Friday, November 23, 2012

setelah episod berakhir...

Assalamualaikum..

Lain macam je bunyi tajuk posting yg ni.. hehe ya la nak cerita travelog dah berakhir semalam.. tapi  berlaku satu peristiwa ke esokkan hari nia di rumah..

pagi esok nya seperti biasa zino nak kluar bersarapan dengan mem.. masuk kereta start terus bergerak...baru beberapa meter rasa pergerakkan kereta berat lain macam je.. terus stop dan keluar tengok apa hal ?? rupa rupa nya salah satu tayar kereta belakang sebelah kiri bocor.. dah flat habis pun.. memang zino tak nampak la masa masuk kereta..

alhamdulilah nasib baik bocor nya berlaku di rumah... kalau lah berlaku dalam perjalanan tentu kelamkabut di buat nya.. teringat peristiwa tayar bocor di hiway berhampiran tol batu tiga Shah Alam..tak lama dulu.. berlaku pula malam .. nak buka tayar spare pun tak dapat maklum dah gelap.. tayar spare kereta zino tu ada di bawah kereta kena guna alat special utk mengeluarkan nya macam mana nak buat bila tempat nak di cocok tu tak nampak gumin..

Tiba tiba datang bantuan Allah, seorang makenik bangsa India.. (tengok pada baju yg di pakai ) berhentikan motor dan bertanya boleh saya bantu?? masa tu saya agak ragu2 sama yg nak membantu ni ikhlas atau bawa udang sekali.. tanpa menunggu jawapan zino dia pun datang menghampiri dan terus baring kat bawak kereta tu sambil menyuluh menggunakan hp (kenapa zino tak terfikir langsung masa tu )  sekejap tu tayar spare berjaya di turunkan.. dia terus membuka tayar yg bocor dan menggantikan dengan tayar spare tanpa bercakap sepatah pun..mekanik la kata kan sekejap dah siap..

apabila kerja nya selesai dan tayar yg bocor di masukkan kedalam bonet belakang dia pun terus menuju ke motor utk beredar.. zino hanya sempat mengucap terima kasih atas bantuan yg sangat ikhlas tanpa meminta apa apa ganjaran..



 tayar yg flat..

 paku yg menyebab bocor..

tayar spare siap di pasang..dengan banyuan mcgyver 

yg bocor pun dah di tampal..


8 comments:

Acik Erna said...

memang nasib baik dah sampai kan...Alhamdulillah..
maso se poi tahun 2005 dulu..dah sampai simpang nak ke tol klia pancit e..nasib siang laie maso tu

Noraisah Jamil said...

kiranya bernasib baik juga la ..

azieazah said...

Berkat doa naik kenderaan agaknya. Syukurr..

nurazzah8 said...

Alhamdulillah ...itu Zino lelaki ..kalau saya, mmg terus calling calling McGyver ...tak kuasa den nak terbongkok2 (tenaga pun dah tak kuat sebenarnya) berpeluh2 menukar tayar ...hehehe...

Noraisah Jamil said...

azieazah
alhamdulilah..

Noraisah Jamil said...

Azzah
itu kali pertama cuba keluarkan tayar kat bawah tu .. bila dalam gelap terus give up..

zino said...

oops lupa nak tuka akaun hehe

Noraisah Jamil said...
This comment has been removed by the author.