Wednesday, January 25, 2017

Doreyan Doreyan Doreyan

Assalamualaikum...

1.0 Betul la orang kata durian ni raja segala jenis buah.. Rata2 semua rakyat Malaysia suka durian.. tengok gambar isi durian yg cantik macam ni pun dah boleh meroyan di buat nya. hehe.

2.0 Dulu kalau nak durian ni kena  tunggu musim baru ada orang jual. lepas tu datang pulak durian siam yg musim nya tak sama dengan durian sini so dua kali la dapat makan durian. Tapi sekarang rasa mcm pelik pulak.. Durian dah tak kira musim.. tetiba muncul orang jual durian. entah dari planet mana datang nya.

3.0 Masa kecik2 dulu kat kg meriah dengan durian . keliling kg tu banyak pokok durian. Tapi bila tiba musim durian ada yg macam kena "rasuk" hehe tetiba je jadi sombong. Tak mau bertegur sapa. aku aku engkau engkau.. semata2 di sebabkan durian.. mcm jumpa jongkong emas. tengok tak boleh usik tak boleh.. minta lagi la tak boleh.. 

4.0 Tapi pokok durian yg uwan punya ada lah milik bersama di kongsi semua keluarga dalam kampong tu.. siapa dapat dia punya.. siapa rajin dapat banyak siapa usaha lebih dapat lebih siapa berani dia ada rezeki. apa tak berani nya jam 3.00 pagi bangun pegi suloh durian dalam semak2 tu.. bila kena gigit kelingtiak (sejenis semut besar yg kejam hehe) terjerit jerit di buat nya.. tak ada ingat benda lain .. ingat durian je. kisah kisah ni masa sekolah rendah dulu.. Budak sekarang ? nak masuk bilik air pun nak kena teman hehe.

5.0 Kisah nya, Hari minggu lepas nampak la orang jual durian tepi jalan. Memang teringin sangat nak makan tapi masa tu misi kami ke MPO Melaka premier outlet kat a farmosa tu. kata kat wan, "otw balik nanti lah kita singgah." pegi dulu ke MPO.. bila balik gerai dah kosong!!!.. aduhhh melepas.. 

dan tadi sebelum balik KL lencong sekali lagi kesini try luck.. ada rezeki dapat la kalau tak ada satu tempat lagi kat Cembung kami nampak orang jual.. bila sampai Yes masih ada walaupun tak banyak.. harga boleh tahan tapi keinginan nak rasa tu melebihi segalanya suruh juga pilih dan kopek sebiji. wow !!! tengok kaler dah tau sedap.. apa lagi dapat la berasa sorang beberapa ulas...saya mem dan kakak (tiga tiga hantu durian hehe)  sebiji mana cukup buat terkinyam je.. minta kopek lagi sebiji..  wah !! enak.. ok ok cukup dua tu tak boleh lebih2.. 

6.0 Minta maaf la kalau buat ada semua terliur.. hehe.. tepat sekali seperti yg saya sebut mula2 tadi durian ni memang kesukaan ramai.. dan setakat ni musang king is the best amongst the best.. 








ok nanti kita cari lagi ya 
ada yg nak join tak?? 


8 comments:

Acik Erna said...

Nasib baik sey ni durian ado mkn tak do tak kesah..kok tak mau ikut jojak kau poie cari ha ha

zino said...

Acik Erna

ini sebab molopeh hari tu la.. poe jongok lae hehe

Kakcik Nur said...

Tengok gambar pun boleh telan airliur.... :)

Teringat antara lirik lagu Allahyarham Mr Os :

bila musim deghoyan
deme beghani nampo
apa deme nak heghan
saman boleh bayo...

zino said...

kakcik

yg tetibo ngaku sedaro pun ada hehe

Adam said...

Kawan saya dari raub beri benih durian 4 batang. Tumbu elok tapi yg satu tu mati. Tinggal tiga. Tanam belakang rumah. Tapi membesarnya yg dua batang tu lambat yg satu lagi ok. Kawan saya kata mungkin tanah tak sesuai. Kalau tak sesuai kenapa yg satu lagi elok membesar.

Angah said...

Allah...terliur pagi-pagi ni nampak deroyan weh...

zino said...

adam
rezeki nya sebatang je...

zino said...

angah

cobaaaann