Monday, June 27, 2011

mana yg lebih berat??

pagi tadi perkara ni di bincangkan....panjang lebar... tindakan bakal di ambil.. hukuman boleh jadi mandatori mengikut kes masing masing.. tapi tak perlu lah zino beritau secara detail dimana siapa yg terlibat dan berapa ramai masa bincang tu.... yg penting zino nak ajak kawan2 mengupas isu ini...

persoalan nya berkait antara kita dengan majikan... diantara perbuatan berikut yg mana paling berat kes nya pada pandangan anda dan yg mana paling ringan dan mengapa?? macam soalan SPM pulak...

pertama: datang lewat, atau lambat.... agak nya di mana mana pejabat kerajaan ke swasta ke ada di kalangan pekerja yg datang lambat sekali dua tu tak pe juga tapi secara konsisten dia ni selalu lambat... dan bila dah lambat kemuka perbagai alasan....ada kala kita baca pun nak gelak main letak je tah apa apa alasan nya dengan harapan alasan di terima...

kedua: dah le datang lambat tapi upah kawan atau ada kawan yg simpati tolong punch kan kad dia.. kalau dia muncul kat opis ontime boleh maaf lagi la tapi terus lost in action.. pepetang kang baru muncul dan nampak batang idung... ada ... tapi tak ramai la yg ni betul2 bebal..

ketiga: monteng kerja.. ini satu lagi penyakit kronik yg berlaku di kalangan pekerja... dia langsung tak hadir bertugas.. langsung tak apply cuti.. tau tau ilang je esok lusa dia muncul balik... marah le cam mana sekali pun... orang macam ni memang tak boleh di harap.. tapi masih juga kekal bekerja di mana mana...

ke empat: selalu MC.. biasa nya di lakukan agaknya bila cuti tahunan yg di peruntukkan tidak mencukupi...dan dia ni banyak sangat urusan peribadi sehingga tidak memboleh kan nya bertugas.. jalan mudah ambik MC......hospital kerajaan ke swasta ke...

ke lima : mengemukakan sijil cuti sakit palsu.. ini sudah di kira satu kes yg berat.. tidak jujur dengan majikan dan menipu.. kes seumpama ini di anggap berat dan hukuman nya juga berat...lagi best tu cuti sakit palsu yg di kemukakan seolah2 di keluarkan dari hospital kerajaan cuma dia kurang bijak... perbuatan dia dapat di kesan.. dan sekarang berhadapan dengan tindakan..yg mungkin juga berat!!!!... abis tu yg lain tu tak berapa berat ke???

bincangkan....

21 comments:

sayangsayangibu said...

bab mc tu yg sakit hati sesangat, kalau sya disini tenyeh je, geram sbb pasal dia pulak
orang lain yg susah

bab datang lambat lagii..geram sbb dia orang lain susah, nak buat kerja apa pun tak boleh
kalau sya ada kuasa untuk pecat orang dah lama sya pecat
perkhimatan anda tidak di perlukan

azieazah said...

Maaf nak tanya. Adakah ini jabatan kerajaan?

Saya tak terkejut jika jawapannya, Ya jabatan kerajaan.

Sebab, sorang saudara saya, siap boleh berniaga lagi dalam ofis, boleh bukak kelas salin resipi lagi, boleh kait mengait baju lagi... Apa yang depa tak jual?

Setakat senarai2 tu, saya rasa itu boleh dikatakan perkara biasa saja (wpun bukan semua orang buat).

Kalu kat company swasta, jangan harap nak fikir buat macam tuh.

*Maaf, tidak membincangkan isu.

Gambar Merapu Seorang Menantu...

MulutPayau said...

tempat krja Mp pun sama gak...mmng sakit hati ngan orang2 mcm ni..bagi Mp semua yg di atas tu dikaitkan dgn sikap dan disiplin diri...mnyusahkan orang lain...dan mereka2 inilah pembawa virus yg boleh berjangkit pada orng lain...

Acik Erna said...

rupo e kek mano pun samo yo..kalau pojabat kocik..soraqng tu mesti ado.tapi yang ni kesian kek anak isteri e..hari2 anak sakit..isteri sakit..datang kerja dah potang..lopeh tu nak siapkan kojo..ot pulak tu..bijak2 camano nak buek tu.dapek bos macam zino yang tegas ok lagi..

NARDtheNERD said...

banyak ye masalah dialam pekerjaan ni...
ehehe.
:)

suhaila-ab said...

Paling popular kat tempat aku cari makan adalah :

EL- emergency la sangat..."cik motor saya bocor la..lambat sikit yep" sms yg aku dapat..selalunya pagi..motor bocor tau bukan tayar...lambat tu bukan takat 2-3 jam tapi sampai sehari suntuk tak datang2...

Yati said...

Mana yang lebih berat? Bagi saya, ponteng kerja. Tak apply cuti ke, tak tipon HR, suka hati je, macam ofis makbapak dia orang punya.
Paling ringan? takde kot antara di atas tu, semua SANGAT TAK ELOK diamalkan kalau kerja. Kerja saya yang terakhir, pakai biometrik, jadi tak leh suruh orang punch card bila lewat atau ponteng. Kalau ada kawan yang buat perkara2 di atas, bukan saje susahkan collegues, kot ada kerja melibatkan deme, dah tertangguh.

Mak Su said...

tgk kes, kalu melampau dan bragging pasal keberaniandia memonteng tu, kena tindakan disiplin ler jawabnya... sbb dalam ramai manusia yg kaki memonteng, masih ada lagi wujud manusia yang lakukan tugas dan fair memegang jawatannya

zino said...

SSI
betul tu kalau boleh pecat dan dah berlambak kena buang...hehe

zino said...

Aziezah..
betul tu.. memang ada parasit dalam sistem ni... kalau yg kontrak tu mudah je sampai tempuh tak renew dah.. kalau yg tetap proses agak panjang dan akhir nya ada juga yg kena semuga jadi peringatan kepada yg lain..

zino said...

MP..
setiap bulan kami bincang benda2 ni.. sebelum parah kami ambil tindakan dalaman.. kalau berubah ok kalau tidak tindakan lebih keras menanti..

zino said...

erna
kalau dia kek sini dah lamo tak payah datang lagi tu hehe kalau dah tak ada displin.. tak payah simpan..

zino said...

NARD..
macam2 ada hehe

zino said...

Yati
betul tu semua kes tu berat.. kalau kompeni sendiri dah lama dia org dapat surat pencen..

zino said...

maksu
itu yg seharus nya di lakukan... dan rasanya ada yg akan kena tindakan tegas..

pB said...

pekerja ramai yang berani buat perkara - perkara begini , sebab punyai majikan yang tidak tegas

MOKCIK AZWA said...

Ada cara tu nak berhentikan orang semacam ini..tapi yang paling penting, kena ikut peraturan...

[sangat ironik kan..kita nak buang dia kerja kena ikut peraturan..yg dia tak ikut peraturan tu boleh pulak dapat gantirugi beratus ribu walaupun sebenarnya salah dia...]

pasal mc palsu tu..kat opis mokcik ada sorang berani buat camtu. pompuan pulak tu...sudahnya, dia kena bayar balik gaji yang dibayar utk hari dia tak datang kerja guna mc palsu dan last sekali dia dinasihatkan berhenti.

CuTeMiUt78 said...

eemmmm rasanya setuju ngan pendapat kak azieazah tu... klu swasta agak payah la kan... tapi rasa2nya yg last tu memang dah dikira teramat berat gak la... walaupun yg lain2 tu pun sama berat

zino said...

pB
agaknya la..

zino said...

azwa..
kakitangan kontrak senang bcerita tapi yg tetap ni panjang proses nya dan kena hati2..

zino said...

cutemiut
kalau opis mem tu kluar lebih 1/2 jam kena ambik cuti 1/2 day... hehe.. borak tak tentu hala memo kluar hehe