Tuesday, April 12, 2011

nak hadiah.... abah dah janji....

basikal tua...

Adik dah berkira kira... birthday dia 2 hari lagi... dah berapa kali dia ulang.. abah dah janji.. abah ingat tau.. adik nak beskal... adik dah pandai naik beskal... tak habis2 dia ulang ayat yg sama... sebelum ni dia memang tak pandai naik beskal.. entah macam mana bila kawan kawan dia perli.. dia bersungguh nak belajar..

basikal ni muda sikit hehe

maka kawan dia pun bagi dia pinjam beskal lama dia.. zino perati dari jauh je tengok kawan dia aja... memula di seret je beskal tu belajar tolak dan tongkat je.. buat buat beranikan diri.. memang penakut tu dulu ada beskal masa dia kecik lagi dengan roda kecik tu bila ada roda kecik tu senang la bawa tak payah timbang badan hehe.. tapi bila buka je roda tu beskal pun landing tak di usik2 nya lagi... takut sangat jatuh....


ni kira adik beskal atas tadi la..

lama lama zino tengok dia dah berani duduk atas beskal tu dan cuba nak kayuh.. sure la asyik nak jatuh je.. terdengar kawan kawan sebaya bagi motivasi.. zino biar je.. entah berapa hari dia belajar... baru lah nampak stabil... bila balik zino bagi motivasi sikit.... bagi cerita kisah abang dan kakak dengan basikal.. abang2 dan kakak dia dulu ada sejarah pasal basikal ni... along pernah naik basikal di rumah kakak Sg Besar dulu tetiba hilang dari pandangan.. berderau darah bila zino tetngok teiba along tak ada, lantas berlari mendapatkan along... mana tak nya tetiba dia jatuh dalam parit besar depan rumah tu.. kalau org Sg Besar tau la besar mana alor air tu nasib along tersangkut dalam kawasan yg berumpai.. apa bagi basah kuyup...

yg ni beskal orang kayo... harga ? berhajat ke? hehe

si kakak pulak pernah terkoyak kaki tersangkut kat beskal.. zino kat opis dan dia tinggal berdua dengan alang.. alang yg talipon, abah, kaki kakak berdarah kena beskal.. zino jawab taruk la plaster... sekejap tu alang call lagi.. abah!!! kaki kakak terkoyak... , ha??tak dapat nak zino bayangkan terkoyak macam mana? macam kain koyak tu ke? tunggu abah balik.. sekejap tu juga zino drive balik.. terus bawa ke klinik utk jahit kulit yg terkoyak tu.. jerit dia tak payah cerita la...hehe


ini beskal merc... ada berani?

angah pun dulu ada kisah juga... sedang asyik bermain, tetiba terdengar jeritan dia dan berlari balik... zino tengok darah memancut2 keluar dari dahi.. nasib baik zino tak panik... baringkan dia dan tuam dengan tisu... tak lama lepas tu darah stop... luka kecik je tapi agaknya betul2 tang urat darah tu yg agaknya memancut darah kluar... meraung la apa lagi...

ada le tersebut dengan adik , nak bagi motivasi penakut sangat nak belajar naik beskal tu....kalau adik pandai bawa basikal tu nanti abah belikan adik beskal... bila dia dah tau bawa je terus dia tuntut.. zino kata mana boleh tetiba je beli tunggu la birthday ke dulu... so dia pegang janji tu... dah sebulan dia ingatkan abah... hehe...

semua gambar sumbangan google....

14 comments:

KAMATO said...

ooo, kena belikan basikal photo yg bawah sekali tu..... baru best kayuh kat tasik permaisuri

cik rama-rama said...

adessshhh...x taw pun adik x reti nek bsikal...
ni kes taw naik bsikal kt psp jer lar ni pak ngah...:)

kak Erna said...

boli jangan tak boli..abah dah janji tu.
tapi tengok kan la maso dio main tu..dah rumah boto2 topi jalan..risau yo kan..

aNIe said...

Anak abah... mesti dapat punya...hehehe... Fareez aje tak pandai naik beskal lagik... kena perli ngan abang & kakak dia pun dia buat derk je...

MOKCIK AZWA said...

Anak2 mokcik semua dah reti dah menunggang basikal..tapi sejak pindah Putrajaya ni tak berpeluang la depa. Bila balik kampung memang seronok la dorang sebab boleh bermain sepuas hati depan rumah dan jauh dari jalan besar.

Bestnya adik nak dapat basikal baru yeay yeay...

Yunus Badawi said...

Nampaknya kenalah zino belikan adik basikal spt yg dijanjikan. Kat Sg Besar rasanya murah sikit basikal tu jika dibandingkan dgn di KL ni hehehe

pB said...

mesti dapat nya nie

Ada Dalina said...

hehe...besnya adikkk nk dpt beskalll....
i likeee beskal...

Angah said...

zino, hari jadi angah pon dah dekat...nak adiah jugaakkkk :D

Zareda Norman said...

Teringat dulu fizah menangis basikalnya kena curi hehe

MULAN said...

kat umah ni ada 7 beskal... tapi dlm umah ada 2 org tua & 2 kanak2... ikut hati nak lelong je.. sarat..!!

zino said...

kamato
kalau yg bawah tu abah punya lah jawab nya hehe

along
baru tau ke.. hehe adik tu penakut amat hehe

erna
kalau boli kono lah ikut syarat macam abang2 dio dulu.. hehe

Anie
itu pasal tak tahan kene perli kawan2 dia nak belajar tu hehe

azwa
nak kene cari juga lah jawab nya tu..

YB
duit minyak pulak mahal nak ke sana hehe

pB
yakin ke..hehe

ada
adik dah tak sabar tu hehe

angah
nak beskal juga ke hehe

zar
bila dua beskal kena curi dulu sejak tu no beskal hehe

MULAN
garage sale hehe

Yati said...

Basikal saya masa bujang dulu sudah tukor hak milik ke bapak saya, bawak pi masjid. Berbaloi beli dulu mahal, sampai sekarang tahan.

zino said...

Yati
dulu ada dua basikal abang2 dia baru2 , galak kali pesan lepas main kunci beskal tu.. jangan maim letak je.. satu hari tu beskal tak kunci.. entah mamat mana yg pekenan dua2 sekali kema kebas...

kalau ada adik dah tak perlu beli hehe