Thursday, December 9, 2010

DSLR Camera....




tentu dah ramai anda di luar sana yg menggunakan kamera jenis DSLR , tapi mungkin ramai juga yg selesa menggunakan kamera jenis compact , yg mudah di gunakan , senang di bawa kemana mana tetapi masih menghasilkan quality gambar yg menarik.. sekurang2nya memenuhi keperluan minimum.. bila tiada yg lain, ada kala nya kamera handphone pun memadai.. di pendekkan cerita masing masing memilih kamera atas keperluan tertentu... kalau kita perhatikan kamera jenis DSLR sendiri, terlalu banyak model dan jenama berada di pasaran.. sehingga menjadi satu masaalah kepada yg baru nak berjinak atau bercadang nak berjinak2 dengan kamera jenis ini utk memilih kamera yg sesuai..

zino merupakan salah sorang yg sangat sedikit pengetahuan berkaitan dengan DSLR ni tetapi ingin memiliki sebuah kamera jenis ini, sangat memeningkan.. kemungkinan kepada anda yg telah pun memiliki kamera jenis ini atau yg mempunyai kemahiran berkaitan kamera boleh membantu, bercerita tentang pengalaman dan kelebihan kamera pilihan anda .ada banyak artikel yg di tulis berkaitan bagaimana memilih jenis kamera yg sesuai .. tetapi bila dah cetek ilmu, banyak le yg nak di baca terlebih dahulu.. dan yg di baca pun belum tentu faham.. hehe..

suka mengambil gambar, suka merakam peristiwa dan pemandangan yg indah2... suka meneroka keindahan alam semula jadi.. suka experimen dengan apa saja yg di lihat utk menghasilkan sebuah "lukisan" menerusi kamera... yg jauh dan yg dekat.... yg besar dan yg seni.. yg pegun dan yg bergerak... semua akan jadi indah jika di rakam dari sudut tertentu dengan shutter tertentu.. dan cahaya tertentu...

siapa yg nak bantu dulu? apa pendapat anda hehe..


14 comments:

cikMilah said...

go for nikon! boleh geng.. tp sy pun merangkak lagi...

Mak Su said...

tepuk poket tnya selera, tp selalunya antara canon ngan nikon ler... klu utk hobi ker hapa ker, tak yah beli latest design, cukup yg basic jer dgn teropongnya yg basic. tp jgn beli semi compact takut tak puas ati

~ yus ~ said...

Saya masih guna compact. Tak tahu sangat pasal DSLR. Nak tengok semua komen di sini nanti, kot2 boleh di jadikan panduan juga beli ada duit nak beli nanti...:D

UnGu VioLet said...

ok jer nikon.. mar guna canon.. mmg sentiasa jatuh ht dgn canon.. hasilnya pun malatopp...

sheschocoholic @ leeya said...

pakai nikon uncle..D90. hehehehe..leh geng dgn saya.. ;)

cikceriacorner said...

sy pon suke tangkap gambau..tp sy hanya guna compact camera aje..heheh..

Zareda Norman said...

beli yg terlatest.. bentuk compact tapi fungsi dslr.. sony dah ada rasanya.. reganya boleh tahanlah ler jugak

anymz said...

sey guna dslr canon.lama gak.anak yg sulong ambik kursus media design di mmu.tak secara langsung dia jugak belajar photography.biasanya di kalangan adik beradik ,kalo nak beli camera selalu tanya his advise.kalo tanya sey beli dslr yg simple utk first time user..but still ribu riban gak hargo ee.hehe

blackpurple @ jowopinter said...

Sy pakai Nikon compact jer. Pakai DSLR sesekali company punya. hehe..

Sekarang membawa DSLR ke hulu- ke hilir dah jadi macam fesyen / trend..hehe..

NARDtheNERD said...

xde duit nak beli dslr....
huhu..

:))

DrSam said...

fotografi ni satu bidang seni yang memerlukan latihan mengasah skill namun boleh dipelajari. Kalau kamera canggih tapi jurugambar tak canggih pun, hasilnya pun mungkin tak canggih juga. Cadangan saya, buat permulaan ni pilih DSLR yang entri level aje dulu (Canon @ Nikon) dan jangan beli compact. DSLR entri level pun dah dekat RM2K. Bila dah selesa dengan fungsi kamera, teknik-teknik asas fotografi - baru upgrade (beli lens, strobe atau aksesori lainya). Bila dah puas dan bakat pun dah berkembang (serta bajet lebih), baru invest ke model yang lebih canggih dan komplek lagi. Sekarang belajar senang, sebab tutorial banyak di intenet.

Selamat menembak!

zino said...

terima kasih dengan semua pandangan dan pendapat dan nasihat anda.. sangat di hargai..

ia nya sangat membantu...

mamawana said...

Salam...

Mama guna camera hpon ajer...ihikks ada gak yg digital samsung. Tapi anak mama amik photography kat UITM Bota Perak...adalaaa skit2 ilmu mama tumpang skil dia ajer... Course yg banyak pakai duit....

zino said...

mama
ada pakar ok juga la hehe