Friday, November 6, 2009

ok lah biar zino jelaskan


Blogger lupekanje said...

kebarangkalian tu ada. Apabila ada mnusia yang menggunakan pengaruh yang ada untuk mncapai hajatnya, maka ianya menimbulkan masalah kepada pembuat keputusan kerana terpaksa melanggar dasar atau syarat2 yang ditetapkan...atau mereka akan ia susahkan...dgn pengaruh saudara mereka itu...kira mcm ugut guna pengaruh le..aper kes..?


Orang-orang ini adalah orang yang selfish..memntingkan diri sendiri tanpa memikirkan kesusahan orang lain.
err..betulkan??

betul.. tapi orang macam ni tak kisah orang lain asal hajat tercapai..

November 6, 2009 6:31 AM

Blogger KAMATO said...

yg penting telus dan tak ada kepentingan peribadi, insyallah selamat

mudah2an macam tu la..

November 6, 2009 7:55 AM

Blogger KAKTINY said...

kerja ngan org besar2 ni mmg nampak sgt penggunaan 'pengaruh' tu di mana2...

sebagai 'org kecik', selalu tertanya.. nanti di 'sana' nanti, dpt tak guna pengaruh utk melepasi 'titian' itu dan semudahnya memasuki 'alam' itu?..

bersyukur sgt jadi 'org kecik' yg takyah guna 'pengaruh' - walaupun berada bersama2 org2 yg 'berpengaruh'.. hhihi..

orang kecik senang kerja pengaruh tak ada kuasa tak ada ..

November 6, 2009 8:23 AM

Blogger MA said...

ok, bab ni I kurang faham sikit.

Jika A itu ada "pengaruh" - which I kurang faham takat mana/apa pengaruh itu; what is the worse thing that can happen kalau taklimatnya ditolak, samada secara telus mahupun diplomasi?


Kalau dah sah-sah, based on technicality, dapat di tentukan bahwa dia memang tidak layak mendapat job itu, kenapa pulak kena takut (read:berdiplomasi) kerana penolakan itu berdasarkan merit bukan.


Dan jika katakan, ditolak dan A tidak puas hati dan mempergunakan pengaruhnya, apa yang bakal dilakukan/berlaku kepada pegawai kecik/besar?


Maaf, but I really tak faham, kenapa perlu takut?

memang payah nak paham sebab cerita nya pun kurang jelas.. banyak sangat yg tersembunyi.. semua nya di lakukan atas faktor keselamatan.. secara teknikal memang dah boleh tolak.. tapi biar lah penolakkan dari peringkat yg boleh membuat keputusan muktamat , pihak pegawai kecik hanya menyediakan segala maklumat yg perlu..

sepatutnya tak perlu takut, kita di pihak yg benar tapi dalam dunia koporat ni perkara2 yg tak patut berlaku boleh berlaku.. yg penting jangan melibatkan pegawai kecik yg berusaha berkidnmat dengan jujur dan ikhlas..

November 6, 2009 10:35 AM

Blogger ~mrs azmi~ said...

isk pening.. pengaruh... pegawai kecik sampai pegawai besar... adeh.. susah kan? nak reject proposal org berpengaruh ni...

pening..ke.. matlamat memang nak rejek tapi kena cara yg betul supaya dia tak datang mengganggu lagi.. dan biar pihak yg berhak buat keputusan.. yg kecik ikut je..

November 6, 2009 11:09 AM

Blogger Ada Ayrissa said...

mcm bagus je kan?
huh.....

gaya je nampak bagus.. tapi tak bagus langsung hehe

November 6, 2009 11:10 AM

Blogger atty's said...

macam2 kan ..ni salah guna pengaruh..

pengaruh juga merupakan ujian dari allah.. nak tengok bagaimana kita menggunaka nya..

November 6, 2009 12:37 PM

Blogger cHeRyNa PiReS said...

orang tua sha selalu pesan, guna pengaruh nieh kesan dia tak lama. mula dapat. besok2 dah susah nak dpt. macam guna ilmu itam gak...

betul

November 6, 2009 12:42 PM

Blogger sI tEDI said...

pengaruh sama dengan suap tak?

aku x berapa paaham lah

tidak melibatkan suap menyuap.. pengaruh ni macam nak paksa kalau tak dapat siap kena kerjakan.. macam tu lah lebih kurang..

November 6, 2009 2:10 PM

Blogger Dee said...

berbelit2..tp mmg org suka gunakan pengaruh utk dapatkan sesuatu..

memang kena di belitkan supaya orang berkaitan tak berapa nak paham.. hehe

November 6, 2009 3:55 PM

Blogger Mak Su said...

ese ni, kocik pun iyo, bosar pun iyo... all in one

lagi hebat hehe

November 6, 2009 5:49 PM


4 comments:

Yunus Badawi said...

Org yg dpt projek guna pengaruh tak tahan lama - not sustainable.

sI tEDI said...

ulasan dalam ulasan

Zareda Norman said...

macam macam ulasan

cHeRyNa PiReS said...

sha dah tgk kesannye. dan pernah ada manusia macam nieh dalam idup sha. sikit2 call suruh sha tolong tanyakan kat saudara sha. penat la kan?!
kadang2 org macam nieh tak menghormati org lain...