Friday, August 28, 2009

baju raya..

salam semua,

awal sangat ke nak cerita pasal baju raya.. ? sebenar nya kami tak beli lagi pun baju raya ni.. baik adik, baik kakak atau kami sendiri sorang pun belum ada baju raya..

kalau zaman zino dulu 3 ke 4 bulan sebelum raya ayah dah tempahkan baju raya kami.. ingat lagi ayah akan bawa kami ke pekan koto tak jauh dari kampong tu..dan menempah baju dan seluar raya di kedai Bee Hin.. yang best nya zino , adik zino semua ayah tempah kain yg sama, sepesen je.. bila tempah ni ayah tak perlu nak bayar habis.. masa tempah tu bayar deposit je.. sempat la ayah kumpul duit.. bayar ansur ansur.. bila sampai masa, kami ke kedai jahit tu utk mengambil pakaian.. biasanya kena lah test dulu fitting ke tak?

ada juga sekali tu bila pakai macam seluar pinjam je hehe..gedebus.. kalau tak di pegang boleh jatuh sendiri.. salah ukur le kot hehe.. masa tu rasa macam nak nangis je.. kalau pakai raya nanti tentu ramai yg gelak.. kenalah tokei tu repair sana sini yg mana patut.. bila berjalan ke rumah sedara mara, semua akan menegur .. amboi anak2 pak long ni..semua pakai sepesen je.. macam boria..hehe itu kalau ke rumah keluarga ayah.. dan kalau ke rumah keluarga mak lain pulak kaedahnya.. hehe

bila dah besar masing masing dah tak mau sama kaler.. sanggup nangis guling2 tak mau boria lagi hehe.. malu konon.. malu sedara tegur.. malu dari jauh org dah perasan hehe.. bagitu lah kaedah nya.. teringat satu hari dulu pergi mencari baju raya along dan angah di jalan TAR tu.. satu kedai ke satu kedai tapi tak satu pun mereka berkenan... bukan nya apa, mereka nak cari sendiri.. tak mau lagi baju yg mak dan ayah sogok kan .. akhirnya kami give up.. terus aku bagi RM kat along, nah pegi cari sendiri, abah dan mak tunggu sini.. kami pun cari bangku duduk.. last last bila dia org datang bawa pilihan masing masing mem geleng kepala tak pekenan.. nak buat macam mana dia org yg nak pakai .. biar je lah hehe

sekarang adik je kami carikan baju dia yg lain tu abah tunggu kat counter je.. tapi masing di beri limit.. hehe.. bagaimana persiapan anda semua.. dah beres kot?

20 comments:

lupekanje said...

tawon ni..hentahla... belom ader pesiapan aper2 utk sambut raye.

*kelip2 mata je tgk org beli psiapan raya...

Kak Elle said...

kain yg ada tak sempat nak hantar ke tailor...jadi terpaksa lah guna baju raya tahun lepas yg belum terpakai ada 2 suits baju kurung...cukup lah untuk saya.

INTAN said...

daku belum ada apa2 persediaan

Zareda Norman said...

Zulaika dah complete persiapan raya.. ehhehe Maklumlah mak dia memang over sikit..

Tapi pengalaman persiapan raya masa kecik kecik memang nostalgik kan.. lucu, sedih, tragis.. sekarang ni time kita plak belikan baju raya kat mak abah, kita pilih mak abah tak bleh komplen pakai aje.. ehhehehhe

yginsaf4 said...

zaman dah berubah kannns abang zino..

RahimSabah said...

Salam - Kenangan masa dulu2 , tempah kasut & baju raya adalah satu kenangan yg nostalgia. Masa tu x boleh demand, ikut saja arahan , ayahandakan askar, mana boleh bantah. Tapi skrg , ank2 punya cita rasa sendiri, zman dah berubah. Skrg ni tiap kali tiba hari raya, sayu raso hati, sebab dah 5 thn x blik rayo. Mgkin rayo thn dopan dapek kut rayo di kg.
Soba yo lah. Slmt Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin

ZARA 札拉 said...

zara pakai baju konvo jer~

noorlara said...

bab baju rayer ni yg teruja sgt nak rayer ngan baru baju ialah bebodak, org macam hakak yg dah tua ni cuba nak lebihkan ke ibadat je. Apapun sekurang-kurangnye sehelai baju kurung mesti ade bagi mangalukan kedatangan syawal atas kemenangan kita menjalani ujian Ramadhan.

bacamana perasaan ank-anak yg miskin yer.. tentu sedih tengok kawan-kawan ade berpasang-pasang baju rayer dan kasut baru.

pB said...

dulu

mak beli apa apa pun , pakai

tapi anak anak sekarang ...

punya pilihan sendiri

MOKCIK AZWA said...

Mokcik pun belum beli baju raya baru untuk anak2 bujang. Untuk anak dara bulan lepas dah belikan dorang sampai 6 pasang baju kurung murah2 punya untuk dorang gi mengaji. So, takyah la belikan baju raya lagik.

Mokcik pakai ajer la baju kurung lama2 yang masih lip lap lagik...cik abe lagi lerr...langsung tak kisah..asalkan ada baju cukuplah.

Jard The Great said...

tahun neh aku bertanggungjawab utk beli baju raye utk seme ahli famili aku...... hohoho.. sabtu neh kot aku nk survey jalan TAR.. ;p

cikgu_math said...

Ohho...CM dah siapkan separuh... separuh lagi mungkin dalam minggu ni nak keluar mencari untuk anak lelaki..
Anak perempuan duduk jauh dari rumah, terima jerrlah apa yang umi dia buat.. he..he..!

Dee said...

anak2 bila dh besar adalah pilihan masing2kan zino...nk buat camana..layan jelah..

Masy said...

tggu baju raya abah bg eheeheh

cikMilah said...

ai. cerita baju pulak.. Zino buat cikMilah panik la...
seb baik weekend 3 hari ni.. boleh cari baju anak-anak...

zino said...

acik
zino pun belum beli apa pun hehe

kak elle
kira baju raya baru juga tu kann

intan
masih ada masa..

zar
sekarang masa kita balas budi..

rahim
kenangan lamo menjadi ingatan.. sekejap dah limo tahun..

zara
dengan jubah sekali ke ? hehe

noorlara
betul tu.. biasa nya keperluan utk budak2 je..

pB
budak zaman sekarang hehe

mokcik
bagus juga tu jimat belanja hehe

jard
berapa banyak tu?

cikgu math
tahun lepas anak saya sorang langsung tak nak beli.. dia kata nak pakai baju lama je hehe

Dee
layan ikut kemampuan hehe

masy
datang le sini hehe

cikmilah
ada masa lagi..

adibah said...

biasa-biasa jer.... ala kadar.. :-)

KAMATO said...

kadang2 beli last minit pun bagus juga

silversarina said...

Masa kecik2 pakai sepesen memang comel tapi tahun ni hubby, izzat dan zaid dah tempah baju melayu sama kaler , tempah bulan Jun haritu , saja nak sama raya ni . Bagi yang perempuan tema warna sama tapi corak lain2 dan dah ditempah jugak Jun lalu . Baju raya dah siap awal sebab memasing tak raya sama-sama , bawak baju raya balik kampung masing2 .

zino said...

adibah
yg biasa tu lip lap punya ke hehe

kamato
ikut nasib.. hehe

silversarina
nanti buat video conference boleh tengok pakai baju raya hehe