Wednesday, February 23, 2011

gempa bumi...



Ramai lagi terperangkap selepas gegaran 6.3 skala Richter

CHRISTCHURCH: Bandar Christchurch yang terkenal dengan binaan gereja itu mengalami kemusnahan besar selepas gempa bumi 6.3 skala Richter melanda semalam dengan rakaman video mendapati bangunan tinggi runtuh dan jalan raya dipenuhi konkrit dan runtuhan bangunan.

Sekurang-kurangnya 65 maut dan lebih 100 dipercayai terperangkap manakala jalan raya dan laluan pejalan kaki retak pecah, manakala ribuan penduduk menangis, menjerit dan merayau-rayau di jalan sementara siren amaran tanpa henti berbunyi.

kemusnahan akibat gegaran kali ini menjadikan bencana alam itu yang paling besar bagi New Zealand...

marilah kita doakan semua pelajar Malaysia yg berada di sana selamat... seorang anak sedara zino telah pun berada di sana untuk menyambung pelajaran.. dan seorang lagi dalam perjalanan ke sana lepas balik ke Malaysia bercuti selepas gempa sebelum ni..tapi masih berada di Gold coast Australia..Flight masuk ke Christchurch di tutup..walaubagaimanapun mereka sedang di pantau oleh pegawai halehwal pelajar malaysia di sana...

15 comments:

♥ manje ♥ said...

Assalamualaikum

Mudah2an semua selamat
dilindungi Allah... Amin ~

MULAN said...

moga anak sedara zino & rakyat malaysia selamat di sana..

kayteeze said...

Memang kuat gegaran gempa bumi kali ini.

Semoga semuanya selamat di sana.

MOKCIK AZWA said...

Bumi makin tua..makin banyak natural disaster berlaku.

Apapun semoga rakyat disana semuanya terselamat..

Yunus Badawi said...

Inilah kuasa Allah.

Dengar berita semua rakyat kita selamat. Alhamdulillah.

kak Erna said...

subhanallah..
semoga anak sedara selamat..
dan alhmadulillah..yang di Gold coast tu ada yang memantau nya..risau kan..

zino said...

manje
mudah2an..

zino said...

mulan
amin...

zino said...

kaytee
sorang tu jumpa dua kali gempa...

zino said...

azwa
mudah2an..

zino said...

YB
syukur alhamdulilah..

zino said...

erna
nak bantu jauh

mamawana said...

Assalam

Mudah2an selamat dan sediakala semua..

Zareda Norman said...

semoga semuanya selamat dan dipermudahkan

zino said...

mamawana/zar
mereka dah selamat di tempat masing masing....alhamdulilah..