Sunday, November 18, 2012

travelog cuti cuti episod 5

assalamualaikum...

travelog percutian zino bersambung lagi... kami dua malam je di langkawi.. kenapa cepat sangat ?? kenapa pulak ? tak boleh ke? memang la kami tak jelajah semua tempat di langkawi tu.. ikut bajet la kan lagi pun kami ada perjalanan yg masih belum selesai utk di teruskan. semasa di langkawi kami sewa sebuah van.. yg boleh memuatkan semua ahli rombongan.. dan zino la jadi driver partime.. 

nak cerita sikit pasal Van ni.. masa di jetty Kuah tu lagi kami dah bertanya pasal van mudah nanti utk kami bergerak kesana kemari.. tapi biasa la kan bila musim cuti ni dia orang ni demand sikit.. van yg memula di offer kami tak nak.. petang tu dia orang call balik van dah ada sepertimana yg kami nak.. memula runding la harga sewaan utk 24 jam sekian akhirnya kami setuju utk sewa sehari setengah la dari 5.00 petang ke 10.00 malam esok nya..


cukup utk 11 orang

ini lah van yg kami sewa tu.. guna diesal.. memula bawa tu seram juga rasa.. maklum la entah berapa ribu orang yg drive kereta ni.. brake tak berapa cantik.. bila berjalan asyik ada bunyi kelentang kelentung hehe sibuk orang belakang bertanya.. pick up pun kurang tapi alhamdulilah.. van tu berkhidmat dengan baik sepanjang tempuh kami menggunakan nya.. 

tugas utama van..

tugas utama tentu la membawa barangan yg di beli.. hehe.. bila malam tu pengusaha tu dah tanya mana van kenapa tak pulangkan.. maka berlaku lah dialog antara pengusaha van dengan hubby Sapina.. dia je yg cool boleh berunding.. bila bab minta pulangkan deposit macam2 helah dia buat .. maklum la perjanjian mulut je tak bertulis.. dia buat2 lupa la pasal deposit ..tapi akhirnya dia mengalah juga.. memang ada niat tak baik dia orang ni berniaga..

esoknya utk ke jetty kami terpaksa sewa teksi van dan minta anak menantu abang Sapina datang dengan kereta yg mereka sewa belum pulangkan lagi.. kata orang tu kalau tak ke replika helang tu tak sah ke langkawi.. hehe

14 tahun dulu bergambar di sini..

dulu pernah ambil geometri ni ..nanti nak compare

lain macam je gambar ni hehe

Helang masih gah di tempat nya...

tak ingat warna helang masih sama ke sejak 14 tahun lepas..

lagi

hensem la tu..

tetiba adik kat obesee

matahari sesebalik Helang..

dah puas bergambar baru kami ke jetty semula utk pulang ke Kuala Perlis...barang2 di di sumbat dalam satu trolley besar utk di bawa masuk terus.. ada juga penduduk Langkawi ni yg buat business utk membantu menguruskan bag2 yg banyak tu melalui pemeriksaan kastam.. ada lah perkiraan nya kot kami kena bayar la juga.. tapi bayar selepas barangan selamat di dalam sana tu..

 siap ambil gambar just incase hehe

semua barangan selamat dalam trolley tu..

semasa di dalam ferry Lada 3 utk balik ke Kuala Perlis  berlaku sikit kekecohan... ramai yg masuk kemudian tu tak menggunakan tiket lada 3 tapi ferry lain.. macam mana boleh jadi ni.. memula tu ramai yg berdiri.. suspen juga overloaded ke? bila tanya mak cik tu dia kata dia orang yg suruh dia masuk.. bila tanya petugas di pintu masuk ferry dia pun tak tau.. macam mana boleh ramai sangat yg masuk situ..

petugas sibuk mengatur utk memastikan semua yg masuk ada tempat duduk kalau tak ada tempat maananya sah overloaded.. zino dah standy nak talipon jabatan laut kalau ferry berlepas dengan ramai penumpang berdiri.. ni masaalah bila segala nya masih di buat secara manual.. masaalah komunikasi antara petugas kaunter dengan petugas ferry.. sebelum ferry bergerak zino tengok semua penumpang telah ada tempat..makna nya bukan isu penumpang berlebih tapi isu komunikasi kedua pihak.. so kensel no yg cuba di hubungi..

dan bila sampai ke Kuala Perlis berlaku sedikit kekecohan.....tappi tak jaid nak cerita sebab dah terbit dalam blog http://mak3hero.blogspot.com/2012/11/kalau-dah-kita-punya.html#comment-form

cer baca kat sana hehe.. esok kita dah ke Ipoh..




18 comments:

Acik Erna said...

disobabkan van tu tak leno tido dibuek e..sampai kol 2 pagi pun dio telefon laie..se yang dongar pun dah boleh hafal ayat yang diulang2 tu.tapi orang van tu yo yang tak faham2 he he

MystoryPic said...

mesti penuh org kat Langkawi... musim cuti, harga cokelat pun mahal gaknya

m.u.l.a.n said...

seronooookkkk tu ramai2..

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi datang dan memeriahkan pertemuan bloggers di rumah saya kelmarin ..

Irfa said...

wah seronok nya dapat naik feri ke langkawi..saya penah naik feri ke penang je..lgkawi x penah lagi

janji mulut ni mmg susah..tak baik ambik kesempatan atas kesusahan org lain

azi said...

En.Zino..
saya tertunggu jugsk kot-kot2 ada coklat sesat untuk saya...he..he..

(ikhlas, lawak aje...:) )

zino said...

erna
sajo dia buek tak paham tu...

zino said...

MystoryPic
memang ramai orang..tengok kat Jetty tu dah tau dah..

zino said...

Mulan
bila ramai2 tu macam2 kisah hehe

zino said...

al lavendari
terima kasih atas layanan yg sangat mesra dengan kami semua yg macam2 ragam hehe

zino said...

Irfa
saya pun firstime naik ferry ke Langkawi sebelum ni terbang je hehe

zino said...

Azi..
balik tu Erna tak sebut kena singgah Sg Petani pulak hehe

MOKCIK AZWA said...

Azwa dah tiga kali ke Langkawi tapi tak sampai2 lagi ke tempat burung helang tu..maknanya tak sah lagi la kalau tak pergi sekali lagi ke sana..hehehe..

Daddy Ziyyad said...

memang ngeri jugak fikirkan bila feri overloaded...

Yg best sebenarnya kalau ke Langkawi ni, time bukan cuti sekolah, time bukan hujung minggu..Saya ke sana time bukan cuti, merayu rayu si penyewa kereta suruh kita sewa kereta mereka. sewa murah aja, RM60 sehari! kalau tak, time cuti, depa charge sampai RM150 sehari!

zino said...

azwa
tak sampai tempat helang memang tak sah hehe tu je bukti ada di langkawi hehe sila datang lagi

zino said...

Daddy Ziyyad
betul tu.. bila musim cuti ni bukan main sombong lagi. deal pun nak cepat je tak bagi kita fikir lama dan ubah fikiran..caj memang la lebih..

Murni Alfathunnisa said...

langkawi best..tapi bab nak pening kepala pasal ferry..menunggu ferry..dengan hiruk pikuk nya..itu yang tak tahan tu.

zino said...

murni
betul tu itu pertama kali saya naik ferry rasa macam tak berapa terurus.. banyak yg boleh di baikki..