon mobile pertama kali digunakan secara komersial...

bila agak nya anda membeli talipon cellular pertama ?? dan brand apa... se ingat zino pertama kalai zino tengok talipon cellular ni pada tahun 1979 kot.. masa tu talipon di pasang di kereta mewah dan sel beteri nya sebesar bag jamesbond tu hehe.. satu hari tu tokei syarikat kontraktor tu datang ke tapak... sambil dia berbual tu hon kereta dia berbunyi.. so selambe je dia pegi kat kereta buka pintu dan capai talipon .. dan terus bercakap... bukan main bergaya lagi... masa tu hanya org kaya je yg layak guna talipon bergerak ni hehe...

saiz talipon semakin hari semakin mengecil... handphone dolu dolu kalau sesak2 boleh buat senjata.. besar bagak hehe... tak muat nak masuk poket... bila berjalan tu kena pegang... dengan penuh gaya lagi hehe.. rasa nya talipon yg zino guna sekarang ni yg ke enam kot... zino tak ada la gila sangat nak tukar talipon ni.. rasa nya talipon jangka hayat dia tak berapa lama.. lepas guna dua atau tiga tahun dia mula buat hal.. salah talipon atau salah tuan yg guna hehe..

la jauh nya dari tujuan asal ...... ingat tadi nak bagi tau... rupanya selama ni dunia luar tak boleh nak call opis kami.. no yg kami war warkan utk public call tu tak boleh di guna lagi... bunyi je tapi tak ada orang yg akan angkat hehe.. sebelum ni zino dah komplain talipon kat bilik tu tak boleh call masuk.. ada ringging tapi zino tak dengar pun.. rupa2nya satu opis kaput hehe... patut la rasa macam aman je hehe... tapi call antara bilik atau floor lain ok la pulak hehe..
Add Image

7 comments:

MulutPayau said...

skrang ni klau tak de tlepon..macam ada sesuatu yg tak kena...
hehehe aman ler opiss Zino tnpa deringan telepon...

pB said...

jgn lama lama

nanti ada yg komplen dalam paper

Kengkawan said...

laaa patutla semalam i call u x answer (ni lirik lagu heheh)

MOKCIK AZWA said...

Telefon...telefon berbunyiii... ( lagu wonderpets la plak hehehe)

baru pindah opis kan...hehehe bagus juga tu aman skett bila takde panggilan telefon hehehe..

CuTeMiUt78 said...

eemmm kita klu guna hp smpi jahanam.. baru la bertukar...

Zareda Norman said...

tak de telepon tak pe.. YM, skype dan fb ada...

cikceriacorner said...

hheheheh..tepon bg sy sgt penting uncle..

heheheh