Sunday, December 26, 2010

cucur udang, alor Gajah

cucur udang yg enak..

kat sini la..

Pekan Alor Gajah.... warna warni..

1936...2010.. dah berapa tahun tu..?

Nama Alor Gajah berpunca daripada tabiat sekumpulan gajah liar yang kononnya diketuai oleh seekor gajah putih. Gajah berkenaan dilihat sangat gemar berjalan secara berkumpulan menurut alur sebatang sungai yang terdapat di bandar ini. Atas keadaan itu penduduk tempatan menamakan bandar ini sebagai Alor Gajah.

Alor Gajah pada mulanya didiami oleh orang Minangkabau pada kurun ke-12. Apabila berlaku penghijrahan beramai-ramai penduduk Minangkabau di Tampin pada masa pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka maka wujudlah pemerintahan Melayu di Bandar Alor Gajah.

tapi itu sejarah lama, sekarang ni alor gajah terkenal kerana cucur udang nya yg enak... utk ke sekian kali nya petang tadi kami sekeluarga berjaya sampai lagi ke sana utk menikmati cucur udang yg febeles tu.. ramai yg beratur .. tapi kami oder dari gerai bersebelahan.. lama juga menunggu baru dapat... sedap punya pasal tunggu sekejap ok je...


18 comments:

Zareda Norman said...

cucur udang alor gajah memang terkenal...

zino said...

zar..
tadi nampak beratur panjang nak beli bungkus kot.. tempat duduk pun penuh sampai ke hujung..

ckLah@xiiinam said...

Selalu dengar namanya di kalangan rakan blog...tapi belum pernah rasa...

kak Erna said...

cuti lagi nanti..nak poi lah..
sebut cucur udang alor gajah..teringat maso poi ngan keto jabatan..ingatkan pomandu tu..tau nak balik ikut jalan lalu kampong kito tu..tapi rupo e tak tau..tak cerito pulak..tah mano di rodah e..boleh sampai macam2 kampung..sudah he..se nampak singboard astana raja..he he..haru..patut balik dari pert.pulau gadong tu..tak lamo..sampai abih waktu opis..

MOKCIK AZWA said...

Ooo begitu kesahnya ya...bagus juga tahu pasal sejarah ni..topik kegemaran mokcik tu hahaha..

mesti sedap bebenor la tu kalau sanggup beratur menunggu...kat mana yg sedapnya tu ya...kat kuahnya ker, kat mana..ihiks...

~ yus ~ said...

Wah! Dah lama tak ke Pekan itu, dulu masa belajar di UiTM Lendu, pekan itulah jadi tempat outing..hehe

Baru yus perasan, untuk tahun baru, header rumah abah Zino dah jadi gelap....malam pula ke?

Dee said...

dee kalo makan cucur alor gajah..di pekan tampin je uncle..

Mak Su said...

ado cendol tak kat situ?

PerantauSepi1306 said...

salam bertemu kembali bro.. wahhh udah bersiap sedia ke 2011 nampak : )

cucq udang kat sini power ek, ish3x.. satu har kena terjah gak nie hehe

CikguZue said...

mengancam sungguh melihatnya...hehe...

zino said...

cklah...
boleh le JJCM ke alor gajah hehe

erna
macam mano boleh tak jumpo tu hehe

azwa
serba serbinya kena je bila makan tu hehe

yus..
kebanyakkan blog semua dah tutup lampu gelap gulita terus hehe

Dee
kat bus stand tu ke? hehe

Maksu
ado agak e tak oder pulak..

perantau sepi..
kena poe try test tu hehe

cikguzue
sangat mengancam hehe

DrSam said...

rasa macam pernah pergi kat tempat makan tu. Tapi tak ketahuan pula cerita cucur udang tu...

zino said...

drsam
lain kali jangan lupa ke sana lagi dan jangan lupa cucur udang.. hehe

Aida Ali said...

Nampak macam sedap sangat, makan mesti lagi sedap kan

zino said...

aidea..
cakap pun tak guna hehe

Pok Li said...

Tak bungkus bawa balik ke.

KAMATO said...

Dulu selalu berulang ke alor gajah semasa anak matrik disitu, tapi tak tau pulak ada cucur udang special kat situ

zino said...

Pok li
tak makan je kat situ hehe

kamato..
alangkah rugi nya hehe