Monday, August 17, 2009

prinsip kena betul...

Salam semua..

Pagi tadi kak elle tanya kenapa tak jadi ke Melaka?..so ini penjelasan nya.. semalam tu bila mem kata nak ke Melaka zino tak tanya pun sure kawan opis dia yg jemput, tentu nak kawin anak dia lah tu.. so Zino on je.. bila kad kawin di berikan pada zino, baru terperasan jemputan tu bukan dari tuan rumah tapi besan tuan rumah, sebenarnya kawan mem tu buat kenduri di kelantan, melaka tu rumah pengantin lelaki..so dia jemput kami ke Melaka ..

bila zino tanya mem adakah kita akan ikut rombongan pengantin perempuan?, mem kata tak, pergi sebab kawan dia ajak ke sana.. pasal tak dapat datang ke Kelantan. zino kata kalau macam tu tuan rumah tak jemput kita la.. yg jemput tu bukan tuan rumah kecuali kita datang bersama rombongan pengantin perempuan..secara prinsip nya kita tak boleh hadir ke majlis kalau tuan rumah tak jemput..betul tak? kecuali kita menjadi sebahagian tetamu rombongan pengantin..

Atas prinsip itu zino kata tak mau pergi.. sebab tuan rumah tak jemput.. kalau anda bagaimana ? boleh ke kita pergi? atas sifat di jemput oleh pihak pengantin perempuan.. dan bukan datang bersama rombongan pengantin.. zino cukup berhati hati tentang perkara ni.. kalau tak berapa jelas zino tak mau datang.. dulu pernah sekali, tuan rumah hanya menyatakan anak dia nak kawin sekian hari bulan dan menyalang sekian hari bulan... lepas tu dia tak sebut pun jemput lah datang.. so zino pun tak datang sebab tuan rumah hanya memberitau anak dia nak kawin tapi tak jemput datang hehehe....

what say you?? betul ke apa keputusan yg zino buat tu.. benda ni pun kadang kala boleh menimbulkan kekeliruan dan perselisihan paham sehingga menimbulkan pertengkaran hehe..

18 comments:

KAMATO said...

Betul, tak perlu kita pergi kalau tak di jemput, tapi kalau datang bersama pengantin atas kapasiti rombongan pengantin tak masalah

Nunn said...

betul tu bro kalau dijemput kena datang kalu stakat ajak ajak ayam ..susah skit la ..

tentangseseorang said...

sepatutnya tak pergi. sebab bukan tuan rumah yang jemput. ehehehe. kalau join rombongan pengantin lain cerita

Mak Su said...

kalau berjemput, elok gaks. lagii elok.

cikMilah said...

You did the right thing.Ramai yang tak berapa kisah hal gini pada hal ini soal hukum hakam dalam Islam.

Zareda Norman said...

Betullah decision zino tu..

beritahu dengan jemput tu two different thing..

whitetulip said...

Salam

Setuju sangat. Bukan per, bukan pasal prinsip jer tp, my boss pun cenggitu gak. Secara prinsip dan protokol mmg tak perlu pergi. Lainla lau sedara dekat, takkan nak diundang lagi kan..kan..sendiri mau tau loh..hehe..

Dee said...

kalo husband dee pun dia xkan pergi..sbb x dijemput..kdg2 kesian tgk..sbb hatinya meruntun nk menolong org buat keje kenduri..hehehe..dia akan tya dee byk kali..betul ke org tu x jemput..betullah..hahaha..kdg2 nk gado pun ada..husband dee mmg suka tlg org masak2 nih..

silversarina said...

Setuju sangat dengan keputusan zino tu.

zue said...

mmg begitulah adat org kita skrg...klu ada kad jemputan baru lah boleh pergi.

Masy said...

waaa nanti klu sy nak kawen kene sebot betul2 dgn abah ni. klu tak, ade pulak yg x dtg kenduri. heehehheheheh

cikgu_math said...

betullah keputusan tu...
Tapi kalau datang bersama rombongan pengantin, tak salahkan??

noorlara said...

akak pernah diingatkan majlis walimah haram kita gi makan kalau tak dijemput....

atty's said...

kalo org tak jemput ..dah jatuh haram lak..kita makan kenduri tuh ..

Nong said...

Kalau tak dijemput, tak yah lah pergi. Pernah gi kenduri, dah kenyang makan baru perasan salah rumah... jatuh haram ke?... lar...

kami siap bagi hadiah yg dibawak pada pengantin...

^aNgRiAni^ said...

Salam zino...lama tak masuk sini...bizi laa kononnya :p

Selamat menyambut bulan ramadhan untuk zino & family :D

suhaila-ab said...

kalau aku..tak pegi jugak...segan pasal tuan umh mmg haram tak kenal kita..kita pun tak tau nak salam kaut ngan sape..hehhehe...pastu atas dasar kengkawan lak tuh...segan aku...tp kalau yg bab tipun tu..kira ok la jugak..bila diberitahu maknanya menjemput la tu..tak gitu?cuma che mbun tu lupa nak sebut 'jemput ler datang'...tp pasal gini2 la buat sedara mara cepat salah paham..tp kalau aku ada jugak yg main tipun2 ni je..tp aku terus tanya..'mana kadnya..nak gak tau apa nama pengantin..'terus aje che mbun tu jemput..hahahha...tu kira sound derek ke?....

PerantauSepi1306 said...

yep.. agree with you bro... kalau saya pun tak pi gak.. yelah sbb bukan tuan rumah yg menjemput... lainlah kalau tuan umah tu jug aturut jemput bersama besan dia... oklah tu ;D